Słodko-ostry król wszystkich miodów. Działa jak balsam na serce, odtruwa organizm i wzmacnia
Nie bez powodu jest nazywany królem wszystkich miodów. Złocisty nektar z kwiatów gryki ma niesamowicie wyrazisty smak, a jego walory zdrowotne robią wrażenie. Świetnie działa na serce, wzrok i kości. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć miód gryczany do swojej diety.
Ten złocisty, przepełnionymi właściwościami odżywczymi nektar cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Jeżeli miód gryczany jeszcze nie zagościł na stałe w twojej kuchni, zdecydowanie czas to zmienić. Dowiedz się, jak bardzo wspiera on organizm.
Miód gryczany jest wytwarzany przez pszczoły z kwiatów gryki. Na początku ma ciemnobrunatną barwę, przywodzącą na myśl mocną herbatę. Przechowywany przez dłuższy czas w miejscu z dostępem do słońca może zmienić barwę na jeszcze ciemniejszą, prawie że czarną. Wraz z upływem czasu ulega on również krystalizacji. Gdy chcesz przywrócić mu płynną formę, zanurz słoik w gorącej wodzie.
Jego smak jest wyjątkowo wyrazisty, ma niezwykle intensywny aromat gryki z wyraźną nutą karmelu. Jest także bardzo słodki, z charakterystycznym, lekko piekącym ziołowym smakiem i ziołowym aromatem. Nie bez powodu nazywany jest królem wszystkich miodów - nie tylko wspaniale smakuje, ale jest też bardzo zdrowy.
Zobacz też: Jaka mąka do ciasta na faworki? Poznaj klasyczny przepis
Miód gryczany cechuje się także niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi, działa również jak naturalny antybiotyk. Jest przepełniony cennymi pierwiastkami, takimi jak: żelazo, cynk, potas, krzem, magnez czy fosfor. Zawiera także witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Jego silne działanie bakteriobójcze sprawia, że przyspiesza gojenie ran, a do tego obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega miażdżycy. Zawarte w miodzie gryczanym cukry proste odżywiają mięsień sercowy i wspierają układ krążenia. W miodzie tym zawarta jest także rutyna, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.
Miód gryczany wskazany jest także osobom, którym zależy na lepszej pracy żołądka i wątroby. Ponadto będący owocem pracy pszczół nektar wspomaga koncentrację i pamięć, a także chroni nerki. Jeżeli jesteś w okresie rekonwalescencji po złamaniu kości, także sięgnij po miód z kwiatów gryki. Jego spożywanie polecane jest również po zabiegach chirurgicznych.
Ponadto poprawia on wzrok i wykazuje działanie antynowotworowe. Skutecznie łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych. Nektar z kwiatów gryki ma także zastosowanie w kosmetyce - można nakładać go jako maseczkę odżywiającą na włosy. Doskonale nawilża też skórę.
Kto powinien unikać spożywania miodu gryczanego? Przede wszystkim osoby z alergią na produkty pszczele. Także osoby przyjmujące na stałe leki, zwłaszcza te przeciwzakrzepowe, powinny skonsultować to z lekarzem.
No dobrze, ale jak najlepiej spożywać miód gryczany?
Wiele osób chętnie dodaje go do mleka czy herbaty. Najkorzystniej jest jednak spożywać go na surowo, na łyżeczce - w ten sposób nie traci on swoich cennych właściwości, które niszczy zbyt wysoka temperatura. Jeśli chcesz dodać miód do napoju, najlepiej będzie połączyć go na przykład z letnią wodą.
Źródło: naszapszczolka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: