Smakują jak jagody z czekoladą. Są zdrowsze od winogron, mają dużo dobrych tłuszczów i mało cukru
Jagody acai to jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, który do niedawna był znany tylko mieszkańcom Amazonii. Dziś możesz kupić je w różnych formach i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami, które wspierają serce, wzmacniają odporność i dodają energii. Jagody acai – co to za owoc?
Jagody acai to ciemnofioletowe perełki, które przez długi czas pozostawały ukrytym skarbem tropikalnych lasów Ameryki Południowej i Środkowej. Niedawno zdobyły one ogromną popularność na całym świecie – a wszystko to ze względu na rozgłos, który otrzymały od entuzjastów zdrowego odżywiania. Jakie właściwości mają jagody acai?
Jagody acai – co to za owoc, który tak szybko awansował na jedno z najcenniejszych superfood? Te małe, ciemnofioletowe kulki rosną na wysokich palmach w tropikalnych lasach. Przypominają one nasze rodzime jagody, ale są znacznie mniejsze i odznaczają się charakterystycznym smakiem – jakby ktoś połączył słodycz borówek z nutą gorzkiej czekolady. Świeże jagody acai psują się błyskawicznie po zerwaniu, dlatego poza miejscami, gdzie rosną naturalnie, praktycznie nie ma szans kupić ten pokarm w jego oryginalnej formie. Producenci znaleźli jednak sprytne rozwiązania, oferując ich kilka wariantów, głównie suszone owoce oraz proszek.
Jakie właściwości mają jagody acai? Te niepozorne owoce to prawdziwi przodownicy, jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy – zawierają ich znacznie więcej niż czerwone winogrona. Antocyjany, które nadają im intensywny fioletowy kolor, działają jak naturalna tarcza chroniąca komórki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami.
Co wyróżnia jagody acai spośród innych owoców? Przede wszystkim ich profil tłuszczowy. W przeciwieństwie do typowych owoców zawierają one sporo zdrowych tłuszczów omega-3, omega-6 i omega-9. To te same, które znajdziesz w orzechach czy awokado. Substancje te wspierają pracę serca i mózgu.
Kolejną zaletą jagód acai jest znikoma ilość cukru. Ich dodatkowym atutem jest obecność błonnika pokarmowego, który przyczynia się do stabilizacji glikemii poposiłkowej, daje długotrwałą sytość i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Nie wolno zapominać również o tym, że wysokie stężenie witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, może polepszać odporność niczym naturalny antybiotyk. Kropką nad i ich prozdrowotnych właściwości jest zawartość żelaza, magnezu oraz potasu.
Jagody acai – jak jeść i wykorzystać w kuchni te fioletowe i smaczne owoce? W pierwszej kolejności postaw na proszek, ponieważ to najprostszy sposób. Jedna łyżeczka do ulubionego smoothie i voilà! Napój nabierze pięknego koloru plus czekoladowego posmaku. Dorzuć do niego banana, mleko kokosowe i odrobinę miodu, a zamienisz go w kremowy drink pełen energii. Mrożone purée owocowe otwiera drzwi do świata acai bowl. To gęste smoothie podawane w miseczkach to prawdziwe dzieła sztuki. Zmiksuj mrożone owoce na gładką masę. My proponujemy wykorzystać do tego mango, które połączysz z wiórkami kokosowymi. Następnie dorzuć do nich granolę, proszek z jagód acai, posiekane orzechy i świeże maliny. To pozycja niczym z Instagrama.
Jak wykorzystać jagody acai w kuchni? Proszek na ich bazie rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach. Dodaj go do ciasta czekoladowego, muffinek czy naleśników – otrzymasz niesamowity kolor i smak. Z kolei suszone jagody jedz jak rodzynki albo wrzuć do domowej granoli z płatkami owsianymi i orzechami. Możesz również zaopatrzyć się w sok z jagód acai – to dobry wstęp do kulinarnych eksperymentów. Pomieszaj go z sokiem pomarańczowym i zblendowanym bananem lub stwórz orzeźwiający drink z wodą kokosową i limonką. Spróbuj też domowych lodów – purée z jagód, jogurt grecki, odrobina miodu i do zamrażarki. Jagody acai mają intensywny smak, więc nie przesadzaj z nimi – szczególnie na początku. Łyżeczka proszku to idealna porcja startowa. Eksperymentuj z dodatkami – cynamon i wanilia podkreślają czekoladowe nuty, a jogurt dodaje kremowości. Palce lizać.
Źródła: healthlabs.com, vitapedia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smakuje jak mango, pachnie miodem i wanilią. Dobrze działa na serce, poprawia jędrność skóry
Herbata, która zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pij gorącą lub zrób zimny napój
Ma kwaśno-cierpki smak. Dobrze jeść przy cukrzycy, na wzmocnienie organizmu i ochronę wątroby