Ulubione warzywo królowej Bony już jest w warzywniakach. Ma mnóstwo żelaza, na serce działa jak balsam
Niektóre warzywa spotykamy na naszych stołach i w sklepach tak często, że nie zastanawiamy się już nad ich pochodzeniem czy właściwościami. Tak jest chociażby z marchwią, ale również z kapustą, która doskonale zadomowiła się w diecie Polek i Polaków. A co z jej bardziej wyrafinowaną kuzynką, kapustą włoską?
Kapusta włoska nazywana jest królową kapust - i nie ma w tym zupełnie nic dziwnego. Ilość witamin i wartości odżywczych, które możemy w niej znaleźć, powinny zachęcić was do tego, by kapustę zajadać jeszcze częściej. Co kryje w sobie to warzywo? Skąd pochodzi i co można z niego zrobić?
Skąd w ogóle wzięła się kapusta włoska? Pochodzenie tego warzywa nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Tę odmianę kapusty ponoć znano już w starożytności. Rzymianie byli przekonani, że to właśnie dzięki niej żyją długo i w dobrym zdrowiu. Nadal kapusta włoska kojarzy nam się przede wszystkim z dietą basenu Morza Śródziemnego. Jednak pomimo polskiej nazwy, kapusta ta pierwszy raz pojawiła się w regionie obecnie znanym jako Savoy, znajdującym się na granicy Włoch, Francji i Szwajcarii. Dlatego właśnie angielska nazwa kapusty włoskiej to savoy cabbage. Obecnie ten rodzaj kapusty uprawia się wszędzie, nie tylko w Europie, ale też w Ameryce i Azji. W Polsce znalazła się dzięki królowej Bonie i jej miłości do włoskich potraw, które są znacznie lżejsze, od polskich.
Kiedy na rynku dostępna jest kapusta włoska? Opis uprawy wskazuje, iż jest to roślina dwuletnia, którą wysiewa się w warunkach szklarniowych. Same sadzonki natomiast można przenieść na pole dopiero w maju, gdy temperatura na to pozwala. Pierwszy rok to czas rozwoju pąka szczytowego, podczas drugiego roku rozwoju pojawia się główka. Dzięki swojej budowie, kapusta włoska jest wytrzymała na naprawdę skrajne warunki pogodowe - nawet wysokie mrozy. Kapustę możemy zatem kupić niezależnie od pory roku, ale najlepiej smakuje wiosną i latem.
Sprawdź także: TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla
Co kryje w sobie kapusta włoska? Właściwości tego warzywa są naprawdę interesujące. Kapusta jest bogata w żelazo, które stanowi niezbędny element diety każdego z nas, jednak przede wszystkim kobiet i przyszłych mam. Doskonale sprawdzi się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Znajdziemy w niej również magnez, dzięki któremu nasz układ nerwowy może pracować prawidłowo. To oczywiście nie wszystko. Ze względu na dużą ilość antyoksydantów, kapusta włoska uznawana jest za warzywo o działaniu przeciwdziałającym miażdżycy czy nawet nowotworom. Nie należy jednak traktować jej jako lekarstwo na wszystko i główny składnik diety. W kapuście włoskiej znaleźć można również beta-karoten, witaminy C i E, a także wapń, który wspiera prawidłową budowę kości. Po raz kolejny zatem widać, iż to warzywo doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej, w której istnieje ryzyko niedoboru tego składnika. Dzięki związkom siarki, kapusta uznawana jest również za warzywo lecznicze, które przyspiesza gojenie się ran. Dlatego nasze prababcie i babcie przygotowywały okłady z kapusty na egzemę czy odmrożenia.
Chociaż nie da się zbagatelizować tego, jak wiele właściwości posiada kapusta włoska, przeciwwskazania do spożywania tego warzywa również są warte uwagi. Ze względu na to, iż zjedzenie większej ilości tego warzywa może powodować gazy, wzdęcia, nudności i niestrawność, a nawet kolkę jelitową, nie zaleca się spożywania kapusty włoskiej osobom, które cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego. Nie poleca się jej również osobom z chorobami tarczycy, zapaleniem trzustki oraz ciężkimi dolegliwościami serca.
Prawdopodobnie zastanawiacie się, co można zrobić z kapusty włoskiej. To warzywo bardzo podobne do zwykłej białej kapusty, jednak nierzadko podchodzimy do niego tak, jakbyśmy nie do końca wiedzieli, jak je użyć. A to przecież takie proste. Z kapusty możecie zrobić pyszne gołąbki - zarówno mięsne, jak i wegańskie - zupę kapuścianą, doskonałą surówkę czy nawet chipsy z kapusty. Co więcej, kapustę włoską można także ukisić. Jest to rzadsza wersja tego przysmaku, gdyż zwykle robi się go z kapusty białej. Jeśli jednak macie w domu kapustę włoską, koniecznie spróbujcie ją ukisić. Jak? O tym opowiemy później.
Co zrobić z tak pysznego warzywa, jakim jest kapusta włoska? Przepisy nie są skomplikowane i spokojnie możecie wykorzystać je podczas przygotowywania codziennych obiadów czy przekąsek. Kapusta włoska jest jednym z tych składników, z którego naprawdę można zrobić wszystko.
- Zupa z kapusty włoskiej - przygotujecie ją na wywarze z żeberek. Będzie doskonała i aromatyczna. Potrzebujecie do niej nie tylko kapusty, ale również kilku ziemniaków, by odrobinę ją zagęścić. Pokrojone i podsmażone warzywa (również włoszczyznę) zalejcie bulionem i gotujcie do miękkości ziemniaków, czyli około 20 minut. Doprawcie solą i pieprzem, dodajcie także śmietankę, by ją zabielić.
- Gołąbki - zrobicie je tak samo, jak z białej kapusty. Pamiętajcie, by odrobinę zblanszować liście przed nadzianiem ich, by były miękkie i jędrne, idealne do zawijania. Jeśli macie w domu kiszoną głowę kapusty, możecie zrobić sarmale, czyli trochę inne gołąbki.
- Czipsy z kapusty włoskiej - o tym pewnie nie słyszeliście. A jednak z kapusty można zrobić doskonałe i przede wszystkim zdrowe czipsy. Liście umyjcie i porwijcie na mniejsze kawałki. Omińcie jednak nerwy, które są grube i będą łykowate. Wrzućcie wszystko do miski, zalejcie oliwą (3 łyżki) i dodajcie ulubione przyprawy. Mieszajcie delikatnie dłonią, by natrzeć wszystkie liście oliwą i przyprawami. Pieczcie na blaszce z papierem do pieczenia do czasu, aż będą suche i chrupiące. Róbcie to w niskiej temperaturze 100 stopni.
- Surówka - z kapusty włoskiej, tak samo jak pekińskiej, można zrobić doskonałą surówkę. Poszatkujcie ją, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie pokrojonego drobno pomidora i dodajcie dwie łyżki jogurtu oraz małą łyżeczkę majonezu. Palce lizać.
- Zapiekanka - kapustę możecie zapiekać razem z innymi warzywami i na przykład makaronem. Będzie pyszna zwłaszcza w sosie pomidorowym z mozzarellą. Pokrójcie ją drobno, dodajcie inne warzywa, takie jak papryka, pieczarki i cukinia, wrzućcie podgotowany makaron i odrobinę passaty. Całość, posypaną serem, zapiekajcie w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Zastanawiacie się, jak kisić kapustę włoską? Bardzo prosto - jeśli macie swój patent na kiszenie kapusty, możecie powtórzyć go także z odmianą włoską. Jeśli nie, koniecznie wykorzystajcie do tego jak najmniej składników, by kapusta smakowała wyłącznie sobą i kiszeniem. Poszatkujcie kilogram kapusty drobno bądź grubo, tak, jak lubicie. Zasypcie ją solą (20 gramów) i poczekajcie, aż zacznie puszczać sok. Następnie należy ją ubić, na przykład tłuczkiem do mięsa. Tak ubitą kapustę przełóżcie do kamionki. Ułóżcie ją tak, by w słoiku nie było już miejsca na nic, a później dociśnijcie kamieniem. Gdy po dwóch dniach kapusta zacznie pracować, odgazujcie ją poprzez ponowne ubijanie. Po tym znów ją przyciśnijcie. Po dwóch tygodniach kiszona kapusta włoska będzie gotowa.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polski tłuszcz króluje w ważnym rankingu. My omijamy, a świat zachwyca się jego smakiem
Jest 10 razy zdrowsza od zwykłej zielonej herbaty. Poprawia koncentrację i działa relaksująco