Niskokaloryczny, nie ma cukrów prostych. Sok z dużą dawką żelaza, wapnia i potasu
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie mamy do dyspozycji. Stanowi on skarbnicę substancji odżywczych, a do tego zawiera niewiele kalorii. Szpinak w klasycznej formie już ci się znudził? W takim razie przyrządź z niego sok. Co dodać do soku ze szpinaku, żeby lepiej smakował, i dlaczego warto go spożywać?
Smaczny, odżywczy i niskokaloryczny - to właśnie tak w kilku słowach można opisać szpinak. Nie jesteś w stanie przekonać się do tego warzywa? A może jego klasyczna forma już dawno ci się znudziła? W takim razie daj mu drugą szansę i zrób z niego sok. W razie potrzeby możesz dorzucić do niego kilka składników - zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Co dodać do soku ze szpinaku, aby wzbogacić jego smak? I dlaczego warto po niego sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Jest to jeden z najzdrowszych i najbardziej odżywczych napojów, obfitujący w szereg witamin, minerałów i związków bioaktywnych. Najczęściej przyrządza się go ze świeżych liści, np. przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Równie dobrze można zrobić go za pomocą blendera, z dodatkiem wody. Możesz zaserwować go solo oraz z rozmaitymi dodatkami, włączając w to zioła, przyprawy oraz różnego rodzaju owoce i warzywa. Najlepiej spożywać go zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakuje on zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu.
Sprawdź także: 7 pomysłów na karczocha. Warzywo o orzechowym smaku, które wspomaga trawienie
Co dokładnie ma ci do zaoferowania sok ze szpinaku? Wartości odżywcze i właściwości tego napoju są naprawdę imponujące. Szpinak to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych kluczowych dla twojego zdrowia. Można znaleźć w nim rozmaite minerały, w tym wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz cynk. Ponadto dostarcza on sporej ilości witaminy K i kwasu foliowego. Na uwagę zasługują także związki bioaktywne, zwłaszcza luteina, zeaksantyna i azotany.
Jakie działanie na organizm wykazuje sok ze szpinaku? Na początek warto wspomnieć o jego wpływie na układ krążenia. Według doniesień ze świata nauki może on przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi - i to zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego - a to wszystko za sprawą obecnych w nim azotanów. Co więcej, badania naukowe wskazują na jego potencjał przeciwnowotworowy, zwłaszcza w przypadku raka prostaty, oraz przeciwutleniający, czyli wspomagający walkę z wolnymi rodnikami.
Dlaczego jeszcze warto pić sok ze szpinaku? Chociażby ze względu na jego oddziaływanie na narząd wzroku. Zawiera on dwa cenne związki, tj. luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Co ciekawe, napój ten może świetnie sprawdzić się także w diecie osób aktywnych fizycznie - w niektórych badaniach zaobserwowano, że szpinak korzystnie wpływa na mięśnie i usprawnia ich regenerację po wysiłku.
Ogromnym atutem soku ze szpinaku jest nie tylko jego smak i wysoka wartość odżywcza, ale również niska kaloryczność. Przyrządzając go na bazie wody i 100 g świeżych liści, dostarczysz sobie zaledwie około 25 kalorii. Ponadto na uwagę zasługuje fakt, że zawiera on śladowe ilości cukrów prostych, a do tego charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.
Nie jesteś w stanie wypić soku z samego szpinaku? W takim razie wzbogać go o swoje ulubione dodatki. Co dodać do soku ze szpinaku, aby podkreślić jego smak? Do dyspozycji masz wiele różnych składników, włączając w to warzywa, owoce, zioła i przyprawy. Świetnym wyborem będzie cytryna, która nada mu orzeźwiającego charakteru i - dzięki zawartości witaminy C - zwiększy przyswajalność zawartego w nim żelaza. Równie dobrze możesz dorzucić do niego kawałki jabłka, ogórka, selera naciowego lub imbiru. Niektórzy chętnie dodają do niego miętę, miód oraz takie przyprawy jak cynamon, kurkuma i pieprz cayenne. Możliwości jest naprawdę dużo - eksperymentuj do woli i ciesz się wyjątkowymi właściwościami soku ze szpinaku bez ograniczeń.
Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najzdrowsza mąka na świecie. Dla alergików, osób na diecie i dbających o zdrowie
To prawdziwa bomba odżywcza, ale nie chcemy jeść. Wzmacnia stawy, dostarcza żelaza i kolagenu
Grecy go uwielbiają, jedzą łyżkami. Na serce i trawienie działa jak najlepsze lekarstwo