Reklama
Reklama

Słodko-ostry król wszystkich miodów. Działa jak balsam na serce, odtruwa organizm i wzmacnia

Nie bez powodu jest nazywany królem wszystkich miodów. Złocisty nektar z kwiatów gryki ma niesamowicie wyrazisty smak, a jego walory zdrowotne robią wrażenie. Świetnie działa na serce, wzrok i kości. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć miód gryczany do swojej diety.

Ten złocisty, przepełnionymi właściwościami odżywczymi nektar cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Jeżeli miód gryczany jeszcze nie zagościł na stałe w twojej kuchni, zdecydowanie czas to zmienić. Dowiedz się, jak bardzo wspiera on organizm.

Miód gryczany - co to za miód?

Miód gryczany jest wytwarzany przez pszczoły z kwiatów gryki. Na początku ma ciemnobrunatną barwę, przywodzącą na myśl mocną herbatę. Przechowywany przez dłuższy czas w miejscu z dostępem do słońca może zmienić barwę na jeszcze ciemniejszą, prawie że czarną. Wraz z upływem czasu ulega on również krystalizacji. Gdy chcesz przywrócić mu płynną formę, zanurz słoik w gorącej wodzie. 

Jego smak jest wyjątkowo wyrazisty, ma niezwykle intensywny aromat gryki z wyraźną nutą karmelu. Jest także bardzo słodki, z charakterystycznym, lekko piekącym ziołowym smakiem i ziołowym aromatem. Nie bez powodu nazywany jest królem wszystkich miodów - nie tylko wspaniale smakuje, ale jest też bardzo zdrowy.

Zobacz też: Jaka mąka do ciasta na faworki? Poznaj klasyczny przepis

Na co pomaga miód gryczany?

Miód gryczany cechuje się także niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, działa również jak naturalny antybiotyk. Jest przepełniony cennymi pierwiastkami, takimi jak: żelazo, cynk, potas, krzem, magnez czy fosfor. Zawiera także witaminę C oraz witaminy z grupy B. 

Jego silne działanie bakteriobójcze sprawia, że przyspiesza gojenie ran, a do tego obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy. Zawarte w miodzie gryczanym cukry proste odżywiają mięsień sercowy i wspierają układ krążenia. W miodzie tym zawarta jest także rutyna, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. 

Miód gryczany wskazany jest także osobom, którym zależy na lepszej pracy żołądka i wątroby. Ponadto będący owocem pracy pszczół nektar wspomaga koncentrację i pamięć, a także chroni nerki. Jeżeli jesteś w okresie rekonwalescencji po złamaniu kości, także sięgnij po miód z kwiatów gryki. Jego spożywanie polecane jest również po zabiegach chirurgicznych. 

Ponadto poprawia on wzrok i wykazuje działanie antynowotworowe. Skutecznie łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Nektar z kwiatów gryki ma także zastosowanie w kosmetyce - można nakładać go jako maseczkę odżywiającą na włosy. Doskonale nawilża też skórę. 

Kto powinien unikać spożywania miodu gryczanego? Przede wszystkim osoby z alergią na produkty pszczele. Także osoby przyjmujące na stałe leki, zwłaszcza te przeciwzakrzepowe, powinny skonsultować to z lekarzem.

Jak najlepiej spożywać miód gryczany?

No dobrze, ale jak najlepiej spożywać miód gryczany? 

Wiele osób chętnie dodaje go do mleka czy herbaty. Najkorzystniej jest jednak spożywać go na surowo, na łyżeczce - w ten sposób nie traci on swoich cennych właściwości, które niszczy zbyt wysoka temperatura. Jeśli chcesz dodać miód do napoju, najlepiej będzie połączyć go na przykład z letnią wodą. 

Źródło: naszapszczolka.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W Bułgarii podają na zakąskę razem z rakiją. Najlepsza jest według oryginalnego przepisu ze specjalnym serem

Makaron dla cukrzyków i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, solidną dawkę żelaza, magnezu i wapnia

Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać

INTERIA.PL