Reklama
Reklama

Wszyscy mówią o owocach, a liście też są bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm, poprawiają wzrok i pomagają w infekcjach

Czarna porzeczka jest ceniona głównie za owoce, jednak na uwagę zasługują również jej liście. Stanowią one skarbnicę cennych związków, w tym antyoksydantów, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co zrobić z liści czarnej porzeczki i dlaczego warto je spożywać?

Gdy myślisz o czarnej porzeczce, z pewnością przed oczami masz jej owoce, które nie tylko świetnie smakują, ale również stanowią prawdziwą skarbnicę cennych związków. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że równie wartościowe są jej liście, które niczym nie ustępują owocom pod względem odżywczym. Obfitują one w antyoksydanty, witaminy, minerały i szereg innych składników, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie – i to na wielu różnych płaszczyznach. Ich dodatkowym atutem jest wszechstronne zastosowanie w kuchni – mogą one zastąpić niejedną przyprawę, idealnie podkreślając smak potraw. 

Reklama

Co zrobić z liści czarnej porzeczki? Jakie są ich najważniejsze właściwości i dlaczego warto je spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Liście czarnej porzeczki - właściwości

Co do zaoferowania pod względem zdrowotnym mają nam liście czarnej porzeczki? Właściwości tej rośliny są naprawdę liczne. Jest to zasługa wysokiej zawartości i różnorodności cennych związków, w tym witamin, minerałów, antyoksydantów, garbników, kwasów organicznych, olejków eterycznych i fitoncydów, którym przypisuje się działanie grzybobójcze, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwzapalne, rozkurczowe i żółciopędne.   Liście czarnej porzeczki pomagają pozbywać się toksyn z organizmu, regulują przemianę materii oraz wspierają walkę z przeziębieniem, łagodząc takie objawy jak chrypka czy ból gardła. W medycynie alternatywnej stosowane są one również w celu: 

  • poprawy pracy trzustki, nerek i wątroby; 
  • wsparcia odporności; 
  • usprawnienia pracy układu krążenia; 
  • poprawy trawienia; 
  • złagodzenia objawów alergii; 
  • wzmocnienia wzroku; 
  • zmniejszenia dolegliwości bólowych; 
  • złagodzenia stanów zapalnych różnego pochodzenia; 
  • wsparcia pracy układu moczowego. 

Co zrobić z liści czarnej porzeczki?

Co zrobić z liści czarnej porzeczki? Najczęściej przyrządza się z nich herbatę. Aby ją przygotować, wystarczy zalać jedną lub dwie łyżeczki liści gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez około 15 minut. Warto podkreślić, że roślinę tę można spożywać solo oraz w połączeniu z innymi ziołami, tworząc mieszanki na rozmaite dolegliwości. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych kompozycji:

  • na zapalenie układu moczowego: liście czarnej porzeczki, ziele wrzosu, korzeń mniszka lekarskiego, ziele skrzypu polnego,
  • na zaburzenia trawienia: liście czarnej porzeczki, rumianek, babka lancetowata, majeranek,
  • na wzmocnienie serca: liście czarnej porzeczki, ziele serdecznika, kwiatostan głogu,
  • na wsparcie wątroby i dróg żółciowych: liście czarnej porzeczki, ziele skrzypu, kłącze pieprzu, korzeń wilżyny, owoc jałowca,
  • na niedokrwistość: liście czarnej porzeczki, pokrzywa, krwawnik, bobrek, orzech włoski, mniszek lekarski, tatarak, jałowiec, dzika róża, głóg, jarzębina. 

Zastosowanie liści czarnej porzeczki w kuchni

Zastosowanie liści czarnej porzeczki w kuchni nie ogranicza się jedynie do herbat i naparów. Równie dobrze można używać ich jako dodatek do potraw, nadając im lekko owocowego, ziołowego posmaku. Wystarczy ograniczyć się do jednego lub dwóch listków, aby podkreślić smak zupy czy dania jednogarnkowego. Ponadto liście czarnej porzeczki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju marynatach, np. do ogórków lub grzybów. Jeśli chcesz wyczarować orzeźwiający napój, wrzuć je do chłodnej wody razem z miętą i plasterkami cytryny.   

Liście czarnej porzeczki można stosować świeże latem lub suszyć i używać przez cały rok. Jak widać, są one nie tylko cennym surowcem zielarskim, ale również ciekawym składnikiem kulinarnym, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni – i to zarówno ze względu na walory smakowe, jak i odżywcze. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już jest ich zatrzęsienie, nawet za darmo. Obniżają cukier, regulują ciśnienie, na skórę działają jak kolagen

Zapomnieliśmy o tym owocu. Seniorzy powinni się zajadać, bo poprawia pamięć, chroni serce i poprawia trawienie

Parz przez 15 minut i pij codziennie. Herbata ze złotych ziaren obniża cukier, chroni wątrobę i trzustkę

INTERIA.PL