Znajomy szef kuchni powiedział mi, że kwiaty juki są jadalne. Dał mi przepis na pyszną jajecznicę
Juka ogrodowa to roślina, która ozdabia nasze ogrody efektownymi liśćmi oraz pięknymi kwiatami. Niewiele osób jednak wie o tym, że może nam służyć również w kuchni. Kwiaty rośliny nie tylko pięknie się prezentują, ale także pysznie smakują. Odkryj, do czego możesz dodać chrupiące płatki o kwaskowym smaku. Dzięki temu przepisowi odkryjesz danie, które sprawi, że śniadanie będzie o wiele bardziej atrakcyjne.
Kwiaty jadalne to dodatek, który nie jest popularny w każdej kuchni. Warto się jednak do niego przekonać ze względu na walory smakowe. Dzięki niemu, każde danie staje się wyjątkowe.
Juka ogrodowa to roślina, która przybyła do nas z południowej części USA oraz Ameryki Środkowej. Pomimo tego doskonale radzi sobie w zimniejszym polskim klimacie i nawet mróz nie jest jej straszny. Właśnie dlatego wiele osób docenia ją w ogrodzie i ozdabia nią rabaty. Juka kwitnie w lipcu i sierpniu.
Wtedy spomiędzy jej liści wyrastają długie i mocne pędy kwiatowe, których końce ozdobione są dużymi białymi kwiatami o dzwonkowatym kształcie. Jedna juka może wytworzyć nawet kilkadziesiąt kwiatów. Warto to wykorzystać i zebrać je, póki są delikatne i smaczne.
Kwiaty juki warto zrywać w słoneczny dzień z roślin, które rosną z dala od drogi. Tylko takie nie będą zanieczyszczone niezdrowymi substancjami.
Zobacz także: Owoce na dżem, a liście na herbatkę. Oczyszcza organizm i pomaga na lepsze trawienie
Kwiaty juki ogrodowej są chrupiące i mają kwaskowaty, lekko cytrynowy i kwiatowy aromat. Dzięki temu podkreślają smak wielu potraw. Można je jeść na wiele sposobów. Egzemplarze, które nie są gorzkie, doskonale będą nadawać się do różnych sałatek, również tych owocowych. Można je również dodawać do zapiekanek i tart, zup, gulaszy, a także deserów, jak lody i sorbety.
Niestety niektóre kwiaty mogą mięć większą ilość saponin, które odpowiadają za gorzki smak. W takim przypadku, zanim dodamy je do potrawy, warto je przez chwilę obgotować. Wystarczy, że zanurzymy kwiaty w gorącej wodzie na kilka minut, a pozbędziemy się goryczy.
Jeśli chcemy przekonać się do smaku kwiatów, warto na początku przygotować je w jak najprostszej formie. Będą doskonale smakować usmażone lub zapieczone w cieście naleśnikowym. Pasują również do jajek, przez co warto dodać je do omletu lub jajecznicy. Podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.
Zobacz także: Grzybiarze omijają, a są lepsze od pieczarek hodowlanych. Rosną niemal całe lato
Składniki:
- 3 jajka,
- łyżeczka masła,
- 5-6 kwiatów juki ogrodowej,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: cebulka, szczypiorek.
Sposób wykonania:
Kwiaty juki dokładnie myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, a następnie wrzucamy kwiaty, które podsmażamy przez kilka minut. Możemy do nich dodać drobno pokrojoną cebulkę, jeśli mamy na to ochotę. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Kiedy jajka się zetną, tak jak lubimy, zdejmujemy je z patelni i podajemy posypane szczypiorkiem ze świeżym pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało
Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu