Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto, jakie jadłam
Z wakacyjnych wypraw warto przywieźć nie tylko zdjęcia, opaleniznę, czy dobry humor. Doskonałą pamiątką będą również kulinarne inspiracje. Podczas wycieczki na Sycylię, koniecznie trzeba spróbować dań z pistacjami, wśród nich znalazło się wybitnie smaczne pesto pistacjowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić, oraz do czego je podawać? Podpowiadamy.
Jednym z niezaprzeczalnych kulinarnych trendów, które królują od jakiegoś czasu w cukierniach i restauracjach są dania z dodatkiem pistacji. Od słodkich pączków, croissantów, lodów, po makarony i pizzę. Jeżeli również przepadasz za pistacjami, koniecznie przygotuj pesto pistacjowe. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smak z pewnością cię zachwyci.
Pistacje to bardzo zdrowe orzechy, zawierają sporo cennych składników o działaniu prozdrowotnym. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ krążenia, wzmacniają serce, pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi.
Te zielone orzechy mają także niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę, zmniejszają także ryzyko jej wystąpienia u osób zdrowych. W pistacjach znajdują się także cenne karotenoidy, a także luteinę, zeaksantynę, witamina E i cynk, taka kompozycja wspiera zdrowie oczu, oraz chroni je przed chorobami.
Do przygotowania pistacjowego pesto, będziesz potrzebować:
- 150 g obranych pistacji,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- 25 g parmezanu lub grana padano,
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii,
- 1 łyżka soku z limonki,
- sól i pieprz.
Do naczynia blendera wrzuć pistacje, wlej oliwę, dodaj także parmezan, czosnek, sok z limonki i bazylię. Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość zblenduj na gładką masę.
Pesto pistacjowe będzie oczywiście genialnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej. Możesz polać nim pizzę (na przykład tą z włoską mortadellą), czy po prostu dodać je do ugotowanego makaronu. Świetnie komponować będzie się również z serami, np. mozzarellą lub burattą, ze składników tych możesz skomponować przepyszną sałatkę. Spróbuj połączyć letnie, dojrzałe pomidory, świeże brzoskwinie, burattę, oraz pistacjowe pesto, to połączenie smaków z pewnością cię zachwyci.
Pistacje doskonale smakować będzie jako smarowidło do pieczywa, zarówno świeżych bułek i chleba, jak i wszelkich tostów i zapiekanek.
Źródła: krukam.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol
Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie
Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować