Reklama
Reklama

Znienawidzone warzywo wraca na polskie stoły. Dobrze, bo ma mnóstwo witamin i oczyszcza organizm

Brukselka to warzywo, na które wiele osób patrzy dość niechętnie. Wszystko przez jej charakterystyczny, nieco gorzkawy smak, który może nie należeć do najprzyjemniejszych. Okazuje się jednak, że kapusta brukselska powoli wraca do łask. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że jest niezwykle zdrowa. Dlaczego warto jeść brukselkę i jak ją przyrządzić? Odpowiadamy.

Brukselka – znienawidzone warzywo

Kapusta brukselska, zwana powszechnie brukselką, to jedna z odmian botanicznych kapusty warzywnej, która należy do rodziny kapustowatych. Spożywa się główki liściowe. Ich smak jest dość gorzki i charakterystyczny. Z tego względu wiele osób nie je brukselki dość często. W czasach PRL–u była dość powszechna, jednak znienawidzona przez dzieci, którym serwowano ją między innymi na szkolnych stołówkach. 

Pomimo tego, że brukselka nie należy do najpyszniejszych warzyw, to jednak warto ją spożywać. Warzywo powoli wraca na polskie stoły. Okazuje się, że istotny jest sposób przyrządzania. Właściwa technika może pomóc w odczarowaniu znienawidzonej przez wielu brukselki.

Dlaczego warto jeść brukselkę?

Brukselka to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Co więcej – nie zawiera zbyt wielu kalorii (około 40 kcal w 100 g), dzięki czemu można ją spożywać na diecie redukcyjnej. W składzie brukselki znajdziemy między innymi witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor.

Sprawdź także: Nawet cukrzycy mogą jeść, gdy chcą zaspokoić apetyt na słodycze. Trzy owoce dziennie przyspieszą metabolizm, poprawią pracę jelit

Co ważne – brukselka zawiera naturalne przeciwutleniacze (oczyszczające organizm z wolnych rodników), w tym sulforafan, który może chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów. Dodatkowo kapusta brukselka może pozytywnie oddziaływać na układ krążenia, a także ograniczać tempo starzenia się organizmu (a to za sprawą wspomnianych przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny odpowiedzialny za procesy starzenia komórek). 

Jak przyrządzić brukselkę?

W przygotowywaniu brukselki konieczne okazuje się zachowanie właściwej techniki. Nie należy jej zbyt długo gotować – w przeciwnym razie główki rzeczonego warzywa mogą rozmięknąć i nabrać intensywnie gorzkiego smaku. Zamiast tego zaleca się szybkie gotowanie na parze (maksymalnie przez 4 minuty), co pozwoli również zachować jej cenne właściwości zdrowotne.

Brukselkę można spożywać również na surowo rozszarpując jej główki na strzępy i dodając na przykład do sałatki. Wiele osób obsmaża ją przed tym delikatnie z dwóch stron, a niektórzy dodają jej kawałki do koktajlu. Brukselkę przeważnie doprawia się klasycznie za pomocą soli i pieprzu, jednak do tego celu można użyć również ziół. W tym przypadku sprawdzi się majeranek lub rozmaryn. W zneutralizowaniu jej gorzkiego posmaku może pomóc niewielka ilość cynamonu.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

Często krytykowany, ale dobry tłuszcz do smażenia. Potrawy nie nasiąkają, są zdrowsze

Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia

Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo

INTERIA.PL