Podczas diety redukcyjnej działa cuda, poprawia trawienie i koi nerwy. Często mylimy go ze słynną "siostrą"
Jest słodki, ale nie tuczy. 100 g pasternaku dostarcza zaledwie 75 kcal, doskonale sprawdzi się on więc na diecie redukcyjnej. Ma także wiele prozdrowotnych właściwości, obok których trudno przejść obojętnie. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść pasternak.
Pasternak i pietruszka to warzywa tak podobne, że niekiedy można je pomylić. To pierwsze jest jednak zdecydowanie mniej używane w kuchni, a szkoda - pasternak jest pyszny, a do tego bardzo zdrowy.
Historia pasternaku jest długa - doskonale znany był on już starożytnym Grekom i Rzymianom, choć nierzadko mylili go z marchewką, która w tamtych czasach miała kolor biały lub fioletowy. Pasternak szybko podbił serca mieszkańców Starego Kontynentu, ale z czasem zszedł na dalszy plan, przyćmiony przez marchewkę właśnie, lecz także przez ziemniaka.
W Polsce pasternak uprawiany był masowo od XII do XVI wieku. Cieszył się popularnością zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Aktualnie to warzywo stosowane przede wszystkim w paszy dla zwierząt, ale często znajdziemy je też w sklepach czy na lokalnych straganach.
Zastanawiasz się, jakie właściwości ma pasternak? Jego spożywanie jest bardzo zdrowe. Warzywo to jest cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, E i K. Ponadto zawiera również tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik czy cukry roślinne. Pasternak to także bogactwo cynku, fosforu, magnezu, sodu, wapnia czy żelaza.
Roślina ta ma także wysoki poziom potasu - rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Wsparciem dla zdrowia serca jest również zawarty w pasternaku kwas foliowy. Spożywanie pasternaku zalecane jest również w przypadku osób, które mają problemy z zasypianiem - wywar, który można przygotować na bazie tej rośliny, pomaga się zrelaksować i obniżyć napięcie.
Jeżeli zmagasz się z problemami skórnymi, ta roślina również powinna być używana w twojej kuchni. Zawarte w nasionach pasternaku ksantotoksyna i bergapten wpływają na produkcję występującej w naszej skórze melaniny. Ich działanie wykorzystywane jest chociażby w terapii bielactwa i łuszczycy. Wyciąg z owoców pasternaku wykorzystywany jest również w pielęgnacji osłabionych, skłonnych do wypadania włosów. Może on zahamować łysienie.
Pasternak świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej - 100 g tego warzywa to zaledwie 75 kcal. Ponadto składniki zawarte w jego korzeniu i nasionach zwiększają produkcję soków żołądkowych, a co z tym idzie - spożywanie pasternaku wspiera procesy trawienne. Jedz pasternak, aby wyregulować pracę jelit i zapewnić sobie uczucie sytości na długo.
Nie każdy wie, w jaki sposób włączyć to warzywo do swojego jadłospisu. Jak jeść pasternak? Przede wszystkim doskonale nadaje się do tego, aby zastąpić pietruszkę w zupie. Śmiało można dodać go także do pasztetu czy surówki na obiad.
Niektórzy przygotowują także pyszne frytki z pasternaku lub dodają go do warzywnej pasty kanapkowej.
Źródło: ekologia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: