Reklama
Reklama

Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę jelitom, walczy z infekcjami. Kwas chlebowy możesz robić w domu

Chociaż na sklepowych półkach co rusz pojawiają się nowości w postaci soków o przeróżnych smakach oraz kolorowych napojów, coraz częściej sięgamy po ich zdrowe, naturalne zamienniki. Jednym z nich jest kwas chlebowy, znany również pod nazwą „wiejska oranżada”. Czy wiesz, jakie właściwości ma kwas chlebowy? Dlaczego warto go pić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Kwas chlebowy to nic innego jak sfermentowany napój przygotowywany z chleba. Chociaż może opis ten nie brzmi zbyt zachęcająco, okazuje się, że kwas chlebowy jest bardzo smaczny, co więcej ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Warto dodać, że w prosty sposób można zrobić go w domu. Co jeszcze warto wiedzieć o "wiejskiej oranżadzie"?

Sprawdź także: Jak zrobić buzę - zdrowy i orzeźwiający napój z kaszy jaglanej?

Kwas chlebowy - historia

Ten napój ze sfermentowanego chleba jest niezwykle popularny w kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Kwas chlebowy znany był już w szesnastym wieku. W Polsce pito go zarówno w wiejskich chatach, jak i na dworach szlacheckich. Przygotowywane były dwie wersje napoju, słabsza doskonale gasiła pragnienie, dlatego pito ją na co dzień. Natomiast podczas uroczystości, jarmarków, czy dożynek przygotowywana mocniejszą wersję napoju.

Kwas chlebowy - właściwości

Kwas chlebowy to ciemnobrązowy napój o charakterystycznym zapachu drożdży i chleba oraz słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalną goryczką. Ten naturalny probiotyk jest źródłem cennych składników odżywczych, znajdziemy w nim witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B, jak i mikroelementy, np. cynk i selen. Co więcej, regularne picie kwasu chlebowego poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego, będzie pomocy przy wzdęciach oraz nadkwasocie.

Napój ten to również dobry wybór dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ przyśpiesza przemianę materii. Kwas chlebowy wesprze odporność twojego organizmu, pomoże w walce z wolnymi rodnikami oraz zadba o twój układ krwionośny. Co ciekawe, kwas chlebowy pomaga zwalczyć bóle migrenowe i mięśniowe.

Picie kwasu chlebowego to doskonała alternatywa dla sklepowych napojów gazowanych, do których z reguły dodawane są sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Napój ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a co więcej bardzo dobrze nawadnia. Jest polecany osobom, które borykają się z cukrzycą oraz zapaleniem stawów.

Czy kwas chlebowy jest zdrowy?

Naturalny kwas chlebowy przygotowany bez zbędnych ulepszaczy, takich jak konserwanty, jest zdrowy i bezpieczny. Jednak zanim sięgniesz po niego w sklepie, warto zapoznać się z informacjami zawartymi na etykiecie. W jego składzie powinny pojawić się: słód żytni, jęczmienny, lub pszenny, drożdże oraz cukier.  

Jak często można pić kwas chlebowy? Nie ma jasnych wytycznych dotyczących picia kwasu chlebowego, jednak zdrowa osoba bez problemu może spożywać około dwóch szklanek tego napoju w ciągu dnia. Może być pity również  przed śniadaniem. Napój ten nie jest również bardzo kaloryczny, w 100 g znajdziesz około 30 kcal.

Kto nie powinien pic kwasu chlebowego?

Kwas chlebowy, chociaż bardzo zdrowy nie powinien być pity przez wszystkich. Przeciwskazaniem do spożywania tego napoju jest ciąża. Ponieważ napój zawierać niewielkie ilości alkoholu, który wpływa negatywnie na rozwój dziecka. Na kwas chlebowy powinny uważać również kobiety karmiące piersią oraz alergicy.

Jak zrobić kwas chlebowy w domu?

Zrobienie domowego kwasu chlebowego wcale nie jest trudne. Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników, będziesz potrzebować: pięciu litrów wody, 10 g drożdży, 60 g rodzynek, cytrynę, szklankę cukru oraz dwie kromki chleba.

Chleb pokrój na kawałki i podsusz np. w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku. Do garnka wlej wodę, a następnie ją zagotuj. Chleb zalej gorącą wodą, pozostaw do ostygnięcia. Do środka dodaj drożdże i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przecedź napój, przelej do butelek, wrzuć rodzynki oraz plastry cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na cały dzień, gotowe!

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL