-->
Reklama
Reklama

Super zdrowa przekąska lub dodatek do wielu dań. Seniorzy powinni jeść je regularnie

Te drobne, zielone pąki, mogą odmienić smak wielu potraw. Są przy tym źródłem wielu korzystnych dla zdrowia składników. Dla seniorów, u których często pojawiają się problemy trawienne i choroby układu krążenia, ten składnik będzie ciekawym urozmaiceniem diety.

Kapary to znakomity dodatek do kuchni każdego, kto szuka intensywnych akcentów i naturalnych korzyści odżywczych. Warto wprowadzić je do codziennego menu, trzeba to jednak robić z wyczuciem. Nie zawsze dużo znaczy dobrze.  

Jak smakują kapary?  

Kapary to pąki kwiatowe krzewu Capparis spinosa, zbierane przed rozwinięciem kwiatów. Surowe mają silnie cierpki, gorzki smak. Wynika to z obecności olejków musztardowych, dlatego rzadko spożywa się je bez obróbki. Do kuchni trafiają najczęściej w formie marynowane. Ocet, solanka lub oliwa łagodzą smak kaparów i nadają im wyraźny, pikantno-kwaśny charakter. W smaku często przypominają zielone oliwki z odrobiną nuty cytryny i pieprzu, choć ich profil jest bardziej złożony i wyrazisty. 

Reklama

Roślina, z której zbiera się kapary, pochodzi z regionów śródziemnomorskich. Tam od wieków ceniona była za smak i trwałość. Bywała traktowana jako przyprawa oraz dodatek dekoracyjny. Choć dziś uprawia się kapary także w innych strefach klimatycznych, to pozostają symbolem kuchni śródziemnomorskiej: włoskiej, greckiej i hiszpańskiej.  

Jakie właściwości mają kapary? 

Dużą zaletą tych małych pąków kwiatowych jest niska kaloryczność, 100 g marynowanego przetworu to zaledwie 23 kalorie. Kapary przy tym dostarczają błonnika, niewielkich ilości białka i tłuszczu, a także licznych mikroelementów. Seniorzy powinni szczególnie docenić znajdujący się w nich wapń, magnez, potas, żelazo i miedź. Kapary są też źródłem witamin, takich jak A, E, K czy witaminy z grupy B. Ponadto kryją w sobie bogactwo związków bioaktywnych. Polifenole i flawonoidy działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. 

Dla seniorów szczególnie atrakcyjna jest zdolność kaparów do wspierania układu krążenia. Zawarta w nich rutyna pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, a kwercetyna obniża ciśnienie. Nie bez znaczenia jest też ochrona przed stresem oksydacyjnym. Kapary wspierają też układ pokarmowy, przez regulację trawienia, łagodzenie wzdęć i dolegliwości jelitowych. Z uwagi na niską kaloryczność i intensywny smak, mogą być używane w małych ilościach w daniach dietetycznych. 

Jednak nie każdemu kapary posłużą. Marynowane w solance mają zwiększoną zawartość sodu, dlatego powinny być ostrożnie stosowane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Uważać na nie powinny również osoby z chorobami nerek lub wymagające diety niskosodowej. Nadmiar soli może sprzyjać zatrzymywaniu wody i negatywnym skutkom przy osteoporozie (wydalanie wapnia). Dlatego dobrze jest używać kaparów ostrożnie, tak, jak to robimy z innymi przyprawami. 

Kapary w kuchni  

Kapary to wszechstronny składnik kuchni śródziemnomorskiej, który potrafi wzbogacić zarówno proste, jak i wyrafinowane dania. Dodawane pod koniec gotowania zachowują najwięcej aromatu. Świetnie pasują do ryb i owoców morza. Dodadzą charakteru pieczonemu łososiowi, dorszowi czy krewetkom. W komponowaniu sosów, zwłaszcza tych na zimno, kapary przełamują gładkość kremów subtelną pikantnością. Warto je wypróbować w dipach majonezowych, sosach winegret czy remoulade. 

W sałatkach warzywnych, jak i z dodatkiem sera, oliwek czy wędzonych ryb, kapary sprawdzają się znakomicie. Do makaronów w stylu puttanesca lub wersji z oliwkami i anchois wprowadzają wyrazisty smak. Na kanapkach lub bruschettach kapary będą świetnym kontrapunktem dla delikatnych składników. Dobrze komponują się z czosnkiem, świeżą bazylią, oregano, estragonem, cytryną i oliwą z oliwek. Te przyprawy podkreślają naturalny aromat pąków kwiatowych. 

W domowej kuchni wystarczy niewielka łyżeczka kaparów, by odmienić danie. Kilka pąków doda potrawom głębi i wyrafinowanego charakteru. Dla seniorów to sposób na wprowadzenie silnego smaku przy ograniczeniu soli. Jeśli używa się kaparów jako przyprawy, można zredukować dodatek soli w potrawie, a nawet całkowicie z niej zrezygnować.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że powstaje w procesie fermentacji. Chroni wątrobę jak tarcza, zatrzymuje stany zapalne

Jeśli masz jeść ser żółty, to wybierz ten. Ma delikatny, orzechowy smak, mało sodu, ale sporo białka

Kuzyn selera, ale w naszej kuchni wciąż obcy. Przyspiesza trawienie i metabolizm, doskonały na zgagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kuchnia śródziemnomorska