Reklama
Reklama

Oczyszcza organizm, pomaga na bóle reumatyczne. Ocet z tych aromatycznych kwiatów robię z przepisu babci

Ich zapach dla wielu osób jest symbolem wiosny i początków lata. Kwitnące kwiaty czarnego bzu nie tylko cieszą oko swoim wyglądem, mają także sporo prozdrowotnych właściwości. W twoim ogrodzie rozkwitł bez, a ty zastanawiasz się, co z niego zrobić? Pomysł na wykorzystanie kwiatów bzu znajdziesz w poniższym artykule.

Kwiaty czarnego bzu kwitną od końcówki maja, aż do lipca. Najlepiej zbierać je w suchy i słoneczny dzień. Warto pamiętać, że należy sięgać jedynie po egzemplarze rosnące na terenach oddalonych od głównych dróg. Zebrane kwiaty możesz wykorzystać do przygotowania naparu, syropu, nalewki, a także octu. Dziś skupimy się na tym ostatnim. Sprawdzimy, jakie ma właściwości, jak go zrobić, oraz jak stosować ocet z czarnego bzu.

Sprawdź także: Szypułki z truskawek odcinam w specjalny sposób. Robię z nich ocet lepszy od jabłkowego

Kwiaty czarnego bzu mają wiele zdrowotnych właściwości

Jakie właściwości mają kwiaty czarnego bzu? Przede wszystkim bardzo dobrze wpływają na odporność, wspierają zwalczanie infekcji, pomagają także chronić organizm przed przeziębieniem i grypą. Korzystnie działają także na górne drogi oddechowe, pomagają zwalczać uporczywy katar, rozrzedzają zalegającą wydzielinę, a także działają wykrztuśnie.

Co więcej, kwiaty czarnego bzu wykazują działanie napotne, rozgrzewające, przeciwwirusowe, korzystnie działają także na układ krążenia. Mają również działanie antyoksydacyjne, pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami, a także charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi. Pomagają także przyspieszyć przemianę materii.

Ocet z kwiatów czarnego bzu z przepisu babci

Wykonanie octu z kwiatów czarnego bzu nie jest trudnym zadaniem. Taka mikstura wzmocni odporność, pobudzi metabolizm, a także wesprze proces trawienia.

Będziesz potrzebować: baldachów kwiatu czarnego bzu, a także octu winnego lub jabłkowego. Zalecane proporcje to 1:1.  

Kwiaty czarnego bzu nie wymagają mycia, po zebraniu rozłóż je na papierze, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Następnie przełóż je do czystego, wyparzonego słoika. Wlej ocet, wymieszaj i zakręć słoik. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Codziennie potrząśnij słojem, aby wymieszać jego zawartość. Po kilku dniach przecedź ocet przez sitko, przelej go do ciemnych butelek i dokładnie zakręć. Taki ocet należy przechowywać w lodówce.

Jak stosować ocet z czarnego bzu?

Możesz stosować go jako suplement diety na trawienie, lepszą przemianę materii i odporność. Przed śniadaniem wlej łyżkę octu do szklanki wody, wymieszaj i wypij.

Ocet z czarnego bzu dobrze sprawdzi się także jako dodatek do sosów i dressingów.


Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory