Szypułki z truskawek odcinam w specjalny sposób. Robię z nich ocet lepszy od jabłkowego
Jesteś jedną z tych osób, u których w kuchni nic się nie zmarnuje? Potrafisz wyczarować ciekawe danie z niczego? Jeśli tak, z pewnością spodoba ci się patent na wykorzystanie truskawkowych szypułek. Okazuje się, że w zielonych listkach kryje się sporo wartości odżywczych. W poniższym artykule znajdziesz dwa przepisy na ocet z szypułek z truskawek.
Większość z nas podczas obierania truskawek wyrzuca szypułki do kosza. Nic dziwnego, nie są one szczególnie smaczne. Okazuje się jednak, że nadają się do zjedzenia. Możesz po prostu dokładnie umyć truskawki i spożyć je wraz z szypułkami. Mniej pracy będzie wymagało także przygotowanie truskawkowego koktajlu, wystarczy zmiksować całe owoce, bez obierania, wraz z kefirem lub jogurtem. Jeżeli natomiast lubisz przygotowywać przetwory, koniecznie zrób ocet z szypułek z truskawek.
Sprawdź także: Ciasto Obłaskawiacz teściowej. Nie skończy się na jednym kawałku
Zastanawiasz się, jakie właściwości mają szypułki truskawek? W zielonych listkach kryją się podobne wartości odżywcze, co w samych owocach. Znajdziesz w nich sporo witaminy C, która świetnie wpływa na odporność organizmu, działa przeciwutleniająco, wspiera wchłanianie żelaza, oraz syntezę kolagenu, a także działa korzystnie na kondycję skóry. Truskawkowe szypułki pomagają także chronić organizm przed przeziębieniami.
Obecna jest tu także witamina A, która wspiera zdrowie oczu, oraz witaminy z grupy B, niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia. Nie brakuje tu także składników mineralnych: potasu, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi; wapnia, wzmacniającego kości i zęby; magnezu, który wspiera pracę układu krążenia, nerwowego i mięśniowego, czy żelaza, które pomaga zapobiegać anemii.
W szypułkach są również cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Szypułki truskawek to również źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, podkręca metabolizm, oraz wpływa na sytość posiłków. Błonnik pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Spożywanie octów owocowych, np. jabłkowego, lub tego z szypułek truskawek, korzystnie wpływa na organizm. Wystarczy łyżkę stołową zmieszać ze szklanką wody, aby zrobić naturalny suplement diety. Korzystnie wpłynie na pracę układu pokarmowego, wspomoże trawienie, odporność, a także przyspieszy metabolizm. Aby wykonać ocet, będziesz potrzebować szypułek uzyskanych z przynajmniej kilograma truskawek.
Jak zrobić ocet z szypułek z truskawek? Pierwszy przepis
Zacznij od dokładnego umycia truskawek, następnie pozbądź się z nich szypułek. Rób to w taki sposób, aby odciąć także kawałek owocu. Następnie wszystkie truskawkowe szypułki przełóż do wyparzonego, czystego słoika. Zalej je letnią, przegotowaną wodą z cukrem, tak żeby całkowicie zakryła zawartość (w proporcjach 4 łyżki cukru na litr wody). Słoik przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni, dwa razy dziennie przemieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Ocet z szypułek truskawek będzie gotowy, kiedy owoce opadną na dno. Wówczas przecedźgo przez gęste sito, i zlej płyn do czystej i wyparzonej butelki. Przechowuj w lodówce.
Ocet z szypułek z truskawek. Drugi przepis
Do wykonania tego przepisu, będziesz potrzebować: szypułki truskawek z końcówkami owoców, 100 g cukru, oraz 500 ml przefiltrowanej wody.
Zanim usuniesz szypułki z truskawek, dokładnie je umyj. Następnie umieść je w słoiku, im więcej będzie szypułek, tym intensywniejszy będzie smak octu. Do wody dodaj cukier i wymieszaj, aż się rozpuści. Wlej zalewę do szypułek, nałóż gazę, odstaw na 14 dni w ciemne miejsce. Codziennie za pomocą drewnianej łyżki przemieszaj miksturę. Ocet jest gotowy, kiedy szypułki opadną na dno, po tym czasie przecedź ocet i wlej go do butelki, przechowuj w lodówce.
Źródła: instagram.com/pani_eteryczna, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie