Warto teraz zebrać i zrobić zapas. Herbata przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie
Picie herbaty z kwiatów chabru łagodzi stany zapalne, uspokaja i przyspiesza przemianę materii. Wrzesień to ostatni moment, aby zebrać kwiaty bławatka na łące i zrobić zapas suszu na herbatę. Roślinę łatwo rozpoznasz po jej charakterystycznym, intensywnym kolorze. Podpowiadamy, jak przygotować herbatę z kwiatów chabru bławatka.
Chaber bławatek wyróżnia się na tle innych roślin łąkowych swoim intensywnym niebieskim kolorem. Legenda rosyjska głosi, że jest to zaklęty przez syrenę młodzieniec, który nie mógł się zdecydować czy żyć z nią na lądzie czy w morzu. Kolor bławatka miał symbolizować ocean. Ta popularna w Polsce roślina zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także właściwościami zdrowotnym.
Chaber bławatek w Polsce jest powszechnie występującą rośliną, często uważaną za chwast. Rośnie dziko na łąkach i polach, choć coraz częściej hodowany jest w celach dekoracyjnych w ogrodach i na działkach rekreacyjnych.
Roślina ta pochodzi z rodziny astrowatych, co widoczne jest po charakterystycznych kwiatach, których rurkowate płatki zebrane są w koszyczki, podobnie jak u astrów. Kwiaty chabru mają intensywnie niebieski kolor, dzięki czemu z łatwością można odnaleźć go na łące.
Przeczytaj także: Seniorzy i dbający serce powinni pic często. Pobudza przemianę materii, poprawia pamięć i uspokaja
Chaber bławatek nazywany również samosiejką, głowaczem, macoszką czy kwiatkiem wołoszkiem jest rośliną jednoroczną. Naturalnie pochodzi z Bliskiego Wschodu i krajów basenu Morza Śródziemnego. Do Europy prawdopodobnie został przywieziony w XVIII wieku. Jego właściwości zdrowotne ludzie wykorzystywali już od wieków. Znany był w medycynie ludowej starożytnego Egiptu, korzystała z niego Hildegarda z Bingen w XII wieku. Zapiski o nim znaleziono także w farmakopei francuskiej z 1884 roku, w której przypisywano mu działanie wspomagające leczenie dolegliwości oczu.
Kwiaty chabru zawierają wiele substancji o właściwościach leczniczych w tym przeciwutleniacze: antocyjany i flawonoidy, garbniki, gorycze, polisacharydy, a także sole mineralne oraz witaminę C. Napary i wyciągi z rośliny wykazują działanie:
- przeciwzapalne - mogą łagodzić objawy wielu chorób przewlekłych np. reumatyzmu,
- moczopędne - roślina wykorzystywana jest do leczenia infekcji układu moczowego, kamicy nerkowej;
- łagodzące stany zapalne skóry wywołane atopowym zapaleniem skóry, co potwierdzają niemiecko-francuskie badania opublikowane w czasopiśmie “Mediatory zapalne";
- żółciopędne i przyspieszające trawienie - napar z bławatka nie tylko przyspiesza trawienia, ale także zwiększa apetyt.
Napary z chabru bławatka stosowana zewnętrznie w postaci okładów łagodzi podrażnienia oczu. Roślina wchodzi także w skład wielu kosmetyków naturalnych dla cery tłustej i trądzikowej. Herbatka z kwiatów chabru bławatka ma również działanie relaksujące. Wypita wieczorem po stresującym dniu przynosi ukojenie i ułatwia zasypianie.
Kwiaty chabra bławatka można zebrać samodzielnie na łące i ususzyć, aby przygotować pyszną i relaksującą herbatę. Najlepiej zbierać je w pełnym rozkwicie, czyli od czerwca do września. Płatki kwiatów należy wysuszyć w cieniu lub w piekarniku, aby przyspieszyć ten proces. Roślina gotowa do parzenia jest także dostępna w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Jak parzyć herbatę z kwiatów chabru?
Przeczytaj także: Czesi piją ją litrami, na gorąco i na zimno. Jest smaczniejsza i zdrowsza od zwykłej herbaty, nie zawiera teiny
Wystarczy 1-2 łyżki suszonych płatków chabru zalać wrzątkiem i parzyć przez 15 min. pod przykryciem. Herbatę z kwiatów chabru można pić lub stosować zewnętrznie na skórę w formie okładów.
Płatki kwiatów chabru bławatka są jadalne. Ich intensywnie niebieski kolor jest wykorzystywany do dekoracji wielu dań - sałatek, półmisków z serami i wędlinami, deserów czy napojów. Stanowią także naturalny barwnik do wielkanocnych pisanek.
Dawniej z kwiatów bławatka przygotowywano nalewkę o działaniu uspokajającym i żółciopędnym.
Źródło: terazgotuje.pl, pubmed
Zobacz też:
Gdy kwitnie, jej zapach odurza, a jej owoce to skarb. Wzmacniają odporność, oczyszczają i koją nerwy
Napój nie tylko dla zmęczonego seniora. Łagodzi bóle stawów, wycisza stany zapalne i dodaje energii