Już nie owsianka jest królową. Rządzi polski superfood, który zbija cukier i cholesterol, czyści jelita jak odkurzacz
Co jeść o poranku, aby dbać o jelita i nie podnosić gwałtownie poziomu cukru we krwi? Doskonałym wyborem będą płatki gryczane, które w wielu domach wyparły już tradycyjną owsiankę. W poniższym artykule sprawdzimy, dlaczego gryczanka jest zdrowa, oraz jak przyrządzić płatki gryczane na śniadanie.
Grykę zazwyczaj zajadamy pod postacią kaszy, jako dodatek do obiadu. Jednak coraz większą popularnością cieszą się również płatki i pieczywo gryczane, które można podać na śniadanie. Mogą być świetną alternatywą dla pszennych czy owsianych produktów. Płatki gryczane świetnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej, dlatego są odpowiednie dla osób z celiakią, nietolerancjami, czy alergiami. Czy płatki gryczane są zdrowsze od owsianych? Jak zrobić gryczankę, żeby była smaczna? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Jak łatwo się domyślić, płatki gryczane powstają z ziaren gryki zwyczajnej, które w procesie produkcji są gniecione i spłaszczane. Nie poddaje się ich działaniu wysokiej temperatury, co pozwala zachować cenne właściwości. Płatki gryczane są bogate w witaminy, minerały, błonnik, a także przeciwutleniacze i aminokwasy, dlatego można zaliczyć je do superfood, czyli żywności o wysokiej zawartości składników odżywczych.
Płatki gryczane to doskonały produkt wspierający zdrowie. Obecny jest również błonnik pokarmowy, który doskonale wspiera pracę jelit, zapobiegając wzdęciom i gazom, oraz dbając o ich mikroflorę. Ponadto składnik ten odpowiada za sytość płatków, dzięki czemu po ich zjedzeniu zmniejsza się ochota na podjadanie. Warto dodać, że błonnik jest również istotny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.
W składzie płatków gryczanych znajdują się również aminokwasy, takie jak leucyna, która między innymi wspiera pracę i regenerację mięśni, korzystnie działa na układ nerwowy, a także ma działanie hamujące apetyt. Możemy tu również znaleźć lizynę, która wspomaga syntezę kolagenu i regenerację tkanek. Płatki gryczane są także źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejszają stres oksydacyjny, wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto obecne tu flawonoidy, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Jeżeli chcesz dbać o układ krążenia, płatki gryczane będą świetnym wyborem, jak podaje zdrowie.interia.pl: "Regularne jedzenie płatków gryczanych wspiera układ sercowo-naczyniowy, dzięki naturalnym antyoksydantom takim jak rutyna i kwercetyna. Substancje te pomagają utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych i chronią je przed mikrouszkodzeniami. Dietetycy podkreślają również, że włączenie gryki do jadłospisu obniża poziom cholesterolu LDL, co ma przełożenie na mniejsze ryzyko miażdżycy, zawału i udaru."
W płatkach gryczanych znajdziesz również:
- witaminy z grupy B - które wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, krążenia, mięśniowy, czy procesy metaboliczne,
- witaminę E - działa antyoksydacyjnie, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci,
- magnez - poprawia pracę serca, mózgu i mięśni,
- cynk - wspiera odporność, wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także działa przeciwutleniająco.
Zarówno płatki owsiane, jak i gryczane, można włączyć do zdrowego jadłospisu, a także stosować zamiennie, o ile nie występują żadne przeciwwskazania. Oba rodzaje zawierają białko i błonnika, jednak płatki owsiane mają go nieco więcej. Natomiast płatki gryczane mają niższy indeks glikemiczny, co jest istotne zwłaszcza w przypadku osób, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Co ciekawe, płatki zrobione z gryki mają również większą ilość magnezu, niż płatki owsiane. Chociaż w teorii płatki owsiane nie zawierają glutenu, często są jednak zanieczyszczone nim podczas procesu przetwarzania. Dlatego osoby, które cierpią na celiakie lub nietolerancję powinny szukać produktów z oznaczeniem "bezglutenowe" lub wybrać płatki gryczane.
Jeżeli chcesz zrobić pełnowartościowe śniadanie z płatkami gryczanymi w roli głównej, zadbać o to, aby dodać do nich źródło białka oraz zdrowych tłuszczów. Dodaj do nich skyr, jogurt, serek grani lub serek wiejski. Dobrze sprawdzą się także orzechy, pestki, a także dobrej jakości masło orzechowe. Warto dorzucić do nich również owoce, oraz przyprawy takie jak cynamon czy kardamon.
Jesienna gryczanka z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 50 g płatków gryczanych,
- 120 ml mleka, napoju roślinnego lub wody,
- średnie jabłko,
- szczypta cynamonu,
- odrobina soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 150 g skyru, jogurtu lub serka grani,
- mała garść ulubionych orzechów.
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp płatki, zalej je mlekiem. Dodaj szczyptę soli. Chwilę podgotuj, dorzuć pokrojone w małą kostkę jabłko. Dopraw całość cynamonem.
- Gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną i wchłoną płyn.
- Ugotowane płatki z jabłkiem wyłóż do miski. Dodaj skyr, całość polej łyżeczką miodu i posyp posiekanymi orzechami.
Takie śniadanie świetnie smakuje na ciepło, możesz również spakować je na wynos do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Źródła: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl
Zobacz też:
Zapomniany polski owoc, który walczy z anemią, poprawia pamięć i dodaje energii. Doskonały do mięs