Niskokaloryczny, bogaty w błonnik kuzyn brokułu. Dobrze działa na wysoki cukier i poprawia odporność
To jesienne warzywo uwielbiane jest przez Włochów. Nam może przypominać z wyglądu brokuła. Wyróżnia je jednak lekko gorzki, orzechowy smak, dzięki któremu idealnie sprawdzi się do sałatek i dań obiadowych. Poznaj rapini i przekonaj się, dlaczego warto włączyć je do diety.
Rapini wyróżnia się wyglądem i aromatem. Poznaj jego właściwości i odkryj, do jakich dań będzie najlepiej pasować.
Brokuły rabe, znane również jako rapini to warzywo krzyżowe, które wyglądem może przypominać niewielkie i nierozwinięte brokuły. W rzeczywistości jest mu jednak bliżej do rzepy oraz kapusty chińskiej Pak-choi.
W kuchni używa się nie tylko kwiatu rapini, ale również całych łodyg i liści, które mogą osiągać nawet 35 cm długości. Charakteryzują się gorzko-orzechowym smakiem, który po ugotowaniu łagodnieje. Niektórzy porównują ich aromat do migdałów. Młode okazy są delikatne i już po kilku minutach gotowania nadają się idealnie do sałatek lub jako dodatek do obiadu. Starsze egzemplarze mogą potrzebować więcej czasu w gorącej wodzie. Niezależnie od tego, warto ich spróbować.
Rapini to niskokaloryczne warzywo - w 100 g znajdziemy jedynie 22 kcal. Zawiera sporą dawkę cennego błonnika, a także składniki odżywcze, jak witamina C, A, K, wapń, żelazo, kwas foliowy czy karotenoidy. Jego przyjmowanie może zapobiegać zaparciom, cukrzycy, a także sprzyjać procesowi odchudzania.
Włączenie brokułów rabe do naszej diety może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim warto wspomnieć o pokaźnej ilości antyoksydantów oraz witaminy C, które wspólnie mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu.
Zawartość witaminy K wpływa na krzepnięcie krwi, przyspiesza proces gojenia się ran, a także wspiera absorpcję wapnia, którego również nie brakuje w rapini. Dzięki niemu warzywo wspiera zdrowie układu kostnego. Z kolei witamina A pomaga zadbać o właściwe nawilżenie błon śluzowych, wspiera układ odpornościowy i zapobiega degeneracji siatkówki.
To sprawia, że rapini w naszej diecie mogą stanowić bardzo ważny składnik, który poprawi nasze zdrowie i ogólne samopoczucie.
Zobacz także: W sklepie omijamy, a szkoda, bo przyspiesza metabolizm i wchłanianie cukrów. Robię z niego pyszną zapiekankę
Surowe rapini może nie zachęcać do spożycia. Jednak już lekkie podgotowanie lub podsmażenie sprawia, że warzywo traci większość goryczki i nabiera miękkości. Obróbka powinna być krótka, aby różyczki zachowały swoją konsystencję i delikatną chrupkość. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że nie będą apetyczne.
Rapini używane są często w kuchni sycylijskiej. Zwykle delikatnie podgotowane lub podsmażone stanowią składnik sałatek. Można spotkać je w formie lekkiej przystawki. Jeśli zdecydujemy się je podsmażyć, warto połączyć je z oliwą, czosnkiem i chili. Idealnie będą komponować się różnymi rodzajami serów. Można śmiało łączyć je z makaronem czy ryżem. Będą pysznie smakować w risotto.
Brokuły rabe można wykorzystać nie tylko do dań inspirowanych kuchnią włoską. Sprawdzą się również w tradycyjnych polskich potrawach. Można podawać je jako zielony dodatek do obiadu - wystarczy je zblanszować i polać oliwą. Warto dodać je również do zupy jarzynowej. Będą dobrze się komponować z warzywami o lekko słodkim smaku - skutecznie zrównoważą charakterystyczną dla rapini goryczkę.
Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki