Superzdrowa i smaczna ryba, którą omijamy. Dlaczego powinniśmy jeść flądrę?
Flądra to niedoceniana ryba, którą można spotkać w naszym Morzu Bałtyckim. Często niesłusznie uważana za mniej wartościową, jest prawdziwą skarbnicą niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Na co zwrócić uwagę przy zakupie flądry, ile kosztuje i jak ją przyrządzić?
Flądra to ryba o charakterystycznie spłaszczonym, asymetrycznym ciele. Jej całkowita długość to około 35 centymetrów, jednak niektóre osobniki mogą urosnąć nawet do 70 centymetrów. Flądra żywi się głównie mięczakami, owadami, ikrą ryb i małymi skorupiakami.
Flądrę można spotkać w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Białym, a także w Morzu Bałtyckim. Najczęściej przebywa na samym dnie zbiornika, gdzie zakopuje się w miękkim i piaszczystym podłożu.
Flądra jest rybą chudą. Odznacza się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. 100 gramów flądry zawiera jedynie 2 gramy tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że są to w dużej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Flądra ma dobrą zawartość białka. 100 gramów ryby dostarczy nam 12 gramów pełnowartościowego białka. Flądra jest także źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- fosfor,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- sód,
- selen,
- niacyna,
- witaminy z grupy B,
- witamina D,
- witamina A,
- witamina E.
Spożycie flądry pozwoli na uzupełnienie części zapotrzebowania dziennego na te witaminy. Dostarczy zdrowych tłuszczy i niezbędnych białek. Zawartość takich składników pozytywnie wpłynie na organizm.
Jedzenie flądry pozwoli na zachowanie zdrowego serca i układu krążenia, a to dzięki zawartości kwasu omega-3. Reguluje ciśnienie, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Spożywanie flądry uchroni od miażdżycy i poprawi pracę mózgu i układu nerwowego.
Flądra zawiera dużo selenu, dzięki czemu nabiera właściwości wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowego. Flądra ma również właściwości przeciwstarzeniowe, a jedzenie jej poprawi wygląd skóry. Na lepsze zmieni się także kondycja zębów i kości.
Przed kupieniem flądry do przyrządzenia należy zwrócić uwagę na kolor części brzusznej i skrzeli. Jeśli część brzuszna nie jest jasna i lekko błyszcząca to flądra najprawdopodobniej jest nieświeża. Skrzela świeżej ryby są jasnoczerwone. Powinno się zwrócić uwagę również na oczy, które mają być przezroczyste i błyszczące. Mętny wzrok i dziwny zapach są sygnałem ostrzegawczym, aby nie kupować takiej flądry.
Świeży filet z flądry jest o wiele tańszy od przygotowanego restauracyjnego dania nad morzem. Ceny świeżej flądry wahają się od 20 do nawet 50 złotych za kilogram.
Przed przyrządzaniem flądry należy ją dokładnie oczyścić, wypatroszyć i odfiletować. Flądra ma dużo małych ości, więc jej filetowanie może być problemem dla niewprawionych.
Flądrę najlepiej przyrządzić na parze, upiec w folii lub na grillu. Nie należy jej smażyć, gdyż może wtedy utracić swoje bogactwo witamin i minerałów. Smak flądry jest delikatnie maślany i świetnie będzie się komponować z pomidorami, szpinakiem, czosnkiem, bazylią. Rybę warto też skropić sokiem z cytryny.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne