Oczyszcza organizm, pomaga na bóle reumatyczne. Ocet z tych aromatycznych kwiatów robię z przepisu babci
Ich zapach dla wielu osób jest symbolem wiosny i początków lata. Kwitnące kwiaty czarnego bzu nie tylko cieszą oko swoim wyglądem, mają także sporo prozdrowotnych właściwości. W twoim ogrodzie rozkwitł bez, a ty zastanawiasz się, co z niego zrobić? Pomysł na wykorzystanie kwiatów bzu znajdziesz w poniższym artykule.
Kwiaty czarnego bzu kwitną od końcówki maja, aż do lipca. Najlepiej zbierać je w suchy i słoneczny dzień. Warto pamiętać, że należy sięgać jedynie po egzemplarze rosnące na terenach oddalonych od głównych dróg. Zebrane kwiaty możesz wykorzystać do przygotowania naparu, syropu, nalewki, a także octu. Dziś skupimy się na tym ostatnim. Sprawdzimy, jakie ma właściwości, jak go zrobić, oraz jak stosować ocet z czarnego bzu.
Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu? Przede wszystkim bardzo dobrze wpływają na odporność, wspierają zwalczanie infekcji, pomagają także chronić organizm przed przeziębieniem i grypą. Korzystnie działają także na górne drogi oddechowe, pomagają zwalczać uporczywy katar, rozrzedzają zalegającą wydzielinę, a także działają wykrztuśnie.
Co więcej, kwiaty czarnego bzu wykazują działanie napotne, rozgrzewające, przeciwwirusowe, korzystnie działają także na układ krążenia. Mają również działanie antyoksydacyjne, pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami, a także charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi. Pomagają także przyspieszyć przemianę materii.
Wykonanie octu z kwiatów czarnego bzu nie jest trudnym zadaniem. Taka mikstura wzmocni odporność, pobudzi metabolizm, a także wesprze proces trawienia.
Będziesz potrzebować: baldachów kwiatu czarnego bzu, a także octu winnego lub jabłkowego. Zalecane proporcje to 1:1.
Kwiaty czarnego bzu nie wymagają mycia, po zebraniu rozłóż je na papierze, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Następnie przełóż je do czystego, wyparzonego słoika. Wlej ocet, wymieszaj i zakręć słoik. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Codziennie potrząśnij słojem, aby wymieszać jego zawartość. Po kilku dniach przecedź ocet przez sitko, przelej go do ciemnych butelek i dokładnie zakręć. Taki ocet należy przechowywać w lodówce.
Możesz stosować go jako suplement diety na trawienie, lepszą przemianę materii i odporność. Przed śniadaniem wlej łyżkę octu do szklanki wody, wymieszaj i wypij.
Ocet z czarnego bzu dobrze sprawdzi się także jako dodatek do sosów i dressingów.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne