Perła wśród miodów. Działa jak plaster na chory żołądek i jelita, wzmacnia odporność
Czy słyszałeś kiedyś o miodzie fasolowym? Działa korzystnie niemal na cały organizm. Ma rewelacyjny wpływ na układ odpornościowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Jak smakuje i jak go jeść? Dowiedz się wszystkiego o właściwościach zdrowotnych miodu fasolowego.
Jego nazwa może intrygować - z czego jest miód fasolowy? Jak się go pozyskuje? Na te i znacznie więcej pytań odpowiemy w artykule. Miód wydaje się niezbędnym produktem w kuchni, szczególnie w sezonie grypowym, gdy potrzebujemy wzmocnienia odporności. Dowiedz się, jak smakuje miód fasolowy i jakie ma właściwości zdrowotne, żeby odkryć, czy warto kupić go, nie tylko podczas przeziębienia.
Wbrew pozorom produkt nie jest żadnym domowym smarowidłem z dodatkiem tej rośliny strączkowej. Z czego jest miód fasolowy? Choć w jego składzie nie znajduje się fasola, to jednak wciąż ma z nią dużo wspólnego.
Okazuje się, że to kwiaty fasoli przyciągają uwagę pszczół. Produkt powstaje więc w skutek zapylania przez owady plantacji roślin strączkowych, w Polsce - fasoli tyczkowej. Właśnie dlatego jest to naturalny miód nektarowy, nazywany polskim odpowiednikiem miodu Manuka, produkowanego w Australii i Nowej Zelandii.
Właściwości zdrowotne miodu fasolowego są bardzo szerokie, a alergicy doceniają, że nie uczula tak bardzo, jak inne miody. Cechuje się też przystępną ceną, szczególnie w porównaniu do miodu Manuka. Z jego wytwarzania słynie Roztocze, położone na południowym wschodzie kraju, w okolicach Zamościa. Miód fasolowy został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych, charakterystycznych dla tego regionu.
Jeśli nie miałeś okazji go próbować i nie wiesz, jak smakuje miód fasolowy, to przy pierwszej łyżeczce możesz się nieco zdziwić. Na jego aromat ma wpływ nektar - miód jest mało słodki, lekko kwaskowaty i łagodniejszy, czego raczej nie można powiedzieć o innych odmianach tego produktu.
Długo ma płynną konsystencję i jest bardziej słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu - w zależności od tego, jak jest przechowywany - przybiera barwę od herbacianej do kremowobiałej. Co ciekawe, po otwarciu słoiczka z miodem poczujesz intensywny aromat przypominający zapach kwiatów fasoli.
Co chyba najważniejsze, miód fasolowy zawiera szereg wartości odżywczych, wpływających na jego korzystne działanie niemal na cały organizm. Pamiętasz jak w bajce o Kubusiu Puchatku popularny niedźwiadek, po zjedzeniu miodku, klepał się po brzuchu? Musiał jeść miód fasolowy i być świadomy tego, że produkt spożywczy jest nie tylko smaczny, ale również bardzo pozytywny dla układu pokarmowego.
Do właściwości zdrowotnych miodu fasolowego zaliczyć można m.in. podtrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w żołądku i jelitach oraz zapobieganie dolegliwościom gastrycznym. Dodatkowo łagodzi refluks i stany zapalne układu pokarmowego oraz wspiera leczenie choroby wrzodowej. Odpowiada też za przyspieszenie procesów trawiennych.
Regulowanie prawidłowej pracy układu pokarmowego przekłada się też na wzrost odporności organizmu. Miód fasolowy stymuluje układ immunologiczny do walki z patogenami i wirusami, przyspieszając zdrowienie podczas infekcji i przeziębień. Częste zajadanie się tym produktem wspomaga też pracę serca i całego układu krwionośnego oraz wykazuje właściwości antynowotworowe.
Przy jedzeniu miodu fasolowego najważniejsza jest regularność, która sprawi, że skorzystasz z jego cennych właściwości zdrowotnych. Pamiętaj tylko, że - jak każdy miód - ten również traci działanie w temperaturze powyżej 40°C. Poczekaj więc chwilę, aby np. herbata ostygła i dopiero wówczas dodaj składnik do napoju.
Jak jeść miód fasolowy? Właściwości zdrowotne najlepiej przyswoisz, przygotowując napar do wypicia na czczo. Wieczorem, w szklance przegotowanej, a potem ostudzonej wody, wystarczy rozpuścić dwie łyżeczki miodu. Następnie trzeba przykryć szklankę i odstawić na ok. 12 godzin w ciemne miejsce (najlepiej na noc). Taką domową kurację warto pić z samego rana, aby dodać organizmowi energii, oczyścić go ze szkodliwych substancji, wzmocnić odporność i rozruszać metabolizm.
Do czego używać miodu fasolowego? Jeśli chcesz wykorzystać go jako składnik do innych potraw, dodaj go śmiało do kanapek, jogurtów z musli czy owsianek. Rewelacyjnie sprawdzi się również do deserów i owocowych koktajli. Możesz traktować miód również jako zamiennik cukru czy słodkiego syropu. Polej nim naleśniki, pancakes lub sałatkę.
Źródło: smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki