Reklama
Reklama

Regenerują stłuszczoną wątrobę i przyspieszają metabolizm. "Złote drobinki" też działają antybakteryjnie

Kuracja pyłkiem pszczelim może pomóc w przypadku wielu dolegliwości - pomaga m.in. w przypadku problemów z trawieniem, wspiera również pracę mózgu oraz ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Przekonaj się, jak stosować "złote drobinki".

Jak powstaje pyłek pszczeli?

Pszczoły z niektórych roślin zbierają wyłącznie kwiatowy pyłek, z innych także nektar. Te pożyteczne owady mieszają pyłek kwiatowy, nektar oraz ślinę i transportują całą mieszankę prosto do ula, gdzie składana jest w komórkach plastra. Pyłek pszczeli to nic innego niż pyłek przeniesiony w ten sposób do ula. W jednym ulu może powstać nawet kilka kilogramów pyłku w ciągu roku.

Jest to produkt niezwykle cenny dla pszczół i całego ekosystemu, a także dla nas wszystkich. Produkt ten dostarcza mnóstwa odżywczych właściwości dla organizmu.

Na co pomaga pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli ma wiele wartości odżywczych. Zawiera on aminokwasy - zarówno takie, które możemy wytworzyć sami, jak i te, które muszą być dostarczone z zewnątrz. Należą do nich m.in. leucyna, lizyna czy fenyloalanina. 

Zawiera on również ponad 30 enzymów oraz koenzymów, które przyspieszają naturalne procesy występujące w organizmie. Produkt ten dostarcza również antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz różnego rodzaju pierwiastków. Magnes, potas, cynk, żelazo, a także witaminy A, C, D, E i z grupy B - to wszystko znajduje się właśnie w pyłku pszczelim.

Ten produkt pracy pszczół wspiera organizm ludzki na wiele sposobów, na przykład regulując procesy trawienne i łagodząc dolegliwości takie jak zaparcia czy rozstrój żołądka. Wykazuje również silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Doskonale sprawdza się więc w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej, wspomaga również leczenie choroby wrzodowej.

Znane są również właściwości detoksykacyjne pyłku pszczelego - eliminuje szkodliwy wpływ czynników chemicznych, a także wspomaga regenerację wątroby. Obniża on także poziom cholesterolu oraz poprawia koncentrację i pracę mózgu. Warto po niego sięgać, gdy odczuwamy stres i zmęczenie. Pyłek pszczeli jest również polecany profilaktycznie w przypadku przeziębienia i grypy. Obniża także poziom cukru we krwi oraz chroni przed miażdżycą.

Co istotne, pyłek pszczeli jest całkowicie naturalny i właściwie nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Jest jednak pewna grupa, która powinna na niego uważać - to alergicy. Osoby uczulone powinny na początku wypróbować bardzo małą porcję pyłku, by przekonać się, czy nie będzie reakcji niepożądanej.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Jak widać, pyłek pszczeli to zdrowy produkt, który zdecydowanie warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Pojawia się więc pytanie - jak stosować pyłek pszczeli?

Produkt mieszamy z wodą, mlekiem albo miodem. Przed połknięciem należy go przeżuwać - w ten sposób uwalniają się jego wartości odżywcze. Aby efekt był jak najlepszy, warto przyjmować pyłek pszczeli trzy razy dziennie, około pół godziny przed posiłkiem. Kuracja pyłkiem pszczelim ma trwać od miesiąca do trzech miesięcy, można ją powtarzać kilka razy w roku, w zależności od potrzeb.

Produkt mogą stosować zarówno dzieci, jak i dorośli. W przypadku najmłodszych dzienna dawka to maksymalnie 10 g pyłku (3-5 lat) lub maksymalnie 15 g pyłku (6-12 lat). Dzieci powyżej 12 roku życia oraz dorośli - 20 g pyłku. W przypadku osób dorosłych, które spożywają pyłek w celach leczniczych, maksymalna dobowa porcja to 40 g.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Przekąska z arsenałem witamin i przeciwutleniaczy. Wspiera pracę jelit, chroni serce i wątrobę

Kulinarna perła o delikatnym smaku. Do diety powinni go włączyć panowie

Gdy przychodzi ochota na słodycze, zjadam garstkę. Poprawiają też trawienie i wzmacniają kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pyłek pszczeli