Wygląda jak dobry miód, ma lekko karmelowy posmak. Dodaj do kawy zamiast cukru, nie pożałujesz
Syrop z agawy to produkt często wykorzystywany do słodzenia napojów – między innymi kawy czy herbaty. Charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym oraz ciekawym, nieco karmelowym smakiem i aromatem. Jakie jeszcze właściwości ma syrop z agawy i czy każdy może pozwolić sobie na jego konsumpcję? Wyjaśniamy.
Agawa jest rośliną należącą do rodziny szparagowatych. Występuje między innymi w południowych rejonach Ameryki Północnej, w obszarze Karaibów oraz w północnej części Ameryki Południowej.
Jak wytwarza się syrop z agawy? Z łodygi rośliny (a konkretniej z jej rdzenia określanego również mianem "piña") wyciska się sok, który następnie poddawany jest filtracji oraz obróbce termicznej. W ten sposób powstaje syrop przypominający w konsystencji nieco rzadszy miód. W smaku jest delikatnie karmelowy. Syrop wytwarzany z agawy może stanowić zdrowszy zamiennik cukru.
Jakie wartości odżywcze ma syrop z agawy? 100 g rzeczonego produktu zawiera około 310 kcal. Ów syrop składa się w głównej mierze z węglowodanów (chodzi tutaj o cukry, takie jak glukoza i fruktoza). Charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, co oznacza, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej.
Czy syrop z agawy faktycznie jest zdrowy? Produkt nie zawiera zbyt wielu witamin i minerałów - możemy w nim znaleźć śladowe ilości między innymi witaminy C, wapnia, magnezu, potasu, żelaza czy miedzi. Syrop z agawy zawiera także pewną ilość związków bioaktywnych (na przykład inuliny będącej naturalnym prebiotykiem). Nie zmienia to jednak faktu, że głównym składnikiem syropu są cukry, których nadmiar może szkodzić zdrowiu. Z drugiej strony – niewielka ilość rzeczonego syropu dodana do kawy lub herbaty nie powinna zaszkodzić. Z pewnością okaże się lepszym wyborem niż zwykły, biały cukier.
Nie każdy może pozwolić sobie na beztroskie spożywanie syropu z agawy. Mowa tutaj przede wszystkim o cukrzykach. Choć produkt ten ma niższy indeks glikemiczny, to jednak zawiera dość dużo fruktozy, która w nadmiarze może prowadzić do insulinooporności. Wobec tego, diabetycy nie powinni spożywać zbyt wiele rzeczonego syropu. W ich przypadku lepszym pomysłem okazują się innego rodzaju naturalne słodziki, takie jak stewia.
Przeczytaj też: Zdrowy zamiennik cukru, ma karmelowo-orzechowy smak i aromat. Kawa z nim smakuje wybornie
Syrop z agawy stosuje się do słodzenia rozmaitych napojów, takich jak kawa, herbata, koktajl czy lemoniada. Wiele osób, z uwagi na płynną konsystencję rzeczonego produktu, dodaje go do różnych wyrobów cukierniczych. Syrop z agawy może zastąpić cukier w wypiekach. Niektórzy dodają go także do przetworów (na przykład owocowych dżemów).
Słodki syrop z agawy może posłużyć także do przygotowywania polew do deserów (naleśników lub lodów). Odważniejsi eksperymentatorzy kuchenni wykorzystują go również do przyrządzania sosów bądź marynat do mięs.
Źródło: terazgotuje.pl, gemini.pl
Zobacz też:
Lada dzień pojawią się na straganach. Warto kupić, bo wspierają jelita, dbają o serce i skórę
Powinniśmy jeść regularnie, ale unikamy. Na zdrowe kości, gładką skórkę i zmęczenie