Odtruwa wątrobę, przynosi ulgę jelitom, walczy z infekcjami. Kwas chlebowy możesz robić w domu
Dietetycy zalecają, aby do picia wybierać wodę, niesłodzoną kawę i herbatę. Jeśli jednak masz ochotę na smakowy napój, sięgnij po naturalne warianty, na przykład po „wiejską oranżadę”. Co kryje się pod tą oryginalną nazwą? Dlaczego warto ją pić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Kwas chlebowy
to nic innego jak sfermentowany napój przygotowywany z chleba. Chociaż może opis ten nie brzmi zbyt zachęcająco, okazuje się, że kwas chlebowy jest bardzo smaczny, co więcej ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Warto dodać, że w prosty sposób można zrobić go w domu. Co jeszcze warto wiedzieć o "wiejskiej oranżadzie"?
Sprawdź także: Jak zrobić buzę - zdrowy i orzeźwiający napój z kaszy jaglanej?
Kwas chlebowy - historia
Ten napój ze sfermentowanego chleba jest niezwykle popularny w kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Kwas chlebowy znany był już w szesnastym wieku. W Polsce pito go zarówno w wiejskich chatach, jak i na dworach szlacheckich. Przygotowywane były dwie wersje napoju, słabsza doskonale gasiła pragnienie, dlatego pito ją na co dzień. Natomiast podczas uroczystości, jarmarków, czy dożynek przygotowywana mocniejszą wersję napoju.
Kwas chlebowy to ciemnobrązowy napój o charakterystycznym zapachu drożdży i chleba oraz słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalną goryczką. Ten naturalny probiotyk jest źródłem cennych składników odżywczych, znajdziemy w nim witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B, jak i mikroelementy, np. cynk i selen. Co więcej, regularne picie kwasu chlebowego poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego, będzie pomocy przy wzdęciach oraz nadkwasocie.
Napój ten to również dobry wybór dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ przyśpiesza przemianę materii. Kwas chlebowy wesprze odporność twojego organizmu, pomoże w walce z wolnymi rodnikami oraz zadba o twój układ krwionośny. Co ciekawe, kwas chlebowy pomaga zwalczyć bóle migrenowe i mięśniowe.
Picie kwasu chlebowego to doskonała alternatywa dla sklepowych napojów gazowanych, do których z reguły dodawane są sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Napój ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a co więcej bardzo dobrze nawadnia. Jest polecany osobom, które borykają się z cukrzycą oraz zapaleniem stawów.
Naturalny kwas chlebowy przygotowany bez zbędnych ulepszaczy, takich jak konserwanty, jest zdrowy i bezpieczny. Jednak zanim sięgniesz po niego w sklepie, warto zapoznać się z informacjami zawartymi na etykiecie. W jego składzie powinny pojawić się: słód żytni, jęczmienny, lub pszenny, drożdże oraz cukier.
Jak często można pić kwas chlebowy? Nie ma jasnych wytycznych dotyczących picia kwasu chlebowego, jednak zdrowa osoba bez problemu może spożywać około dwóch szklanek tego napoju w ciągu dnia. Może być pity również przed śniadaniem. Napój ten nie jest również bardzo kaloryczny, w 100 g znajdziesz około 30 kcal.
Kwas chlebowy, chociaż bardzo zdrowy nie powinien być pity przez wszystkich. Przeciwskazaniem do spożywania tego napoju jest ciąża. Ponieważ napój zawierać niewielkie ilości alkoholu, który wpływa negatywnie na rozwój dziecka. Na kwas chlebowy powinny uważać również kobiety karmiące piersią oraz alergicy.
Zrobienie domowego kwasu chlebowego wcale nie jest trudne. Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników, będziesz potrzebować:
Chleb pokrój na kawałki i podsusz np. w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku. Do garnka wlej wodę, a następnie ją zagotuj. Chleb zalej gorącą w pięciu litrów wody, 10 g drożdży, 60 g rodzynek, cytrynę, szklankę cukru oraz dwie kromki chleba.odą, pozostaw do ostygnięcia. Do środka dodaj drożdże i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przecedź napój, przelej do butelek, wrzuć rodzynki oraz plastry cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na cały dzień, gotowe!
Źródło: Smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność