Reklama
Reklama

To nie są zwykłe rodzynki. Mają ogrom potasu, dobrze działają na nerki i oczyszczają organizm

Chętnie sięgasz po pyszne rodzynki? Świetnie - ta niepozorna przekąska ma całe mnóstwo właściwości zdrowotnych, o których nie każdy wie. Wśród wielu rodzajów bakalii wyróżniają się natomiast rodzynki Jumbo. Sprawdź, dlaczego warto jeść je codziennie.

Rodzynki to przysmak znany od najdawniejszych czasów - są dowody na to, że chętnie sięgali po nie starożytni Egipcjanie, Fenicjanie czy Ormianie. W naszym kraju te słodkie bakalie pojawiły się natomiast około XIV w., kiedy to w polszczyźnie używano już słów “rozenka” czy “rozynka”. 

Aktualnie są one bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni, w szczególności przy wypiekach. Trudno wyobrazić sobie tradycyjną babę drożdżową czy sernik bez dodania do nich pysznych bakalii. Stanowią one również doskonały dodatek do śniadaniowych owsianek, ale wiele osób sięga też po nie tak po prostu, na przykład podczas dnia pracy - w końcu rodzynki to pyszna, energetyczna przekąska

Rodzynki Jumbo - włącz je do swojej diety

Wśród wielu rodzajów bakalii, na uwagę zdecydowanie zasługują rodzynki Jumbo. Pochodzą one zwykle z Ameryki Południowej, konkretnie z Chile. 

To, co je wyróżnia, to duży rozmiar – ich średnica przekracza 12 mm. Również smak tych rodzynek znacznie odbiega od tradycyjnych odmian. Przede wszystkim mają one kwaskowaty smak i bardziej niż winogrono przypominają liofilizowaną wiśnię. Rzadko są więc stosowane do deserów, ale za to śmiało możesz je jeść bezpośrednio z opakowania jako przekąskę na co dzień lub zaserwować gościom podczas imprezy.

Jakie właściwości mają rodzynki Jumbo?

Rodzynki Jumbo są nie tylko pyszne, ale także bogate w właściwości odżywcze. Bogate w potas i fosfor, pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi i cały układ sercowo-naczyniowy oraz pracę nerek. 

Dzięki zawartości m.in. wapnia, żelazu, magnezu, cynku czy sodu, rodzynki Jumbo wzmocnią także twój układ kostny. Przeciwdziałają osteoporozie, zapobiegają próchnicy. Są one także świetne dla każdego, kto chce oczyścić organizm. Dodatkowo, zawarty w rodzynkach bor pozytywnie wpływa na pracę mózgu i ogólną kondycję układu nerwowego. Pamięć, koncentracja, czujność - możesz wesprzeć to wszystko, sięgając właśnie po bakalie.

Ile można jeść rodzynek dziennie?

Eksperci nie mają wątpliwości. Regularne jedzenie rodzynek ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i może zapobiec wielu chorobom. Są one zalecane także kobietom w ciąży, ponieważ ich systematyczne spożywanie zapobiega ryzyku przedwczesnego porodu. 

Jak widać, rodzynki nie tylko można jeść codziennie, ale jest to nawet zalecane z uwagi na ich udowodnione naukowo prozdrowotne właściwości. Jasne jest, że we wszystkim należy zachować umiar - także i w tym przypadku nie należy się przejadać. Dietetycy zalecają spożywanie dziennie nie więcej niż 40-50 g rodzynek.  

Źródła: zdrowiebezlekow.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie

Mają niski indeks glikemiczny i mało węglowodanów. Serce je pokocha

Przypomina lawendę, babcie robiły z niego napar lub syrop na kaszel. Działa antywirusowo i poprawia trawienie

INTERIA.PL