Reklama
Reklama

Znajoma dietetyczka poradziła, żebym więcej go jadła. Wreszcie przestałam być opuchnięta

Dodajemy go do twarożku, jajecznicy, sałatek i surówek, czy dań kuchni azjatyckiej. Niewiele osób wie jednak, że szczypiorek kryje w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Między innymi polecany jest dla osób, które często czują się opuchnięte. Dlaczego warto go spożywać, oraz w jakich daniach sprawdzi się najlepiej? Podpowiadamy.

Zatrzymywanie wody w organizmie to problem, który skutecznie może popsuć samopoczucie. Dolegliwość ta dotyczy przede wszystkim pań, występuje wówczas opuchlizna, uczucie ciężkości, a waga może wzrastać nawet o kilka kilogramów. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi. Aby zmniejszyć te nieprzyjemne dolegliwości, warto zadbać o swój jadłospis. Powinny znaleźć się w nich produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru wody podskórnej. Właśnie do takich produktów należy szczypiorek.

Sprawdź także: Koper będzie świeży przez wiele tygodni. Zastosuj prosty trik

Reklama

Jedz dużo, zwłaszcza w sezonie

Jakie właściwości ma szczypiorek? Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza allicynie, która występuje również w takich roślinach jak czosnek, czy cebula. Wykazuje ona działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga wspiera odporność oraz zwalczać infekcje.

Szczypiorek to także genialny dodatek do dań na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 30 kcal, ma również niski indeks glikemiczny. Wykazuje działanie moczopędne i oczyszczająco, dzięki czemu pomaga pozbyć się opuchlizny, zastojów wodnych oraz toksyn z organizmu.

W szczypiorku znajdują się także witaminy A, te z grupy B, C, i E, a także substancje mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, chlor i żelazo. Obecne są w nim również substancje o działaniu przeciwutleniającym, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalne, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Spożywanie szczypiorku jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także zbija zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Z pewnością niewiele osób wie o tym, że jedząc szczypiorek możesz zadbać o swój wzrok, znajdujące się w nim luteina i zeaksantyna chronią oczy przed chorobami.

Szczypiorek nie tylko do sera

Najczęściej szczypiorek dodajemy do twarożku z rzodkiewką, doprawiony solą i pieprzem będzie smakowitym pomysłem na śniadanie, które dodatkowo ma dużo białka oraz jest niskokaloryczne. Najlepiej podawać go oczywiście na świeżym i chrupiącym pieczywie.

Szczypiorkiem można posypać również dania kuchni azjatyckiej, makarony, czy zupy. Świetnie komponować się będzie z kurczakiem, krewetkami, czy tofu.

Możesz także przygotować sałatkę na bazie sałaty, pomidorów, papryki, lub innych wiosennych warzyw, które lubisz. Dorzuć także ulubiony ser, na przykład mozzarellę lub fetę, a także podprażone pestki dyni, słonecznika lub orzechy. Całość polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek i cytrynowego soku. Na koniec dodaj posiekany pęczek szczypiorku i wszystko wymieszaj. Taka wiosenna sałatka doskonale pasować będzie na przykład do dań z grilla, kurczaka, ryby, czy karkówki.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa