Wystarczy zjeść kilka dziennie. Mają dużo żelaza, dodają energii, działa na skórę jak kolagen
Złociste, lekko pomarszczone i pełne naturalnej słodyczy - suszone morele to prawdziwy skarb wśród bakalii. Są niepozorne, a skrywają w sobie bogactwo wartości odżywczych i intensywny smak lata. Jedz już kilka dziennie jako przekąskę, a dostarczą dużo żelaza i zadziałają na skórę jak kolagen.
Na świeże morele musimy czekać aż do lipca. Później możemy się cieszyć nimi tylko przez dwa miesiące. Co jednak przez resztę czasu? W czasie, gdy te pyszne owoce są poza sezonem, warto sięgnąć po suszoną wersję.
O suszonych morelach zwykle przypominamy sobie w okresie świąt, kiedy przygotowujemy kompot z suszu. Nie jedząc ich w pozostałym czasie w roku, nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo tracimy. To skarbnica witamin i minerałów.
Suszone morele dostarczą organizmowi:
- witaminy C,
- witaminy E,
- witamin z grupy B (B1, B2, B3),
- żelaza,
- magnezu,
- potasu,
- fosforu,
- beta-karotenu.
Warto wiedzieć, że 100 g suszonych moreli to 241 kcal i 72 g węglowodanów. Świeże owoce są o wiele mniej kaloryczne, gdyż taka sama ilość ich to zaledwie 48 kcal.
Suszone nadrabiają jednak większymi pokładami błonnika. 100 g świeżych owoców to zaledwie 1,7 g błonnika. 100 g suszonych moreli uzupełni natomiast 10,3 g błonnika pokarmowego.
Przez tak bogaty skład te szczególne owoce wyróżniają się licznymi właściwościami dla zdrowia. Suszone morele są dobre na zdrowie jelit, całego układu pokarmowego, piękną skórę, serce, kości i układ krwionośny. Co jedzenie ich zdziała z organizmem?
Suszone morele a układ pokarmowy
Suszona przekąska obfituje w błonnik, który zadba o zdrowie całego układu pokarmowego. Składnik poprawi metabolizm, przyspieszy perystaltykę jelit, wspierając usuwanie toksyn z przewodu pokarmowego i spalanie tkanki tłuszczowej. Zapobiegnie zaparciom i pomoże w uregulowaniu rytmu wypróżnień. Do tego przyjmowanie błonnika wesprze mikroflorę jelitową, co przełoży się na zdrowie całego organizmu.
Suszone morele a cera
Morele zawierają duże ilości beta-karotenu, znanego pod inną nazwą jako prowitamina A. To silny antyoksydant, który odpowiada za odbudowę włókien kolagenowych i odbudowę naskórka. Jedzenie suszonych moreli może więc działać na skórę podobnie do kolagenu.
Regularnie przyjmowane sprawią, że skóra stanie się gładka, jędrna. Głębokie zmarszczki spłycą się i nie będą pojawiać się następne. Dodatkowo przeciwutleniacz spowolni procesy starzenia się ciała i umysłu.
Suszone morele a serce i niedokrwistość
Serce także skorzysta na jedzeniu suszonych moreli. Przede wszystkim pomogą one w obniżeniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Jednocześnie zredukowany zostanie cholesterol całkowity oraz LDL. Z tego powodu przekąska ta zalecana jest pacjentom z nadciśnieniem, złymi wynikami cholesterolu.
Ale to nie wszystko. Suszone morele powinny być jedzone przez osoby z niedokrwistością. Zawarte w nich żelazo i miedź wezmą udział w produkcji hemoglobiny, wspierając leczenie.
Suszone morele a kości
Suszone morele uchronią od rozwoju osteoporozy. Zawarty w owocach wapń zwiększy gęstość kości, która zmniejsza się wraz z wiekiem. Zwiększy odporność na złamania i urazy również stawy.
Zaczynając swoją przygodę z jedzeniem suszonych moreli, możemy nie zdawać sobie sprawy, jak dużą różnicę robi wybór odpowiednich owoców. Zastanawiający może być również fakt, że występują one w dwóch odcieniach - ciemnym i jasnym. Które najlepiej wybrać?
Jasna barwa oznacza, że morele suszono z użyciem siarczanów oraz że dodano do nich konserwanty. Będzie to wybór tańszy, ale gorszy dla zdrowia. Ciemne morele zawdzięczają swój nietypowy wygląd naturalnemu suszeniu na słońcu. Są o wiele zdrowsze, a zarazem słodsze.
Jeśli nie masz pomysłu, jak je jeść, po prostu chwytaj po nie, jak po przekąskę w ciągu dnia. Wybierz je zamiast słodkich cukierków czy dużych ilości czekolady. W taki sposób suszonych moreli możesz zjeść dziennie ok. 10 sztuk.
Poza tym możesz je posiekać i dodać do śniadaniowej owsianki, zdrowych ciastek. Suszone morele dodasz do ciasta drożdżowego, muffinów.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Można jeść zamiast ziemniaków. Ma nie tylko dużo białka, pomaga w trawieniu i stanach zapalnych
Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu
Idealna przekąska nie tylko dla seniora. Dodają energii, poprawiają wzrok i pomagają w zasypianiu