Reklama
Reklama

To ważny składnik dobrego ciasta na pizzę. Niektórzy celowo pomijają

Pizza to danie, które lubi właściwie każdy - ma ona tyle wersji, ze z łatwością można dopasować ją do swoich preferencji smakowych. Jakie dodatki położyć na pizzy? Ogranicza cię w tej kwestii jedynie wyobraźnia. Inaczej jest, jeżeli chodzi o ciasto na pizzę. Aby je zrobić, niezbędne są konkretne składniki. Nie każdy docenia rolę soli i cukru, a to błąd - są one istotne, aby ciasto wyszło takie, jak trzeba.

Jeżeli chcesz zrobić pyszną domową pizzę, musisz pamiętać o tym, że jej podstawą jest ciasto. Ma być przygotowane perfekcyjnie - w innym wypadku potrawy mogą nie uratować nawet najlepsze dodatki. Wyborne mięso, ciągnący się idealnie ser czy aromatyczne warzywa nie pomogą, jeżeli podstawa całego dania będzie pozostawiała wiele do życzenia.

Aby tego uniknąć, dowiedz się, jak zrobić dobre ciasto na pizzę i jakich składników na pewno nie należy pomijać.

Cukier i sól - niedoceniane składniki pizzy

Cukier i sól to składniki pizzy, które nie każdy docenia, niektórzy wręcz pomijają - a to duży błąd. Są one kluczowe, aby ciasto miało wspaniałą strukturę.

Śmiało dodawaj je do ciasta na pizzę, w zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. By uzyskać grubsze ciasto, należy dodać więcej cukru niż soli - w proporcjach łyżka cukru na szczyptę soli. Z kolei dla uzyskania chrupkiego ciasta dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.  Oliwa także jest istotna - używaj jej więcej, gdy ciasto ma być cienkie. 

Jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

Kwestię cukru i soli mamy już omówioną, ale poza tym - czy wiesz, jak zrobić dobre ciasto na pizzę? Zacznij od zastanowienia się, czy ciasto ma być grube czy cienkie - biorąc to pod uwagę, dobierzesz odpowiednio proporcje składników. Jeśli zależy ci na tym, aby ciasto było kruche i cienkie, wybierz typ mąki z dużą ilością glutenu: 720, 650 czy 550. Mąka o niskim typie sprawi, że ciasto będzie puszyste i lekkie. Co ważne, niezależnie od typu mąki, na jaki się zdecydujesz, pamiętaj o tym, aby ją na początku przesiać. 

Ważne są także drożdże. Jakie wybrać - świeże czy instant? Różnica jest taka, że świeże należy przechowywać w lodówce, a ciasto wyrasta na nich szybciej niż na drożdżach suchych. Musisz jednak przygotować zaczyn. Inaczej jest z suchymi - jedna łyżeczka takich drożdży to 4g, należy dodawać ich zawsze mniej niż drożdży świeżych. Nie trzeba robić zaczynu, dobrze sprawdzą się zwłaszcza gdy na przygotowanie pizzy masz mniej czasu.

Ciasto na pizzę powinno być wyrabiane dość długo, ręcznie lub w malakserze. Wyrobione już ciasto musi wyrosnąć - przykryj je na przykład folią spożywczą, aby nie utraciło swojej wilgotności. Ciasto na pizzę wyrastać ma przez kilka godzin. W lodówce będzie rosło nawet całą noc.

Wielu osobom problem sprawia również wałkowanie ciasta na pizzę. Aby ułatwić sobie to zadanie, zadbaj o spełnienie poprzednich punktów - ciasto musi być dobrze wyrobione. Przyda się także porządny wałek i odpowiednia, wygodna powierzchnia do wałkowania. Świetnie sprawdza się na przykład mata silikonowa.

Ostatnim krokiem jest pieczenie - jego temperatura i czas są uzależnione od konkretnego przepisu. Warto jednak wiedzieć, że pizzę dobrze jest wypiekać na specjalnym kamieniu do tego przeznaczonym, łatwo dostępne są także blachy do pizzy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Codzienny napój nie tylko dla seniorów. Chroni serce, obniża cholesterol i ciśnienie

Najlepszy olej na stłuszczoną wątrobę. Łyżka dziennie i skończą się problemy z cholesterolem

Ser, który zwiększa gęstość kości, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL