Reklama
Reklama

Niskokaloryczny, bogaty w błonnik kuzyn brokułu. Dobrze działa na wysoki cukier i poprawia odporność

To jesienne warzywo uwielbiane jest przez Włochów. Nam może przypominać z wyglądu brokuła. Wyróżnia je jednak lekko gorzki, orzechowy smak, dzięki któremu idealnie sprawdzi się do sałatek i dań obiadowych. Poznaj rapini i przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do diety.

Rapini wyróżnia się wyglądem i aromatem. Poznaj jego właściwości i odkryj, do jakich dań będzie najlepiej pasować.

Rapini (brokuły rabe) - co to za roślina?

Brokuły rabe, znane również jako rapini to warzywo krzyżowe, które wyglądem może przypominać niewielkie i nierozwinięte brokuły. W rzeczywistości jest mu jednak bliżej do rzepy oraz kapusty chińskiej Pak-choi.

W kuchni używa się nie tylko kwiatu rapini, ale również całych łodyg i liści, które mogą osiągać nawet 35 cm długości. Charakteryzują się gorzko-orzechowym smakiem, który po ugotowaniu łagodnieje. Niektórzy porównują ich aromat do migdałów. Młode okazy są delikatne i już po kilku minutach gotowania nadają się idealnie do sałatek lub jako dodatek do obiadu. Starsze egzemplarze mogą potrzebować więcej czasu w gorącej wodzie. Niezależnie od tego, warto ich spróbować.

Jakie właściwości i witaminy ma rapini?

Rapini to niskokaloryczne warzywo - w 100 g znajdziemy jedynie 22 kcal. Zawiera sporą dawkę cennego błonnika, a także składniki odżywcze, jak witamina C, A, K, wapń, żelazo, kwas foliowy czy karotenoidy. Jego przyjmowanie może zapobiegać zaparciom, cukrzycy, a także sprzyjać procesowi odchudzania.

Włączenie brokułów rabe do naszej diety może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim warto wspomnieć o pokaźnej ilości antyoksydantów oraz witaminy C, które wspólnie mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.

Zawartość witaminy K wpływa na krzepnięcie krwi, przyspiesza proces gojenia się ran, a także wspiera absorpcję wapnia, którego również nie brakuje w rapini. Dzięki niemu warzywo wspiera zdrowie układu kostnego. Z kolei witamina A pomaga zadbać o właściwe nawilżenie błon śluzowych, wspiera układ odpornościowy i zapobiega degeneracji siatkówki.

To sprawia, że rapini w naszej diecie mogą stanowić bardzo ważny składnik, który poprawi nasze zdrowie i ogólne samopoczucie.

Zobacz także: W sklepie omijamy, a szkoda, bo przyspiesza metabolizm i wchłanianie cukrów. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rapini - zastosowanie w kuchni

Surowe rapini może nie zachęcać do spożycia. Jednak już lekkie podgotowanie lub podsmażenie sprawia, że warzywo traci większość goryczki i nabiera miękkości. Obróbka powinna być krótka, aby różyczki zachowały swoją konsystencję i delikatną chrupkość. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że nie będą apetyczne.

Rapini używane są często w kuchni sycylijskiej. Zwykle delikatnie podgotowane lub podsmażone stanowią składnik sałatek. Można spotkać je w formie lekkiej przystawki. Jeśli zdecydujemy się je podsmażyć, warto połączyć je z oliwą, czosnkiem i chili. Idealnie będą komponować się różnymi rodzajami serów. Można śmiało łączyć je z makaronem czy ryżem. Będą pysznie smakować w risotto.

Brokuły rabe można wykorzystać nie tylko do dań inspirowanych kuchnią włoską. Sprawdzą się również w tradycyjnych polskich potrawach. Można podawać je jako zielony dodatek do obiadu - wystarczy je zblanszować i polać oliwą. Warto dodać je również do zupy jarzynowej. Będą dobrze się komponować z warzywami o lekko słodkim smaku - skutecznie zrównoważą charakterystyczną dla rapini goryczkę.

Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

Frytki z tego warzywa można jeść bez obaw. Nie powoduje skoków cukru, ma dużo witamin i dobrze wpływa na wzrok

Traktujemy jako ozdobę, tymczasem to wartościowe warzywo. Dobra dla alergików, ma dużo witaminy C i kwasów organicznych

Mało znany, a dużo zdrowszy od oliwy. Stosuj, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa