Teraz jest jego czas, szukaj w promocji. Owocowa przekąska, która ma mało kalorii, dużo witamin i syci na długo
Kiedyś nazywano je shaddockami - na cześć kapitana, który sprowadził je na wyspę Barbados. Czerwone grejpfruty powinny znaleźć się w codziennej diecie, bo są niskokaloryczne i zawierają dużą porcję cennych wartości odżywczych. Dobrze działają na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i skórę. Warto po nie sięgać teraz, bo w wielu supermarketach są w promocyjnej cenie.
Grejpfruty to najprawdopodobniej krzyżówka pomarańczy olbrzymiej i chińskiej. W XVII wieku kapitan James Shaddock sprowadził je z Polinezji na wyspę Barbados. Dziś uprawiane są głównie w strefie podzwrotnikowej. Obecna nazwa pochodzi od angielskich słów "grape", czyli grono oraz "fruit", czyli owoc. Nawiązuje to do faktu, że owoce rosną w kiściach. Dlaczego warto jeść czerwone grejpfruty? Czym wyróżnia się ta odmiana na tle pozostałych? Dowiedz się, aby poprawić swoje samopoczucie i stan zdrowia.
Grejpfruty to owoce niskokaloryczne, które poleca się w codziennej diecie. Występują w różnych odmianach - czerwonej, żółtej czy zielonej. Odznaczają się od siebie wyglądem, smakiem i właściwościami. Nie jest więc trudno znaleźć odpowiedni rodzaj w sklepie. Tym bardziej że są łatwo dostępne w popularnych supermarketach i to w promocji.
Czym się różni grejpfrut czerwony od żółtego? Obie odmiany rosną do 15 cm i ważą do 500 gramów, dlatego najłatwiej będzie je rozpoznać po barwie. Grejpfrut czerwony ma gładką i cienką skórkę w kolorze od jasnopomarańczowego do czerwonego. W środku kryje soczysty, czerwono-pomarańczowy miąższ. Z kolei grejpfrut żółty cechuje się żółtą skórką i zwartym, jasnożółtym wnętrzem.
Co więcej, grejpfrut czerwony ma inny smak niż żółty. Jest słodki z nutą charakterystycznej goryczy, podczas gdy żółty - nieco kwaśniejszy i bardziej wyrazisty. Oba owoce są za to niezwykle soczyste i w większości złożone z wody (w ponad 90 proc., dlatego świetnie nawadniają).
Owoce mają przyjemny słodko-gorzki smak, aromatyczny i orzeźwiający zapach, a przy okazji świetnie gaszą pragnienie. Dlaczego warto jeść akurat czerwone grejpfruty? Uznaje się je za najzdrowszą odmianę owocu, ponieważ dostarczają najwięcej przeciwutleniaczy. Zawierają też więcej składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Są to m.in. witaminy A, C, E i te z grupy B oraz potas i błonnik pokarmowy.
Dzięki takim wartościom wykazują świetny wpływ na układ pokarmowy. Nie tylko usprawniają procesy trawienne, ale również detoksykują, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają metabolizm. W 100 gramach zawierają do 50 kcal, więc w jednej sztuce znajduje się ok. 104 kcal. Niskokaloryczne owoce mogą być dobrym zamiennikiem słodyczy - pomogą utrzymać wagę i nasycą na dłużej.
Czerwone grejpfruty to owoce dla diabetyków. Mają niski indeks glikemiczny (IG=30) i zawierają ok. 25 gramów węglowodanów w jednej sztuce. Ze względu na niską zawartość cukrów są chętnie wykorzystywane podczas diety keto. Dodatkowo owoce wspierają narząd wzroku i witalność skóry. Cera staje się odżywiona, ujędrniona i wygląda na młodszą.
Średniej wielkości grejpfruty dostarczają dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Regularne spożywanie wzmacnia więc odporność, ale też obniża poziom cholesterolu i ciśnienia oraz łagodzi stany zapalne. Owoce wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dlatego opóźniają starzenie się organizmu i chronią przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi (m.in. miażdżycą, zawałem serca czy nowotworami).
Niestety nie wszyscy powinni je jeść. Przeciwwskazaniem do spożywania czerwonych grejpfrutów jest uczulenie na cytrusy. Nie zaleca się też ich osobom ze zgagą - zjedzone, szczególnie na pusty żołądek, mogą nasilić dolegliwości. Zabronione są wszystkim, którzy przyjmują leki na schorzenia kardiologiczne, nadciśnienie, alergie, bezsenność, zaburzenia lipidowe, choroby psychiczne oraz w leczeniu nowotworów, HIV i AIDS. Grejpfruty będą wzmacniać lub osłabiać ich działanie.
Przeczytaj też: Śniadania, które poprawią ci nastrój. Będziesz najedzona na długo i uwolnisz endorfiny
Niskokalorycznego grejpfruta czerwonego można jeść jako przekąskę, usuwając z jadłospisu niezdrowe słodycze. Zapewni uczucie sytości na dłużej, więc nie będzie już ochoty na podjadanie. Świeży grejpfrut to rewelacyjny składnik sałatek i surówek. Warto dodać do nich jeszcze dressing na bazie oliwy lub masła. Dzięki tłuszczowi organizm lepiej wchłonie zawarte w owocu substancje odżywcze. Owoc komponuje się dobrze z sałatami i serami (np. fetą).
Do śniadania lub kolacji warto wypić sok wyciśnięty z grejpfruta. To soczysty owoc, z którego da się pozyskać orzeźwiający napój o małej kaloryczności. Nie wolno nim jednak popijać żadnych leków.
Czerwony grejpfrut przyda się też do zrobienia zdrowego smoothie owocowo-warzywnego, lemoniady cytrusowej czy udekorowania owsianki lub deseru (np. sorbetów, lodów czy galaretek). Ma mało kalorii, za to dużo smaku. Można go też zapiec w piekarniku, tworząc ciekawą przystawkę.
Zastosowanie w kuchni nie kończy się jednak na słodkich potrawach i przekąskach. Grejpfruta lub jego sok warto dodać do marynat do mięsa. Jego aromat pasuje szczególnie do delikatnego drobiu.
Źródło: terazgotuje.pl, lokalnywarzywniak.pl
Zobacz też: