Reklama
Reklama

Niezastąpiony w kuchni, nie miał sobie równych przy przeziębieniu. Był w spiżarni każdej babci

Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy, biegniemy do apteki, po niezbędne leki. Warto jednak wesprzeć się też domowymi metodami. Według medycyny ludowej gęsi smalec to sposób na to, aby w mig pozbyć się kaszlu i kataru.

Według medycyny ludowej nic tak skutecznie nie radziło sobie z uporczywym kaszlem, bólem gardła i katarem jak kuracja z gęsiego smalcu. Okazuje się bowiem, że smalec z gęsi swoje zastosowanie ma nie tylko w kuchni. To stary, stosowany przez nasze babcie, sposób na przeziębienie. Sprawdź, jakie właściwości ma gęsi smalec i jak zrobić go w domu.

Smalec z gęsi - właściwości

Gęsi smalec powstaje z wytopionego gęsiego sadła, wykorzystuje się go zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Smalec z gęsi na przeziębienie, katar i kaszel to stosowany przez nasze babcie sposób, który błyskawicznie stawiał chorego na nogi. Aby szybko poradzić sobie z chorobą, poleca się picie napoju na bazie mleka, gęsiego smalcu i miodu.

Przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz uporczywym kaszlu warto również nacierać klatkę piersiową, oraz plecy chorego gęsim smalcem - miało działać to rozgrzewająco oraz ułatwiać oddychanie. Picie mleka z miodem i smalcem z gęsi pomaga również na zapalenie oskrzeli.

Jeśli skarżysz się na bóle kości i stawów, również możesz sięgnąć po gęsi smalec. Można stosować go zewnętrznie na skórę, ponieważ pomaga zmniejszyć ból. Polecany jest w szczególności na bóle kręgosłupa oraz bóle reumatyczne. Poleca się mieszać go z olejkiem rycynowym.

Smalec z gęsi - wartości odżywcze 

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie smalec z gęsi? Jest on źródłem witaminy A, D, E, PP oraz tych z grupy B, a także minerałów takich jak: magnez, cynk, fosfor, czy żelazo. Oczywiście smalec to sam tłuszcz, dlatego należy pamiętać, że jest bardzo kaloryczny, w 100 g produktu jest około 900 kcal.

Czy smalec z gęsi jest zdrowy? Wiele osób obawia się, że smalec z gęsi jako produkt odzwierzęcy, będzie zawierał dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do podwyższenia poziomu "złego" cholesterolu. Okazuje się jednak, że w większości, bo jest to niemal 70 proc., składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych - które mają działanie wręcz odwrotne. Dlatego, jeśli chcesz chronić organizm przed miażdżycą, możesz włączyć go do swojej diety.

Jak zrobić smalec gęsi?

Przygotowanie smalcu z gęsi wcale nie jest trudne, dlatego możesz zrobić go w domu. Aby nadać mu niepowtarzalnego smaku, warto dodać do niego przyprawy i dodatki. Będziesz potrzebować: litr tłuszczu i kawałki skóry z gęsi, cebulę, jabłko, dwie łyżeczki majeranku, sporą szczyptę czarnego pieprzu, łyżeczkę soli.

Zacznij od obrania cebuli i jabłka, następnie pokrój je w kostkę. Gęsie sadło i skórki również należy pociąć na mniejsze kawałki, możesz je również zmielić. Włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj na małym ogniu.

Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi, dorzuć jabłko i cebulę, podsmażaj, aż się zarumienią. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż cały tłuszcz się wytopi. Wyłącz grzanie, kiedy smalec wystygnie, dodaj majeranek, sól i pieprz. Całość wymieszaj i przełóż do słoików.

Smalec z gęsi - zastosowanie w kuchni

Gęsi smalec nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, jak i pieczenia - o ile nie zawiera żadnych dodatków, takich jak skwarki czy cebula, możesz dodać go np. do kruchego ciasta na szarlotkę czy ciasteczka. Można przygotowywać na nim smażone dania z drobiu, będzie dobrze smakował również w połączeniu z wieprzowiną. Oczywiście sprawdzi się także, jako smarowidło do chleba.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL