Zdrowsze od klasycznego masła. Na jelita działa jak balsam, każdy powinien je mieć w kuchni
Masło Ghee zyskuje coraz większą popularność. Nie ma się co dziwić, jest o wiele zdrowsze od swojej tradycyjnej wersji, dzięki bogactwu witamin i różnych związków. Jakie dokładnie właściwości ma ten składnik? Jest tak zdrowe, że każdy powinien mieć je u siebie w lodówce. Zrobisz je samodzielnie w domu.
Masło Ghee to nic innego jak masło klarowane. To rodzaj masła, który został pozbawiony laktozy, czyli cukru mlecznego. Zawdzięczamy to sposobowi wytwarzania produktu. Robi się je poprzez powolne podgrzewanie masła, podczas którego wytrąca się laktoza w postaci piany.
Masło klarowane charakteryzuje delikatnie orzechowy aromat, wyjątkowy zapach i złocista barwa. Składnik wywodzi się z tradycyjnej kuchni hinduskiej i indyjskiej. Poza tym był wysoko ceniony w ajurwedzie, ze względu na swoje właściwości.
Masło klarowane to bogactwo witamin jak witamina A, D, E, K, witaminy z grupy B. Do tego obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe, tj. omega-3 oraz omega-9. W efekcie wykorzystywanie go w swojej diecie może poprawić funkcjonowanie organizmu.
Spożywanie masła Ghee będzie mieć pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego. Kwas masłowy, w który obfituje produkt, wesprze produkcję limfocytów T, które wspierają odporność. Tym samym uchronimy się zarówno od przeziębień, gryp, jak i poważniejszych chorób wywoływanych przez wolne rodniki jak m.in. nowotwory.
Masło klarowane i kwas masłowy zadziałają na jelita jak balsam, łagodząc stany zapalne i regenerując uszkodzoną i podrażnioną błonę śluzową. Regularne przyjmowanie produktu do organizmu może uchronić przed zachorowaniem na wrzodziejące zapalenie jelita grubego raz raka jelita grubego.
Wysoka zawartość witaminy K pomoże za to utrzymać zdrowe kości i zęby. Zadba też o prawidłowe funkcjonowanie stawów i zachowanie elastyczności tkanki łącznej. Dodatkowo masło Ghee wesprze wzrok i zapobiegnie chorobom oczu.
Samodzielne zrobienie masła Ghee w domu jest bardzo proste. Nie potrzebujesz do tego specjalnej aparatury. Wszystko, czego będziesz potrzebować to czas oraz:
- 4 kostek tradycyjnego masła niesolonego,
- garnka z grubym dnem.
Tradycyjne masła pokrój na mniejsze części i wrzuć do garnka. Tłuszcz podgrzej do rozpuszczenia, a następnie doprowadź go do wrzenia. W trakcie zawartość naczynia cały czas mieszaj.
Gdy na rozpuszczonym maśle zacznie się pojawiać biała piana, regularnie zbieraj ją za pomocą łyżki. Cały proces podgrzewania powinien trwać około 50 minut. Po tym czasie tłuszcz zdejmij z ognia i odstaw na godzinę.
Masło ponownie podgrzej, a następnie przelej je do ciemnego pojemnika, w którym będziesz je przechowywać. Poczekaj, aż przestygnie i później trzymaj je w lodówce. W ten sposób domowe masło klarowane jest gotowe.
Masło klarowane używa się przede wszystkim do smażenia. W przeciwieństwie do tradycyjnego masła, klarowane może być podgrzewane nawet do 250 st. Celsjusza. Podczas takiego podgrzewania nie wytwarzają się toksyczne związki, więc smażenie na nim jest bezpieczne dla zdrowia.
Poza tym masło klarowane wykorzystasz do robienia wypieków cukierniczych. Składnik może zastąpić wtedy tradycyjne masło lub margarynę. Z powodzeniem sprawdzi się też jako dodatek do zup, sałatek, ziemniaków, a nawet jako smarowidło do kanapek.
Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność