Reklama
Reklama

Warto używać w kuchni. Dodaje potrawom wyjątkowego smaku, chroni serce, obniża ciśnienie

Sos sezamowy to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Wyróżnia się on nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale również atrakcyjnym smakiem, który świetnie pasuje do wielu dań – zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Z czego składa się sos sezamowy i do czego go stosować?

Sos sezamowy to wyjątkowy produkt, który każdy powinien mieć w swojej kuchni. Jego ogromną zaletą jest nie tylko wysoka wartość odżywcza, ale również duża uniwersalność. Idealnie sprawdza się on jako dodatek do rozmaitych potraw, np. mięs, ryb, sałatek i makaronów, a także składnik sosów, dressingów i marynat. Jego dodatkową zaletą jest to, że można łatwo przygotować go w domu. Z czego składa się sos sezamowy? Do czego go używać i dlaczego warto po niego sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Reklama

Czy sos sezamowy jest zdrowy?  

Zastanawiasz się, czy sos sezamowy jest zdrowy? Odpowiedź brzmi tak - w końcu jego bazą jest sezam, który stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Wśród nich można znaleźć m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, miedź, selen, cynk oraz niektóre witaminy, w tym witaminę E i witaminy z grupy B. Na uwagę zasługują także lignany, takie jak sezamina, sezamol, sezaminol i sezamolina, które odpowiadają za większość jego prozdrowotnych właściwości.  

Dlaczego warto jeść sos sezamowy? Chociażby ze względu na jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Według doniesień naukowych jego spożywanie może przyczynić się do obniżenia stężenia trójglicerydów we krwi. Ale nie tylko - w niektórych badaniach zaobserwowano, że nasiona sezamu mogą również redukować ciśnienie tętnicze.  

Poruszając temat sosu sezamowego, nie sposób nie wspomnieć o jego działaniu na stawy. W jednej z obserwacji regularne jedzenie sezamu spowodowało złagodzenie stanu zapalnego u osób zmagających się z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Ponadto sezam wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę ze stresem oksydacyjnym, który uznawany jest za jednego z największych wrogów naszego zdrowia.  

Pamiętaj, że choć sos sezamowy powiada wiele zalet, nie każdy może po niego sięgać. Sezam zaliczany jest do grupy silnych alergenów, dlatego sos sezamowy nie powinien być spożywany przez osoby zmagające się z alergią lub nadwrażliwością na ziarna sezamu. Warto dodać, że doskonale sprawdzi się on w diecie wegan, ponieważ stanowi cenne źródło wapnia. 

Sprawdź także: Reguluje pracę jelit, pomaga w odchudzaniu. Mało znana fasola, którą mogą jeść cukrzycy

Z czego składa się sos sezamowy?  

Z czego składa się sos sezamowy? W jego skład wchodzi zaledwie kilka komponentów. Do przygotowania podstawowej wersji potrzebujesz sezamu, jogurtu naturalnego, czosnku, wody oraz soli. Równie dobrze możesz przyrządzić go na bazie pasty tahini, oleju sezamowego, oliwy z oliwek, soku z limonki, miodu oraz octu ryżowego lub winnego. Lubisz bardziej wyszukane smaki? W takim razie postaw na sos sezamowy z pasty tahini, oliwy z oliwek, jasnego sosu sojowego, jogurtu naturalnego, soku z cytryny, czosnku, natki pietruszki oraz ostrej papryki. 

Jak używać sosu sezamowego?  

Możliwości jest naprawdę wiele. Dzięki orzechowemu posmakowi świetnie nadaje się on zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Możesz dodawać go do makaronów i kanapek oraz stosować jako składnik sosów, dressingów i marynat, np. do mięs, ryb, owoców morza, pieczonych warzyw i sałatek. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić nim smak owsianki, sajgonek czy potraw na bazie tofu lub falafela. Niektórzy chętnie dodają go także do lodów, deserów w pucharkach oraz różnego rodzaju wypieków, w tym ciast, muffinek i kruchych ciasteczek. Warto jednak pamiętać, że do dań słodkich lepiej nie używać sosu z dodatkiem czosnu, papryki, czy pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nazywane jest owocem szczęścia. Wspomaga serce, obniża ciśnienie i cholesterol

W sklepie patrzymy z rezerwą. To najlepszy owoc dla cukrzyków, pomaga w trawieniu, obniża ciśnienie

Ten ser powinni jeść zwłaszcza seniorzy. Wzmacnia kości, poprawia pracę mózgu, serca oraz wzrok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki