Reklama
Reklama

Zdrowsza i lepsza od tej z kurczaka. Ma dużo białka i żelaza, dobra dla serca

Odpowiednio przyrządzona wątróbka to prawdziwy raj dla podniebienia. Co więcej, rzeczone podroby zawierają mnóstwo dobroczynnych wartości odżywczych. Choć częściej wybieramy wątróbkę kurczęcą, to warto raz na jakiś czas postawić na wątróbkę z gęsi. Jakie ma właściwości i o czym trzeba pamiętać, chcąc ją przygotować? Wyjaśniamy.

Wątróbka z gęsi - właściwości i wartości odżywcze

Wątróbka z gęsi to prawdziwy przysmak, szczególnie w zachodniej Europie. W Polsce nie jest aż tak popularna - zazwyczaj chcąc przyrządzić ten rodzaj podrobów sięgamy po wątróbkę z kurczaka. Warto jednak wypróbować wariant z gęsi, który odznacza się obecnością wielu cennych wartości odżywczych. 

W składzie wątróbki z gęsi znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, a nawet witaminę C. To także doskonałe źródło żelaza, fosforu i cynku. Odpowiednia podaż wspomnianych związków jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wątróbka z gęsi zawiera również sporo białka stanowiącego budulec mięśni. Składniki zawarte w owych podrobach mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego czy układu krążenia. 

Reklama

Należy zaznaczyć, że wątróbka z gęsi zawiera również puryny, które mogą sprzyjać występowaniu dny moczanowej. Jest to również produkt bogaty w tłuszcz - wobec tego dobrze jest spożywać go z umiarem.

Przeczytaj też: Zdrowa alternatywa dla tłustej wieprzowiny. Świat robi na różne sposoby, Polacy wciąż nie doceniają

Wątróbka z gęsi a wątróbka z kurczaka

Wątróbka z gęsi może się różnić od wątróbki z kurczaka pod wieloma względami. Chodzi tutaj o smak, konsystencję czy zawartość poszczególnych składników odżywczych. Wątróbka z gęsi może być nieco tłustsza od wątróbki z kurczaka. Dodatkowo zawiera więcej żelaza i fosforu

Warto wspomnieć o kontrowersjach związanych z wątróbką z gęsi przeznaczoną na foie gras. Zwierzęta, z których pozyskuje się owe podroby są przymusowo tuczone - karmi się je za pomocą wtłaczanej do przełyku rurki, przez którą podaje się pokarm. Wskutek tego procesu wątroby takich ptaków ulegają znacznemu stłuszczeniu i mogą powiększać się nawet dziesięciokrotnie.  

Istnieją jednak miejsca, w których zwierzęta są karmione w naturalny sposób. Jeśli chcemy przygotować sobie wątróbkę z gęsi - warto zaopatrzyć się w podroby właśnie od takiego hodowcy. 

Jak przyrządzić wątróbkę z gęsi?

Wątróbkę z gęsi można przygotowywać na wiele rozmaitych sposób. Czasami jednak prostota okazuje się najlepsza. Jeśli chcemy doświadczyć w pełni smaku gęsiej wątróbki, warto poddać ją duszeniu z cebulą. Składniki potrzebne do tego przepisu są następujące: 

  • 400 g wątróbki z gęsi; 
  • 2 duże cebule;
  • 1-2 łyżki mąki pszennej; 
  • olej rzepakowy do smażenia; 
  • sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wątróbkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z większych przerostów. Następnie należy ją osuszyć (najlepiej za pomocą ręcznika papierowego) i pokroić w mniejsze kawałki. 
  2. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Gdy cebula ładnie się zeszkli, zdejmujemy ją - najlepiej do osobnej miski. 
  3. Wątróbkę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą lub dwiema majeranku. Obtaczamy ją w mące, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. 
  4. Gdy wątróbka ładnie się zarumieni, zmniejszamy ogień i na patelnię wrzucamy cebulę. Mieszamy całość, smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty, a następnie zalewamy około 150 ml wody. Przykrywamy i dusimy przez około 8 minut. W razie konieczności można dolać niewielką ilość wody. 

Gotową wątróbkę można podać z dodatkiem ziemniaków (z wody lub puree) oraz ulubioną surówką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją w towarzystwie wiejskiego chleba oraz ogórka kiszonego.

Źródła: wszystkoojedzeniu.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W Azji jedzą od stuleci. Pomaga w leczeniu cukrzycy i nadwagi, na skórę działa jak kolagen

Teraz smakuje najlepiej. Jeść powinni zwłaszcza starsi, bo wyśmienicie działa na serce i nawadnia

Zdrowy zamiennik cukru, ma karmelowo-orzechowy smak i aromat. Kawa z nim smakuje wybornie

INTERIA.PL