Super zdrowy owoc już jest w sklepach. Seniorzy powinni kupować, bo poprawia wzrok i obniża cholesterol
Bardzo słodkie, soczyste i jak się okazuje niezwykle zdrowe. Właśnie takie są owoce kaki, które w październiku coraz częściej zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach. Jesień to czas, w którym szczególnie warto zadbać, aby w naszej diecie znalazły się produkty pełne witamin i minerałów, a kaki wpisze się tu idealnie. Sprawdź, jakie właściwości ma kaki i jak go jeść.
Czy wiesz, jakie owoce są popularne jesienią? Z pewnością większość osób wskaże na jabłka i gruszki, warto również zwrócić uwagę na egzotyczne smakołyki, takie jak kaki. Sezon na te owoce trwa od października do grudnia, dlatego warto rozejrzeć się za nimi w sklepie. Świetnie sprawdzą się na zdrową przekąskę lub jako dodatek do słodkich śniadań. Podpowiemy ci, jak prawidłowo jeść kaki, oraz dlaczego warto włączyć je do diety.
Kaki znany także jako persymona, sharon, czy chińska śliwka to owoc, który wywodzi się z Chin. Uprawia się je również w Japonii i Korei, Kalifornii, oraz w krajach europejskich, Hiszpanii, Włoszech, czy Grecji. Drzewa kaki osiągają do ośmiu metrów wysokości, rodzą soczyste owoce o intensywnie pomarańczowej skórce. Mają kulisty lub sercowaty kształt, a największe egzemplarze potrafią ważyć nawet pół kilograma.
Jak smakuje kaki? Przeważnie owoce są bardzo słodkie, czasem trafiają się nieco kwaśne egzemplarze. Ich smak można przyrównać do brzoskwini, mango, czy śliwki, niektórym przypomina także dynię.
Owoce kaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, znajdują się w nich między innymi flawonoidy, katechiny i polifenole. Związki te pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wykazują właściwości przeciwnowotworowo i zmniejszają stany zapalane. Ponadto obecność beta-karotenu, czyli prowitaminy A, wspiera zdrowie oczu, a także korzystnie wpływa na kondycję skóry. Obecność luteiny, zeaksantyny i kryptoksantyny odpowiada za prawidłowe widzenie i chroni oczy przed chorobami, natomiast likopen dodatkowo pomaga dbać o układ krążenia, między innymi o prawidłowe ciśnienie i poziom cholesterolu.
W kaki można znaleźć także wspierającą odporność witaminę C, o której podaż warto dbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy narażeni na infekcje. Witamina C to także naturalny antyoksydant, korzystnie wpływa na cerę, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Persymona dostarcza również witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, nerwowego, oraz uczestniczy w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Nie można zapomnieć także o obecności związków mineralnych: potasu, który pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi; magnezu, wspierającego pracę mózgu, serca i mięśni, czy fosforu, który wzmacnia kości i zęby. Wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że kaki dobrze wpisze się w dietę seniorów, a także osób, które chcą kompleksowo dbać o zdrowie, czy piękną skórę.
Miąższ kaki dostarcza także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę jelit. W 100 g owocu znajduje się ok. 70 kcal, dzięki czemu sprawdzi się nawet dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Indeks glikemiczny kaki wynosi ok. 50, zaliczany jest więc do produktów o raczej niskim IG. Należy jednak pamiętać, że owoce składają się w większości z cukrów prostych, dlatego osoby, które mają problem z wysokim poziomem cukru we krwi, powinny jeść je w rozsądnych ilościach, najlepiej w towarzystwie produktów białkowo-tłuszczowych.
Kaki wystarczy dokładnie umyć, a następnie wykroić górną część z listkami i pokroić na mniejsze kawałki. Można takie wyciąć głąb (środek w nieco jaśniejszym kolorze), który może być nieco twardy i gorzkawy. Warto pamiętać, że kaki można jeść ze skórką. Owoce kaki można jeść na przekąskę, dobrze pasować będzie również do słodkich śniadań. Dodaj je do rozgrzewającej owsianki, lub zaserwuj z ulubionymi placuszkami. Można dorzucić je także do musli z owocami czy koktajlu.
Co ciekawe, można wykorzystać je również do wytrawnych dań. Ciekawym pomysłem będzie nadzianie nimi mięsa (alternatywa dla śliwek czy jabłek). Można także dorzucić je do azjatyckich potrawek, na przykład curry.
Wybierając owoce, zwróć uwagę, aby były jędrne i miały gładką skórkę. Po zakupie najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu. Kaki nie nalężą w naszym kraju do bardzo popularnych owoców, jeśli jednak podczas zakupów dostrzeżesz je obok pomarańczy czy kiwi, warto skusić się i włożyć jedną czy dwie sztuki do koszyka. Możliwe, że zakochasz się w ich smaku.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Ma dużo białka i żelaza, jest dobra dla serca. W smaku bardziej kremowa i zdrowsza od tej z kurczaka