Reklama
Reklama

Superzdrowa i smaczna ryba, którą omijamy. Dlaczego powinniśmy jeść flądrę?

Flądra to niedoceniana ryba, którą można spotkać w naszym Morzu Bałtyckim. Często niesłusznie uważana za mniej wartościową, jest prawdziwą skarbnicą niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Na co zwrócić uwagę przy zakupie flądry, ile kosztuje i jak ją przyrządzić?

Flądra - co to za ryba

Flądra to ryba o charakterystycznie spłaszczonym, asymetrycznym ciele. Jej całkowita długość to około 35 centymetrów, jednak niektóre osobniki mogą urosnąć nawet do 70 centymetrów. Flądra żywi się głównie mięczakami, owadami, ikrą ryb i małymi skorupiakami.

Flądrę można spotkać w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Białym, a także w Morzu Bałtyckim. Najczęściej przebywa na samym dnie zbiornika, gdzie zakopuje się w miękkim i piaszczystym podłożu.

Flądra - wartości odżywcze

Flądra jest rybą chudą. Odznacza się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. 100 gramów flądry zawiera jedynie 2 gramy tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że są to w dużej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Reklama

Flądra ma dobrą zawartość białka. 100 gramów ryby dostarczy nam 12 gramów pełnowartościowego białka. Flądra jest także źródłem witamin i minerałów, takich jak:

  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • selen,
  • niacyna,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina D,
  • witamina A,
  • witamina E.

Spożycie flądry pozwoli na uzupełnienie części zapotrzebowania dziennego na te witaminy. Dostarczy zdrowych tłuszczy i niezbędnych białek. Zawartość takich składników pozytywnie wpłynie na organizm.

Jakie właściwości prozdrowotne ma flądra?

Jedzenie flądry pozwoli na zachowanie zdrowego serca i układu krążenia, a to dzięki zawartości kwasu omega-3. Reguluje ciśnienie, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Spożywanie flądry uchroni od miażdżycy i poprawi pracę mózgu i układu nerwowego.

Flądra zawiera dużo selenu, dzięki czemu nabiera właściwości wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego. Flądra ma również właściwości przeciwstarzeniowe, a jedzenie jej poprawi wygląd skóry. Na lepsze zmieni się także kondycja zębów i kości.

Na co zwrócić uwagę kupując flądrę?

Przed kupieniem flądry do przyrządzenia należy zwrócić uwagę na kolor części brzusznej i skrzeli. Jeśli część brzuszna nie jest jasna i lekko błyszcząca to flądra najprawdopodobniej jest nieświeża. Skrzela świeżej ryby są jasnoczerwone. Powinno się zwrócić uwagę również na oczy, które mają być przezroczyste i błyszczące. Mętny wzrok i dziwny zapach są sygnałem ostrzegawczym, aby nie kupować takiej flądry.

Świeży filet z flądry jest o wiele tańszy od przygotowanego restauracyjnego dania nad morzem. Ceny świeżej flądry wahają się od 20 do nawet 50 złotych za kilogram.

Flądra - jak przyrządzić?

Przed przyrządzaniem flądry należy ją dokładnie oczyścić, wypatroszyć i odfiletować. Flądra ma dużo małych ości, więc jej filetowanie może być problemem dla niewprawionych.

Flądrę najlepiej przyrządzić na parze, upiec w folii lub na grillu. Nie należy jej smażyć, gdyż może wtedy utracić swoje bogactwo witamin i minerałów. Smak flądry jest delikatnie maślany i świetnie będzie się komponować z pomidorami, szpinakiem, czosnkiem, bazylią. Rybę warto też skropić sokiem z cytryny.


Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | ryba