Reklama
Reklama

Są lepsze od nasion chia i siemienia lnianego. W jelitach działają jak odkurzacz

Zdrowe odżywianie stało się nieodłącznym elementem naszej codzienności – trudno temu zaprzeczyć. Nieustannie poszukujemy więc produktów, które będą skutecznie wspierać nasze samopoczucie i dodawać energii. Od lat świetną reputacją cieszą się w tym kontekście nasiona chia i siemię lniane, ale... istnieje jeszcze lepsza, choć mniej popularna, alternatywa. To nasiona słodkiej bazylii. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po nie?

Nasiona słodkiej bazylii

Nasiona słodkiej bazylii, znane również jako sabja lub tukmaria, pochodzą z rośliny Ocimum basilicum. Fani gotowania z pewnością ją znają i zapewne nie raz i nie dwa wykorzystali w kuchni jej liście. Jednak w przeciwieństwie do liści, nasiona tej rośliny są niemal czarne, małe i owalne, a po zalaniu wodą pokrywają się galaretowatą otoczką. Ich delikatny, neutralny smak sprawia, że można je dodawać do wielu potraw, nie zmieniając ich walorów smakowych. 

Na co są dobre nasiona słodkiej bazylii?

Mimo że zarówno chia, jak i siemię lniane mają wiele zalet, nasiona słodkiej bazylii w niektórych aspektach wyraźnie je przewyższają. Po pierwsze, mają wyższą zawartość błonnika. Oznacza to, iż są nieco skuteczniejszym wsparciem dla układu trawiennego – pomagają w naturalnym oczyszczaniu organizmu. Po drugie, nasiona słodkiej bazylii szybciej pęcznieją w wodzie, co z kolei ułatwia ich spożycie i sprawia, że są łagodniejsze dla żołądka (docenią to osoby z wrażliwym układem pokarmowym). Po trzecie: neutralny smak. Ten sprawia natomiast, iż można je dodawać do praktycznie każdego dania, ponieważ nie zmieniają smaku potrawy.

Zobacz także: Seniorzy powinni jeść regularnie. Mało które warzywo tak wspiera serce i redukuje zły cholesterol

Nasiona słodkiej bazylii – jak wspominaliśmy – wyróżniają się niezwykle wysoką zawartością błonnika pokarmowego. A błonnik nie tylko reguluje pracę jelit, ale także pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega zaparciom i wspiera odchudzanie, powodując długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo błonnik przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest kluczowe dla osób dbających o zdrową dietę i profilaktykę cukrzycy.

Błonnik to jednak nie wszystko: te niepozorne nasiona są ponadto świetnym źródłem białka roślinnego. W praktyce oznacza to, iż stanowią świetne uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej. Proteiny są bowiem niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek, ale też utrzymania energii na odpowiednio wysokim poziomie. Włączenie ich do codziennego jadłospisu może zatem pomóc w utrzymaniu zdrowej masy mięśniowej. 

Cynk, magnez oraz potas to cenne minerały, w które bogate są nasiona słodkiej bazylii. Cynk wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry, magnez działa uspokajająco i wspiera pracę serca, a potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Wszystkie te składniki łącznie przekładają się zatem na lepsze funkcjonowanie całego organizmu. 

Jak jeść nasiona słodkiej bazylii?

Zastanawiasz się, jak jeść nasiona słodkiej bazylii? Można je dodać do musli, jogurtów i owsianek, a tym samym wzbogacić posiłek o błonnik i składniki mineralne. Ich galaretowata konsystencja świetnie komponuje się ponadto z napojami roślinnymi, tworząc jednocześnie zdrowy i pożywny deser. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by używać ich w koktajlach czy innych napojach, takich jak choćby lemoniady czy smoothie. 

Inną kulinarną inspiracją są domowe puddingi z dodatkiem nasion słodkiej bazylii. Wystarczy zalać je mlekiem i odstawić na kilka minut, aby uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Najlepiej smakują z dodatkiem owoców oraz orzechów, ponieważ razem tworzą zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. 

Nasiona słodkiej bazylii są niedocenianym superfoods, przegrywając z popularniejszymi nasionami chia czy siemieniem lnianym. Mimo że... na wielu polach przewyższają je, zwłaszcza pod względem zawartości błonnika i minerałów. Co więcej, są łatwiejsze w spożyciu i bardziej wszechstronne w kuchni. Nie pozostaje więc nic innego, jak po prostu dać im szansę, na którą zasługują!  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mają aż 300 składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Możesz chrupać, dodać do owsianki lub deseru

Potas, magnez, witamina C, cienka skóra i brak pestek. Rzadko jemy, bo mało znamy to warzywo

To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie

INTERIA.PL