Reklama
Reklama

Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto, jakie jadłam

Z wakacyjnych wypraw warto przywieźć nie tylko zdjęcia, opaleniznę, czy dobry humor. Doskonałą pamiątką będą również kulinarne inspiracje. Podczas wycieczki na Sycylię, koniecznie trzeba spróbować dań z pistacjami, wśród nich znalazło się wybitnie smaczne pesto pistacjowe. Zastanawiasz się, jak je zrobić, oraz do czego je podawać? Podpowiadamy.

Jednym z niezaprzeczalnych kulinarnych trendów, które królują od jakiegoś czasu w cukierniach i restauracjach są dania z dodatkiem pistacji. Od słodkich pączków, croissantów, lodów, po makarony i pizzę. Jeżeli również przepadasz za pistacjami, koniecznie przygotuj pesto pistacjowe. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smak z pewnością cię zachwyci.

 Sprawdź także: Dawniej piliśmy do każdego obiadu. Zanany kucharz zdradził przepis na zdrowy i orzeźwiający napój

Czy pistacje są zdrowe?

Pistacje to bardzo zdrowe orzechy, zawierają sporo cennych składników o działaniu prozdrowotnym. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ krążenia, wzmacniają serce, pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi.

Te zielone orzechy mają także niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać je osoby chore na cukrzycę, zmniejszają także ryzyko jej wystąpienia u osób zdrowych. W pistacjach znajdują się także cenne karotenoidy, a także luteinę, zeaksantynę, witamina E i cynk, taka kompozycja wspiera zdrowie oczu, oraz chroni je przed chorobami.

Przepis na pesto pistacjowe

Do przygotowania pistacjowego pesto, będziesz potrzebować:

  • 150 g obranych pistacji,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 25 g parmezanu lub grana padano,
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii,  
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • sól i pieprz.

Do naczynia blendera wrzuć pistacje, wlej oliwę, dodaj także parmezan, czosnek, sok z limonki i bazylię. Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość zblenduj na gładką masę.

Do czego pasuje pesto pistacjowe?

Pesto pistacjowe będzie oczywiście genialnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej. Możesz polać nim pizzę (na przykład tą z włoską mortadellą), czy po prostu dodać je do ugotowanego makaronu. Świetnie komponować będzie się również z serami, np. mozzarellą lub burattą, ze składników tych możesz skomponować przepyszną sałatkę. Spróbuj połączyć letnie, dojrzałe pomidory, świeże brzoskwinie, burattę, oraz pistacjowe pesto, to połączenie smaków z pewnością cię zachwyci.

Pistacje doskonale smakować będzie jako smarowidło do pieczywa, zarówno świeżych bułek i chleba, jak i wszelkich tostów i zapiekanek.


Źródła: krukam.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol

Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie

Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pistacje