Reklama
Reklama

To jedno z najzdrowszych polskich warzyw. Za mało doceniamy „pomarańcze północy”

Zdrowa dieta powinna być bogata w różnorodne warzywa i owoce. Nie oznacza to jednak, że trzeba sięgać po egzotyczne i drogie produkty. Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników kryje się na przykład w niepozornej „pomarańczy północy”. Okazuje się, że mowa tu nie o tropikalnym owocu, a o polskiej cebuli. Co ma wspólnego pomarańcza z cebulą, oraz dlaczego warto ją jeść? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Cebula bywa nazywana "pomarańczą północy". Oczywiście takie porównanie nie ma nic wspólnego z ich smakiem, czy wyglądem. Skąd więc wzięła się ta nietypowa nazwa? Okazuje się, że zarówno soczysty owoc, jak i warzywo o intensywnym smaku i zapachu, mają podobne działanie prozdrowotne. W czasach PRL-u słodkie pomarańcze z południa jadało się rzadko, zwykle jedynie w okresie bożonarodzeniowym. Ich dobroczynne działanie na organizm można było zastąpić tanią cebulą, której na północy było pod dostatkiem. Jakie właściwości ma cebula? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Działa jak naturalna aspiryna, pomaga przy infekcjach. Mało kto wie, że warto go pić podczas odchudzania

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula to prawdziwa bomba składników odżywczych, między innymi zawiera witaminę A, te z grupy B, C, E i K. Obecny jest tu także: potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, oraz chrom, wspierający układ nerwowy i proces odchudzania, a także regulujący poziom cukru we krwi. W cebuli jest także magnez, który dba o układ krążenia, nerwowy i mięśniowy. Warzywo to ma także działanie przeciwutleniające, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, wspiera neutralizowanie wolnych rodników. Działa przeciwzapalnie, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

W okresie jesienno-zimowym w szczególności, warto sięgnąć po cebulę, zwłaszcza tę surową. Warzywo to wzmacnia układ immunologiczny, oraz pomaga zwalczać bakterie i wirusy, które przyczyniają się do rozwoju infekcji.  

Dodatkowo cebula działa korzystnie na zdrowie jelit, między innymi dzięki obecności błonnika pokarmowego. Wspiera trawienie, mikroflorę jelitową, oraz przyczynia się do podkręcenia metabolizmu, co ułatwia proces odchudzania. Dodatkowo warto wspomnieć, że cebula jest niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie 40 kcal.

Jedzenie cebuli pomaga zadbać o układ krążenia, chroni serce przed chorobami, pomaga zmniejszyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, dodatkowo zbija wysoki poziom złego cholesterolu. Co więcej, cebula polecana jest osobom, które chcą zadbać o odpowiedni poziom cukru we krwi, bez obaw mogą spożywać ją także diabetycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Co ma wspólnego cebula z pomarańczą?

W kuchni mają całkowicie odmienne zastosowanie, jednak w pewnych kwestiach działają podobnie na organizm. W obu produktach znajdują się substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Zmniejszają także stany zapalne w organizmie. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a także pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Regularne jedzenie pomarańczy i cebuli to także sposób, aby zadbać o układ odpornościowy. Pomagają one w zwalczaniu infekcji, oraz zmniejszają ryzyko przeziębienia i grypy, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne. Cebula i pomarańcza zawierają również witaminę C, która nie tylko wspiera odporność, ale i ma działanie przeciwutleniające.

Oczywiście warto podkreślić także, że zarówno cebula, jak i pomarańcza nie będą odpowiednie dla każdego. Między innymi mogą zaostrzać nieprzyjemne objawy refluksu  pokarmowego, czy choroby wrzodowej.  


Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl

Zobacz też:

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol

INTERIA.PL