Reklama
Reklama

Znajoma dietetyczka poradziła, żebym więcej go jadła. Wreszcie przestałam być opuchnięta

Dodajemy go do twarożku, jajecznicy, sałatek i surówek, czy dań kuchni azjatyckiej. Niewiele osób wie jednak, że szczypiorek kryje w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Między innymi polecany jest dla osób, które często czują się opuchnięte. Dlaczego warto go spożywać, oraz w jakich daniach sprawdzi się najlepiej? Podpowiadamy.

Zatrzymywanie wody w organizmie to problem, który skutecznie może popsuć samopoczucie. Dolegliwość ta dotyczy przede wszystkim pań, występuje wówczas opuchlizna, uczucie ciężkości, a waga może wzrastać nawet o kilka kilogramów. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi. Aby zmniejszyć te nieprzyjemne dolegliwości, warto zadbać o swój jadłospis. Powinny znaleźć się w nich produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru wody podskórnej. Właśnie do takich produktów należy szczypiorek.

Sprawdź także: Koper będzie świeży przez wiele tygodni. Zastosuj prosty trik

Jedz dużo, zwłaszcza w sezonie

Jakie właściwości ma szczypiorek? Swój charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza allicynie, która występuje również w takich roślinach jak czosnek, czy cebula. Wykazuje ona działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga wspiera odporność oraz zwalczać infekcje.

Szczypiorek to także genialny dodatek do dań na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczny, w 100 g znajduje się jedynie 30 kcal, ma również niski indeks glikemiczny. Wykazuje działanie moczopędne i oczyszczająco, dzięki czemu pomaga pozbyć się opuchlizny, zastojów wodnych oraz toksyn z organizmu.

W szczypiorku znajdują się także witaminy A, te z grupy B, C, i E, a także substancje mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, chlor i żelazo. Obecne są w nim również substancje o działaniu przeciwutleniającym, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalne, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Spożywanie szczypiorku jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także zbija zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Z pewnością niewiele osób wie o tym, że jedząc szczypiorek możesz zadbać o swój wzrok, znajdujące się w nim luteina i zeaksantyna chronią oczy przed chorobami.

Szczypiorek nie tylko do sera

Najczęściej szczypiorek dodajemy do twarożku z rzodkiewką, doprawiony solą i pieprzem będzie smakowitym pomysłem na śniadanie, które dodatkowo ma dużo białka oraz jest niskokaloryczne. Najlepiej podawać go oczywiście na świeżym i chrupiącym pieczywie.

Szczypiorkiem można posypać również dania kuchni azjatyckiej, makarony, czy zupy. Świetnie komponować się będzie z kurczakiem, krewetkami, czy tofu.

Możesz także przygotować sałatkę na bazie sałaty, pomidorów, papryki, lub innych wiosennych warzyw, które lubisz. Dorzuć także ulubiony ser, na przykład mozzarellę lub fetę, a także podprażone pestki dyni, słonecznika lub orzechy. Całość polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek i cytrynowego soku. Na koniec dodaj posiekany pęczek szczypiorku i wszystko wymieszaj. Taka wiosenna sałatka doskonale pasować będzie na przykład do dań z grilla, kurczaka, ryby, czy karkówki.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa