Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie
Śmieciowe jedzenie to zdecydowanie coś, czego należy się wystrzegać. Według najnowszych informacji, brytyjscy naukowcy do tej kategorii zaliczają... najpopularniejsze polskie śniadanie. Czy owsianka, bo o niej mowa, powinna zniknąć z twojej codziennej diety?
Liczba otyłych dzieci wciąż rośnie. Rządy państw z pomocą odpowiednich organizacji wciąż zastanawiają się, jak temu przeciwdziałać. Odpowiedzią są różnego rodzaju programy profilaktyczne. Nowy przepis wprowadzony w Wielkiej Brytanii ma za zadanie zwalczanie otyłości wśród najmłodszych. W tym kraju wprowadzono właśnie ograniczenie reklam śmieciowego jedzenia – przed godz. 21.00 ma obowiązywać zakaz promowania w telewizji i Internecie rzeczy takich jak fast foody, słodzone napoje czy posiłki gotowce.
Na zlecenie brytyjskiego rządu wprowadzono określone kryteria - pod uwagę brane są: zawartość cukru, tłuszczy, soli czy białka w konkretnym produkcie. Na obszernej liście znalazły się m.in. słodzone jogurty, naleśniki, muffiny, ciasteczka, batony, lody, płatki śniadaniowe, czy... owsianka. Ten ostatni punkt zdecydowanie może zaskoczyć, ponieważ w naszym kraju jest ona zdecydowanie w czołówce najpopularniejszych śniadań.
Dlaczego Polacy tak chętnie wybierają owsiankę jako pierwszy posiłek w ciągu dnia? Do jej głównych zalet z pewnością należy zaliczyć niski indeks glikemiczny i to, jak wiele zawiera błonnika.
Owsianka to także źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku czy antyoksydantów. Regularne spożywanie owsianki niesie wiele długoterminowych korzyści zdrowotnych. Płatki owsiane stabilizują poziom cukru we krwi, opóźniają proces starzenia się organizmu, a także wspierają układ immunologiczny. Owsianka chroni również przed astmą, obniża ciśnienie krwi i chroni układ krążenia. Ponadto zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. To dobry wybór w przypadku osób z problemami skórnymi. Owies może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i złagodzić wypryski. Błonnik i zawarte w owsie witaminy mogą pomóc w zwalczeniu egzemy.
Posiłek ten cieszy się ogromną popularnością także dlatego, że wciąż można przygotowywać go w zupełnie nowej odsłonie. Rodzaj i liczba dodatków, które możesz dodać do owsianki, jest właściwie nieograniczona. Z dodatkiem świeżych owoców będzie ona zdrową i pyszną propozycją na dobre rozpoczęcie dnia.
Mnóstwo osób zastanawia się, czy owsiankę można jeść codziennie? Jak najbardziej. Ważne jest to, aby urozmaicać ją na różne sposoby, żeby dostarczać sobie wielu cennych witamin. Owsianka może przybierać różne formy, popularnością cieszy się na przykład owsianka pieczona czy w postaci placków.
Dlaczego więc brytyjscy naukowcy wpisali ją na listę śmieciowych produktów? Czy rzeczywiście owsianka jest niezdrowa? Uspokajamy – nie chodzi tu o każdą owsiankę, ale przede wszystkim o sprzedawane w sklepach gotowce.
Produkty typu instant, owsianki smakowe z dodatkiem cukru czy te z dużą ilością sztucznych dodatków to słaby wybór. Są one znacznie mniej wartościowe niż te, które możesz samodzielnie przyrządzić w domu, używając jedynie płatków owsianych i ulubionych dodatków, bez zbędnych, szkodliwych dla zdrowia ulepszaczy.
Źródło: womenshealthmag.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mają niski indeks glikemiczny i mało węglowodanów. Serce je pokocha