Reklama
Reklama

Pij zamiast kawy i herbaty, poleci kilogram za kilogramem. Jakie właściwości ma kefir i co daje jego picie?

Polska jest jednym z dwóch największych producentów kefiru na świecie. Nic dziwnego, że tylu Polaków przepada za świeżym i zdrowym produktem mlecznym. Dowiedz się, jak powstaje kefir, jakie dokładnie ma właściwości i zastosowanie w kuchni. Odkryj też pyszny i sprawdzony przepis na domowy kefir.

Kefir od setek lat produkowano w regionie Kaukazu, gdzie tradycyjnie, w warunkach domowych przyrządzano go z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oryginalny przepis chroniono przez wiele lat, aby nie poznali go obcokrajowcy. Nazwa tego smakołyku wywodzi się podobno od tureckich słów keyif, czyli "radość" oraz kopur, czyli "pianka". Dowiedz się, jak powstaje kefir, odkryj jego właściwości prozdrowotne i sprawdź, jak zrobić domowy kefir.

Jak powstaje kefir?

Kefir to musujący napój ze sfermentowanego mleka, który - tradycyjnie - zawiera charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych (naturalne skupiska wielu gatunków bakterii kwasu mlekowego i octowego oraz drożdży). 

Jak powstaje kefir? Oryginalnie był produkowany przez owczarzy kaukaskich w workach skórzanych, które wieszano w pobliżu drzwi, aby przechodzące przez nie osoby trącały worek i mieszały w ten sposób mleko z ziarnami kefirowymi. Obecnie proces produkcji wygląda oczywiście inaczej. 

Najczęściej kefir wytwarza się z mleka krowiego, ale można go też przygotować z mleka owiec, kóz, wielbłądów, bawołów, a także mleka ryżowego, sojowego czy kokosowego. Ten popularny produkt mleczarski powstaje wskutek procesu fermentacji mleka, rozpoczętego przez ziarna kefirowe. Te naturalne skupiska mikroorganizmów nazywane są też grzybkami kefirowymi, a z wyglądu przypominają niewielkie różyczki kalafiora albo rozgotowany ryż.

Właśnie one powodują fermentację mlekową i alkoholową. W zależności od czasu dojrzewania wyróżnia się kefir jedno, dwu lub trzydniowy. W warunkach przemysłowych kefir wytwarzany jest metodą termostatową lub zbiornikową, a ziarna kefirowe często zamieniane są na kultury bakterii.

Kefir - kaloryczność i wartości odżywcze

 
Kefir jest naturalnym probiotykiem i produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych. Ma wartość odżywczą zbliżoną do jogurtu.

Ile kalorii ma kefir? W 100 gramach produktu kryje się:

  • 51 kcal,
  • 4,7 g węglowodanów,
  • 3,4 g białka,
  • 2 g tłuszczu. 

Kefir jest więc niskokaloryczny i ma również niski indeks glikemiczny. Dostarcza organizmowi aminokwasy, witaminy A, D, K i te z grupy oraz szereg minerałów, m.in. magnez, wapń, potas i fosfor.

Kefir - właściwości prozdrowotne

Niskokaloryczny kefir bogaty jest w składniki odżywcze. Posiada też cały wachlarz prozdrowotnych właściwości. Na co pomaga picie kefiru? Przede wszystkim jest naturalnym probiotykiem, który usprawnia procesy trawienne i reguluje perystaltykę jelit. Pobudza pracę układu pokarmowego, gasi pragnienie i poprawia apetyt, przyspiesza metabolizm, usprawnia wchłanianie wapnia, białka i cukrów.

Kolejną właściwością prozdrowotną kefiru jest obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na zawartość aminokwasów, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i działa wyciszająco. Napój mleczny wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antybiotyczne. Oznacza to, że dostarcza organizmowi witamin, wzmacnia odporność i hamuje rozwój bakterii występujących w przewodzie pokarmowym. 

Na co jeszcze pomaga kefir? Schłodzony napój możesz rozprowadzić po lekko poparzonej słońcem skórze, co przyniesie ci ulgę, nawilży zraniony naskórek i przyspieszy gojenie.

Kefir - przeciwwskazania

  Choć właściwości prozdrowotne kefiru zachęcają do jego regularnego stosowania, niestety nie wszyscy mogą go jeść. Do głównych przeciwwskazań spożywania kefiru należą:

  • całkowita nietolerancja laktozy i alergie na białko mleka,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zapalenie trzustki.

Na kefir powinni również uważać cukrzycy. Niektóre gotowe w sklepie produkty mleczne mogą być dosładzane i zawierać dużą dawkę cukru. Diabetycy muszą więc porównać etykiety na opakowaniach kilku producentów, zanim zdecydują się na zakup.

Jak zrobić domowy kefir?


Przepis na domowy kefir z mleka krowiego warto zapamiętać, ponieważ właśnie tak przygotowany będzie najbardziej wartościowy. Nie znajdziesz w nim żadnych sztucznych ulepszaczy i wpłyniesz na porcję cukru, jaka się w nim znajdzie. Jak zrobić domowy kefir? Postępuj według instrukcji, a na pewno wyjdzie świeży i przepyszny. 

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren kefirowych,
  • litr mleka krowiego,
  • gaza i duży słoik.

Ziarna kefirowe znajdziesz w sklepach również pod nazwą grzybki tybetańskie lub grzybki kefirowe. 

Przygotowanie domowego kefiru rozpocznij od wlania mleka do słoika. Następnie dodaj ziarna kefirowe i mieszaj drewnianą łyżką. Słoik nakryj gazą i pozostaw na blacie kuchennym na 24-48 godzin. Jeśli zależy ci jednak na czasie, przed wlaniem do słoika mleka, podgrzej je do ok. 40 stopni, wsyp grzybki i odstaw przykryty gazą słoik na osiem godzin. 

Po upływie czasu, na szklanej lub plastikowej misce powieś plastikowe sito. Delikatnie zamieszaj płyn w słoiku i ostrożnie przelej do miski. Domowy kefir gotowy! Pozostałe ziarna kefirowe włóż do słoika ze świeżym mlekiem, aby powtórzyć proces. 

Kefir - zastosowanie w kuchni

To bardzo uniwersalny produkt. Kefir ma wiele zastosowań w kuchni i możesz go wykorzystać niemal o każdej porze dnia. Trzeba jednak pamiętać, że z jego właściwości prozdrowotnych w pełni skorzystasz, gdy spożyjesz go na zimno. Po podgrzaniu, znajdująca się w tym napoju mlecznym, kultura bakterii przestaje wykazywać działanie.

Kefir to świetna baza do koktajli - połącz go z truskawkami, malinami, bananami lub innymi owocami, by cieszyć się apetycznym smoothie. Ze względu na to, że jest niskokaloryczny i poprawia przyswajanie białka, przyda się do przyrządzenia shake'a na trening. W ramach śniadania lub przekąski możesz też dodać do niego granoli lub płatków. 

Podstawą do przygotowania ciast, babeczek, naleśników, pancakes czy pieczywa nie musi być wcale mleko - może być kefir. Napój bogaty w białko sprawdzi się też w charakterze sosu do ziemniaków albo jako dodatek do zup. Z udziałem kefiru powstaną na pewno pyszne chłodniki. Co więcej, zrobisz z niego też smaczne domowe lody. 

Źródła: smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL