Reklama
Reklama

Lepsza i smaczniejsza od karpia. Delikatna w smaku, prawie nie ma ości, wolna od toksyn i rtęci

Smażony lub pieczony karp to w wielu domach obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Jeśli jednak twoi domownicy za nim nie przepadają, w tym roku możesz nagiąć utarte zasady i przyrządzić inną rybę. Miętus, zamiast karpia na wigilię może okazać się świetnym wyborem. Sprawdź, jakie ma właściwości, oraz jak przyrządzić miętusa, aby smakował najlepiej.

Wigilijny karp jest dosyć tłusty, a w dodatku ma sporo ości. Ciekawą alternatywą dla niego może być miętus, który ma delikatniejsze mięso i również świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. W poniższym artykule sprawdzimy, czy jest zdrowy, oraz jak przyrządzić miętusa na wigilię.   

Miętus zamiast karpia na wigilię 

Skąd wzięła się tradycja podawania karpia na wigilijnym stole? Zwyczaj ten rozpowszechnił się w czasach PRL-u, kiedy dostęp do wielu towarów był ograniczony. Jednocześnie hodowla karpia na dużą skalę była dosyć prosta i tania. Co ciekawe, w 1947 roku, pojawiło się hasło promocyjne "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce", które zachęcało do sięgania po karpia i szybko utrwaliło się w świadomości. Dodatkowo w niektórych zakładach pracy świeże karpie były traktowane jako świąteczny bonus dla pracowników.  

Reklama

Wiele osób ceni tradycyjny smak karpia i z chęcią zajada się nim w święta Bożego Narodzenia. Jednak coraz częściej odchodzi się od smażenia karpia na wigilię, na rzecz innych ryb, które nie tylko są smaczniejsze, ale i znacznie prostsze w przygotowaniu. Dobrym wyborem będzie między innymi miętus, jego zaletą jest mała zawartość ości oraz delikatne mięso, które nie ma niepożądanego zapachu mułu. Dzięki czemu do jego zjedzenia przekonasz nawet najmłodszych niejadków.  

Miętus to ryba należąca do rodziny dorszowatych żyje w słodkich wodach, czystych rzekach i jeziorach. W Polsce można spotkać go na Mazurach, w zalewie Wiślanym i Szczecińskim. Charakteryzuje się dużą spłaszczona głową, jego ciało dorasta przeważnie do 60 cm długości. Można poznać go po marmurkowym wzorze na grzbiecie.  

Czy ryba miętus jest zdrowa? 

Miętusa można zaliczyć do zdrowych ryb. Jego mięsa jest dobrym źródłem białka, czyli podstawowej substancji budulcowej organizmu. Jedzenie odpowiedniej ilości białka pomaga dbać o regenerację mięśni oraz wspiera kondycję skóry. Dodatkowo posiłki bogate w proteiny sycą na dłużej, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie.  

W mięsie miętusa znajdują się także witaminy i minerały, między innymi: 

  • witamina A, która wspiera zdrowie oczu, kondycję skóry, oraz działa antyoksydacyjnie,  
  • witaminy z grupy B korzystnie wpływające na układ krążenia, nerwowy i mięśniowy,  
  • wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, zmniejszają ryzyko osteoporozy i próchnicy,   
  • potas, regulujący ciśnienie krwi, a także dba o zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, 
  • cynk, który wspiera odporność, pomaga dbać o włosy, skórę i paznokcie,  
  • magnez, dbający o prawidłową pracę serca, mózgi i mięśni,  
  • żelazo, zmniejszające ryzyko wystąpienia anemii.  

Dodatkowo miętus jest niskokaloryczną rybą, w 100 g ma jedynie ok. 100 kcal, dzięki czemu świetnie sprawdzi się nawet na diecie odchudzającej. Oczywiście należy pamiętać, że na kaloryczność ma wpływ także sposób przygotowania. Dlatego, jeśli się odchudzasz, zamiast smażyć na dużej ilości tłuszczu, upiecz rybę w piekarniku.  

Sprawdź także: Ma soczyste mięso i kremowo-maślany smak. Sporo kosztuje, ale jest wolna od zanieczyszczeń i antybiotyków

Jak przyrządzić miętusa na wigilię? 

W jaki sposób najlepiej przyrządzić miętusa? Ryba ta nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Smaczną propozycją na miętusa na wigilię, będzie upieczenie go w panierce w piekarniku.  

Składniki: 

  • 500 g filetów z miętusa,  
  • sól i pieprz do smaku,  
  • 1-2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,  
  • 1 jajko,  
  • mąka i bułka tarta do panierowania,  
  • oliwa z oliwek.  

Przygotowanie:  

  1. Oczyszczone filety podziel na mniejsze części. 
  2. Rybę oprósz suszoną natką pietruszki, solą i pieprzem.  
  3. Filety z miętusa panieruj w mące, roztrzepanym jajku, oraz bułce tartej.  
  4. Tak przygotowaną rybę ułóż pa papierze do pieczenia.
  5. Wierzch panierowanych kawałków skrop oliwą z oliwek.  
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut, aż nabierze złotego koloru.  
  7. Na koniec skrop sokiem z cytryny. 

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl 

Zobacz też:

Polecany seniorom, bo dba o stawy, oczy i ciśnienie. Możesz jeść jako suszoną przekąskę lub pastę

Już nie matcha i kombucha jest w modzie. Teraz pije się kawę z zielonym dodatkiem

Ma soczyste mięso i kremowo-maślany smak. Sporo kosztuje, ale jest wolna od zanieczyszczeń i antybiotyków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby