Warzywo wszech czasów. Chroni serce i naczynia krwionośne, działa jak antybiotyk
Powszechnie wiadomo, że warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania, jednak niektóre z nich wykazują szczególne działanie wspierające organizm. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej wartościom prozdrowotnym czosnku. Dlaczego warto regularnie sięgać po to tanie i powszechnie dostępne warzywo? Podpowiadamy.
Czosnek nie tylko poprawia smak wieku dań, ale i ma doskonały wpływ na organizm. Wzbogacenie diety o dania zawierające to warzywo jest prostym sposobem na poprawę odporności oraz wsparcie pracy układu sercowo-naczyniowego. A to nie wszystko, czosnek pod wieloma względami można uznać za warzywo wszechczasów. Kto powinien jeść czosnek, a kto go unikać? Do jakich potraw dodawać czosnek? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule
Jednym z najcenniejszych związków zawartym w czosnku jest allicyna, związek siarki odpowiadający za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Dzięki niej czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to ma również właściwości przeciwwirusowe. Jego regularne jedzenie pomaga chronić organizm przed infekcjami, oraz zapobiegać przeziębieniu.
Czosnek pomaga zadbać o układ krążenia, między innymi wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, dlatego polecany jest osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym. Jedzenie czosnku pomaga również obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Dlatego będzie dobrym składnikiem w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością. Ma również działanie zmniejszające poziom cholesterolu LDL, wykazuje także właściwości przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo warzywo to działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Przypisuje się mu także działanie przeciwnowotworowe, oraz korzystny wpływ na pracę wątroby.
W czosnku znajdziemy również witaminy z grupy B, które między innymi mają wpływ na układ krążenia, nerwowy i procesy metaboliczne, oraz witaminę C, która działa antyoksydacyjnie i wspiera odporność. Nie brakuje również substancji mineralnych, takich jak: magnez, który wspiera pracę mózgu, serca i mięśni, czy potas, który reguluje ciśnienie krwi. Warto jednak zaznaczyć, że ząbek czosnku dostarcza raczej niewielkich ilości witamin i minerałów.
Przeciwwskazaniem do spożywania czosnku są alergie pokarmowe, oraz dolegliwości związane z układem pokarmowym, np. refluks, ponieważ może podrażniać błonę śluzową, nasilając nieprzyjemne dolegliwości. Ponadto niektóre osoby po zjedzeniu czosnku mogą odczuwać dyskomfort, ból brzucha, biegunki, wzdęć, czy nudności.
Czosnek świetnie pasuje do wielu dań. Najlepiej jeść go na surowo, wystarczy przecisnąć do przez praskę lub drobno posiekać, a następnie dorzucić do potrawy. Świetnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do past kanapkowych, np. domowego humusu, czy pasty jajecznej. Smacznie smakuje wraz z wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem, który będzie dobrym pomysłem na śniadanie.
Możesz także dodać go do sosu do sałatki, wystarczy, że w miseczce połączysz oliwę z oliwek, sok z cytryny, odrobinę musztardy, starty czosnek, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Świeży czosnek doskonale pasuje także do greckich tzatzików, zrobisz je z jogurtu greckiego, startego na tarce ogórka, czosnku przeciśniętego przez praskę, oliwy z oliwek, posiekanej świeżej mięty i koperku, soli i pieprzu.
Warto dodawać go także do dań na ciepło. Doskonale podkreśli smak włoskich sosów pomidorowych do makaronu. Obecny w przetworach z pomidorów likopen wraz z czosnkiem doskonale wspierają układ sercowo-naczyniowy. Pysznym połączeniem jest również kombinacja czosnku, oliwy z oliwek, oraz posiekanej natki zielonej pietruszki. Będzie idealnie pasować do krewetek i ryb. Oczywiście czosnek bardzo dobrze podkreśla smak różnego rodzaju mięs, pieczonych, duszonych, smażonych, lub tych z grilla.
Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartekpl
Zobacz też:
Nasze prababcie dodawały do rosołu, my traktujemy jak chwast. Pomaga na niestrawność i przeziębienie
Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości
Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok