Ta różowa "kawa" pomaga zadbać o zdrowe serce. Wzmacnia, pobudza i oczyszcza organizm z toksyn
Kawa z burakiem ma mało kalorii, za to dużo zdrowych właściwości. To balsam dla serca, który poprawia też samopoczucie i pracę całego organizmu. Jak zrobić buraczane latte? Wystarczy zmieszać kilka składników, by cieszyć się różowym koktajlem energetycznym. Oczyść organizm z toksyn wraz z kawą z buraków.
Czy wiesz, jak zrobić buraczane latte? I co to w ogóle za napój? Dzięki jednemu ze składników - burakom - kawa ma piękny, różowy kolor. W zależności od tego, czy przygotujesz ją ze spienionym mlekiem, czy bez, z wierzchu będzie ją pokrywać biała pianka. Do przyrządzenia wystarczy kilka składników - oprócz buraków, jeszcze woda klonowa (lub kokosowa), cynamon, migdały i miód. Przekonaj się, jakie właściwości ma kawa z burakiem i dlaczego warto ją pić.
Buraczane latte, oprócz pięknego wyglądu, zawiera szereg cennych wartości odżywczych. Za cenne właściwości kawy z burakiem odpowiadają oczywiście użyte w niej składniki. Taki różowy napój pobudza równie dobrze co zwykła kawa, dodaje energii i polepsza nastrój, ale dodatkowo poprawia krążenie i przyspiesza przemianę materii. Jakie są właściwości kawy z burakiem? Przyjrzyj się dokładnie jej poszczególnym składnikom:
- sok z buraka lub burak - niskokaloryczne warzywa dostarczają wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, C i te z grupy B oraz magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i kwas foliowy. Wykazują silne działanie detoksykujące (oczyszcza krew), dodają energii i obniżają ciśnienie krwi. Co więcej, w składzie zawierają też błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm, hamuje apetyt na słodycze i reguluje pracę jelit,
- woda klonowa - niskokaloryczny elektrolit z dużą dawką potasu oraz wapniem, magnezem i witaminą B. Należy do napojów oczyszczających (podobnie jak np. woda z sokiem z cytryny). Woda klonowa dostarcza też antyoksydanty i kwas abscysynowy, które stabilizują poziom cukru i ciśnienia krwi oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- cynamon - przyprawa wzmacnia odporność, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przyspiesza metabolizm i reguluje procesy trawienne, wspierając odchudzanie,
- migdały - wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi, mają zbawienny wpływ na układ krążenia oraz pracę serca (minimalizując ryzyko miażdżycy lub zawału serca). Pomagają poprawić odporność i utrzymać dobre samopoczucie,
- miód - działa antybakteryjnie, wzmacnia układ immunologiczny, przyspiesza gojenie ran. Reguluje pracę układu trawiennego, obniża ciśnienie krwi, koi nerwy i pobudza mózg do pracy.
Kawa z burakiem to prawdziwy hit internetu. Wiesz już, co to za napój i jakie ma właściwości zdrowotne. Teraz sprawdź tylko, jak zrobić buraczane latte, by móc spróbować różowego koktajlu. Choć może się wydawać trudny w przygotowaniu, wcale taki nie jest. Potrzebujesz zaledwie kilku produktów spożywczych. Postępuj według poniższych przepisów na to, jak zrobić buraczane latte, a na pewno wszystko się uda.
Buraczane latte bez kawy
Składniki:
- średniej wielkości burak,
- szklanka wody klonowej lub wody kokosowej,
- 1/4 szklanki migdałów,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- substancja słodząca do smaku, na przykład miód (opcjonalnie).
Na początku przygotuj buraka. Obierz go ze skórki i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez pół godziny w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Po tym czasie sprawdź, czy warzywo jest już miękkie (widelec z łatwością je przebije). Po tym czasie wyjmij buraka do schłodzenia.
Do pojemnika blendera kielichowego wlej wodę klonową lub kokosową, wrzuć migdały i zblenduj do momentu połączenia się składników w mleko migdałowe. Odlej pół szklanki mieszanki, a resztę pozostaw w kielichu blendera. Do pojemnika dodaj jeszcze upieczonego buraka (możesz pokroić na mniejsze kawałki), cynamon oraz miód. Zmiksuj do uzyskania napoju o gładkiej i jednolitej konsystencji. Przecedź płyn do wysokiej szklanki (przez sitko o drobnych oczkach). Odstaw.
Wystarczy, że spienisz pozostałe pół szklanki mleka migdałowego za pomocą spieniacza. Zalej taką pianką przygotowaną różową miksturę.
Kawa z burakiem
Jak zrobić buraczaną kawę z dodatkiem kawy zbożowej, ale bez charakterystycznej dla latte pianki? Prostszy i szybszy przepis na kawę z burakiem wygląda całkiem podobnie do poprzedniej receptury, więc możesz naprzemiennie je stosować i wybrać swój ulubiony. Tym bardziej że w tej wersji smak różowego napoju podkręcony jest dodatkowo nieco ostrym imbirem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki kawy zbożowej,
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego,
- 1/4 szklanki soku z buraka (wyciśnięty w sokowirówce lub gotowy, kupiony w sklepie),
- pół łyżeczki cynamonu,
- mała szczypta imbiru.
Mleko wlej do niewielkiego garnka. Dodaj też kawę Inkę, cynamon, imbir i syrop klonowy. Podgrzewaj, ciągle mieszając - tak, aby kawa dokładnie się rozpuściła, ale nie doprowadzając do wrzenia! Gorącą zdejmij z palnika i dolej jeszcze sok z buraka. Buraczaną kawę przelej do większego kubka.
Do buraczanego latte możesz dodawać inne, ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzą się np. goździki, kardamon czy wanilia.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność