Reklama
Reklama

Skarbnica witaminy młodości. Dlaczego warto jeść orzechy laskowe i jak je wykorzystać w kuchni?

Orzechy laskowe to skarbnica całego spektrum prozdrowotnych substancji. Obfitują one w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Jakie wartości odżywcze mają orzechy laskowe i dlaczego warto je jeść?

Orzechy laskowe powinny znaleźć się w menu każdej osoby, która stawia swoje zdrowie na pierwszym miejscu. Te dojrzałe owoce leszczyny obfitują w szereg zbawiennych dla ludzkiego organizmu substancji. Są one także bogatym źródłem błonnika sprzyjającego utracie nadprogramowych kilogramów i poprawie pracy całego układu pokarmowego. Wzmacniają one układ nerwowy, polepszają potencję i zapobiegają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Jakie właściwości wykazują orzechy laskoweOdpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej. 

Jakie wartości odżywcze mają orzechy laskowe? 

W 100 g tego produktu znajdziesz 628 kcal, w tym 14,95 g białka, 16,70 g węglowodanów oraz 60,75 g tłuszczu. Jak widać, charakteryzuje je wysoka zawartość energii, jednak nie oznacza to wcale, że osoby otyłe lub cierpiące na choroby przewlekłe powinny od nich stronić - wręcz przeciwnie. Okazuje się bowiem, że orzechy laskowe kryją w sobie tyle drogocennych substancji, że przyjdą z pomocą przy rozmaitych schorzeniach. 

Jakie właściwości wykazują orzechy laskowe? 

Dlaczego orzechy laskowe powinny znaleźć się w każdym menu, niezależnie od tego, czy jest ono bezglutenowe, niskowęglowodanowe czy ketogeniczne? Pokaźne stężenie substancji aktywnych w powyższym surowcu sprawia, że może on przydać się w walce z licznymi przypadłościami. Jakie właściwości wykazują orzechy laskowe? 

Orzechy laskowe to podstawa takich diet jak DASH czy MIND. Doskonale odżywiają one układ nerwowy i są częścią protokołu profilaktycznego w takich schorzeniach jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Zawierają one całkiem sporą dawkę magnezu, który zalecany jest osobom doświadczającym na co dzień przewlekłego stresu. Ich dodatkowym atutem jest zawartość witamin z grupy B. 

Warto zwrócić uwagę na to, że orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza w praktyce? Na przykład to, że mogą one znaleźć się w jadłospisie cukrzyków i pacjentów z insulinoopornością. Nie tylko nie powodują one skoku cukru we krwi, ale także obniżają indeks glikemiczny całego posiłku. To właśnie dlatego warto je dodawać do dań, w których dominują węglowodany proste, np. owoców czy słodkich musów. 

Orzechy laskowe mogą poszczycić się wysokim stężeniem jednego z najsilniejszych antyoksydantów, tj. witaminy E. Jest ona szczególnie rekomendowana mężczyznom borykającym się z niepłodnością i zaburzeniami erekcji. Ponadto doskonale sprawdzi się ona u osób, które chcą dogłębnie zadbać o wygląd swojej skóry. 

Kto nie powinien jeść orzechów laskowych? 

Ze względu na bogactwo leczniczych substancji chemicznych orzechy laskowe powinny zagościć w każdym menu. Oczywiście pod kilkoma warunkami. Kto nie powinien jeść orzechów laskowych? Przede wszystkim uczuleni na leszczynę i wszelkie rodzaje bakaliiUważaj na nie także, jeśli na co dzień masz problemy trawienne. Cierpisz na przewlekłe wzdęcia, zaparcia lub nadmierne gazy? W takim razie wprowadzaj je do diety z pewną dozą ostrożności. 

Jak można wykorzystać orzechy laskowe w kuchni? 

Wiele osób błędnie myśli, że orzechy te to przekąska, która najlepiej smakuje solo. Okazuje się jednak, że te niepozorne owoce leszczyny mogą sprawdzić się w rozmaitych przepisach. Co można wykonać przy ich pomocy? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które przydadzą się zawsze wtedy, gdy zabraknie ci kulinarnej kreatywności.

1) Nalewka z orzechów laskowych 

Nalewka z orzechów laskowych to doskonały prezent urodzinowy dla najbliższych. Własnoręcznie wykonanym trunkiem można również pochwalić się podczas rodzinnych spotkań i świąt. Do jej przyrządzenia potrzebujesz obłuskanych orzechów, pomarańczy, goździków, cynamonu, cukru w krysztale i wanilinowego, wody oraz spirytusu

Przepłucz orzechy, aby pozbyć się łupin i pokrój je na niewielkie cząstki. Umyj dokładnie pomarańczę i zetrzyj jej skórkę na dużych oczkach tarki. Do garnka wlej wodę i wsyp do niej cukier i cukier wanilinowy, a następnie podgrzej wszystko tak, żeby powstał jednolity syrop. Ostudź go, a potem wlej do niego spirytus. Przelej wszystko do słoika, szczelnie zakręć i odstaw na trzy tygodnie w jasne i ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przefiltruj miksturę przez gazę lub drobne sitko. Tak wykonana nalewka powinna leżakować przez sześć miesięcy. 

2) Domowy krem z orzechów laskowych 

Domowa "nutella" to coś, co uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Można delektować się nią solo lub dodawać do rozmaitych wypieków. Wyrób ten świetnie sprawdzi się również w połączeniu z lodami, bitą śmietaną czy serkiem waniliowym. Jak wykonać krem na bazie orzechów laskowych? 

W celu wyczarowania orzechowego kremu zaopatrz się w owoce leszczyny, kakao, wodę i kilka daktyli. Pamiętaj, że im więcej dorzucisz tych ostatnich, tym słodszy będzie smak domowej nutelli. Możesz również zamienić wodę na orzechowe mleko roślinne, które jeszcze bardziej podbije aromat całej przekąski.  

Wrzuć wszystkie produkty do kielicha blendera i zmiksuj je na gładką masę. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, dolej więcej wody lub mleka. Jeśli natomiast wyszedł on zbyt rzadki, dosyp do niego nieco mąki konopnej, wiórków kokosowych lub siemienia lnianego. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem przyrządzania powyższego deseru obrać orzechy z łupinek, ponieważ sprawią one, że przekąska będzie gorzka. 

3) Tarta z orzechami laskowymi 

Orzechy laskowe wyśmienicie nadają się do domowych wypieków. Przykładem takiego wyjątkowego smakołyku jest tarta, którą wykonasz przy pomocy takich składników jak mąka pszenna, żółtka jaj, orzechy, w tym oczywiście laskowe, mleko w proszku, cukier oraz kakao

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W większej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, cukier, masło i żółtko. Z podanych składników zagnieć ciasto i umieść je na pół godziny w lodówce. Następnym krokiem jest rozwałkowanie go i umiejscowienie go w foremce do tart. Pozostaw ją na około 25 minut w piekarniku. Kolejnym krokiem będzie wyczarowanie nadzienia. 

Rozpuść masło i połącz je z cukrem i kakao w rondelku. Mieszaj, aż do otrzymania gładkiej tekstury. Następnie zdejmij naczynie z ognia i porcjami dodawaj mleko w proszku. Na końcu zblenduj wszystko na krem, który wyłożysz na wypieczoną tartę. Udekoruj wierzch tarty orzechami i wstaw ją na kilka godzin do lodówki.  


Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL