Reklama
Reklama

W Biedronce i Lidlu są teraz stale na promocji. Jedz, bo poprawia wzrok i trawienie, ma niewiele kalorii

Kaki, nazywany także chińską śliwką czy persymoną przypomina pomidora lub jabłko. Ma intensywnie pomarańczowy kolor, a w środku skrywa słodki miąższ pełen cennych substancji odżywczych. W sezonie, czyli jesienią tuż przed świętami znajdziesz kaki w Biedronce i Lidlu w okazyjnych cenach.

W Grecji kaki zaczęto nazywać owocem bogów ze względu na liczne, prozdrowotne właściwości. Nie tylko wzmocni odporność, ale także wyciszy stany zapalne w organizmie i ochroni przed stresem oksydacyjnym. Pod względem wartości odżywczych kaki jest cenniejsza niż jabłko, dlatego jesienią warto włączyć je do diety. 

Owoc bogów możesz kupić taniej

Owoc bogów znany również jako hurma wschodnia czy sharon, uprawiany jest od ponad 2 tys. lat i prawdopodobnie pochodzi ze wschodniej Azji. Kaki szybko upowszechniło się w innych krajach o umiarkowanym, ciepłym klimacie za względu na swój wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne. 

Reklama

Kaki dojrzewa od października do listopada, dlatego w Polsce najlepiej kupować je w listopadzie i grudniu. Wówczas jest dojrzałe i słodkie. W tym czasie można znaleźć wiele promocji w popularnych supermarketach jak Biedronka czy Lidl. Cena owoców w promocyjnej cenie wynosi ok. 8 zł za kg.  Kaki ma wiele zastosowań kulinarnych. Jeśli jeszcze nie zawitała do twojej kuchni, teraz jest najlepszy czas, aby to zmienić. 

Jakie właściwości ma kaki?

Istnieje wiele odmian kaki. Najpopularniejsze to fuyu, sharon czy hachiya. Dwie pierwsze cechują się słodkim smakiem i można je jeść ze skórką, nawet gdy są jeszcze twarde. W Polsce jednak przeważają odmiany cierpkie, czyli hachiya. Te najlepiej jeść, gdy będą w pełni dojrzałe, a ich miąższ miękki. Ze względu na dużą zawartość garbników ich skórka jest dość cierpka, dlatego można je obrać przed zjedzeniem.  

Kaki jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i A, a także składników mineralnych takich jak potas, magnez, mangan, fosfor czy żelazo. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim dużej ilości przeciwutleniaczy z grupy polifenoli, szczególnie tanin. W owocach tych obecny jest także likopen czy karotenoidy. Jakie właściwości ma kaki? Dzięki zawartości tanin: 

Przeczytaj też: Wcinaj, gdy masz ochotę na słodycze. Obniżają cukier, poprawiają pamięć i pomogą się odchudzić

  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, 
  • cechuje się właściwościami przeciwwirusowymi. Naukowcy z Japonii potwierdzili skuteczność ekstraktów z kaki przeciwko Covid-19, 
  • działają przeciwwzapalnie. 

Kaki zawiera sporą dawkę karotenoidów, równie silnych przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed promieniowaniem UV, a także wspierają wzrok i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Witamina A z kolei wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Duża zawartość witaminy C sprawia, że owoce kaki: 

  • poprawiają wchłanianie żelaza, 
  • stymulują produkcje kolagenu, 
  • poprawiają odporność, 
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. 

Zawartość licznych przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Obniża cholesterol we krwi, chroni naczynia krwionośne. Błonnik wspiera prawidłową pracę jelit, a także stanowi świetny probiotyk, zwiększając ilość pozytywnych bakterii w jelitach. Ponadto pomaga regulować poziom cukru we krwi.  

Do czego można użyć kaki?

Owoce kaki doskonale smakują na surowo. W zależności od odmiany można je zjadać ze skórką lub jeść jak kiwi, czyli przekroić na pół i łyżeczką wydrążać miąższ ze środka. W smaku hurma jest słodka, z korzennym posmakiem i delikatną goryczką.  

Świetnie nadają się jako dodatek do owsianki, jaglanki czy musli na śniadanie. Możesz dodać je do wypieków czy przygotować z nich słodkie kremy do tortów. Doskonale sprawdzają się także do przygotowywania przetworów takich jak dżemy czy galaretki. Z kolei sałatka z rukolą, owocem granatu, orzechami i kaki jest doskonałą propozycją na przystawkę czy kolację.  

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl 

Zobacz też:

Powinien być obowiązkowy w diecie osób po 60. Gasi stany zapalne, wspiera serce i pomaga schudnąć

Seniorzy powinni jadać regularnie. Chroni przed miażdżycą, hamuje skoki cukru i poprawia pamięć

Już jest w warzywniakach. Świeża ma więcej właściwości prozdrowotnych, dla serca i nerek to zbawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | kaki