Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
W intrenecie można znaleźć tysiące diet i pomysłów na to, jak schudnąć. Jakiś czas temu na TikToku pojawił się trend slavic girl diet, według niego sekretem szczupłej sylwetki Słowianek jest spożywanie… kaszy gryczanej. Jak dobrze wiemy, teoria ta ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, jednak nie da się zaprzeczyć, że gryka kryje w sobie szereg właściwości odżywczych. Dlaczego, warto jeść kaszę gryczaną? Podpowiadamy.
Szczupła i zdrowa sylwetka to marzenie wielu z nas. Jednak jak dobrze wiemy, jedynym sposobem na osiągnięcie tego efektu, jest dobrze zbilansowana dieta, odpowiednie porcje, oraz aktywność fizyczna. Dietetycy zapewniają, że nie da się schudnąć, dzięki spożywaniu jednego konkretnego produktu - tracimy kilogramy, dzięki deficytowi kalorycznemu. Jednak to właśnie na tym założeniu opiera slavic girl diet. Dziś sprawdzimy, czy jedzenie kaszy gryczanej może wpłynąć na redukcję masy ciała, czy to jedynie kolejny internetowy trend.
Sprawdź także: Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?
Zazwyczaj wymyślne diety przychodzą do nas zza granicy, jednak tym razem to nasz rodzimy produkt, stał się obiektem zainteresowania Amerykanek. Obserwując Polki, Ukrainki, czy Rosjanki przebywające za Oceanem doszły, do wniosku, że sekretem ich smukłych sylwetek jest odpowiednia dieta, w której króluje nic innego, jak wspomniana wcześniej kasza gryczana. Na platformie TikTok powstają liczne filmiki, oznaczane hashtagami slavic girl diet oraz buckwheat, które prezentują, w jaki sposób gotować i jeść kaszę.
Oczywiście jest to duże uogólnienie, w końcu mało, która z mieszkanek Europy, czy Rosji codziennie zajada grykę. Jednak w odróżnieniu od amerykańskiego, słowiański styl żywienia z pewnością jest znacznie zdrowszy. Spożywamy stanowczo mniej wysoko przetworzonych produktów, takich jak fast-foody, słodycze, napoje gazowane, słodzone płatki, czy przekąski. Dużo częściej gotujemy w domu, zazwyczaj jemy mniejsze porcje, a nasze posiłki zawierają więcej warzyw, owoców, niesłodzonego nabiału, mięsa, czy produktów pełnoziarnistych, takich jak właśnie kasze. Stąd też prawdopodobnie statystycznie mniejsza masa ciała.
Warto równocześnie zaznaczyć, że otyłość, nie jest jedynie problemem mieszkańców USA. W Polsce (i innych słowiańskich krajach) również wiele osób zmaga się z nadmierną masą ciała oraz chorobami jej towarzyszącymi (m.in. cukrzycą, miażdżycą, chorobami serca). W słowiańskiej diecie nie brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci czerwonego mięsa i masła, cukru, oraz pszenicy, które nie są uważane za najlepsze wybory żywieniowe. Jednak mimo to i tak jemy znacznie zdrowiej od Amerykanów. Idąc za internetową modą, warto przypomnieć sobie o kaszy gryczanej, która odpowiednio przyrządzona nie tylko będzie smaczna, ale i zdrowa.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Przede wszystkim jest ona świetnym źródłem węglowodanów złożonych, dzięki czemu będzie dobrym źródłem energii. W jej składzie znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe trawienie, wspiera jelita, pomaga pozbyć się wzdęć i gazów. Błonnik pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć, że spożywanie produktów bogatych w błonnik, zapewnia sytość po posiłku oraz powoduje przyspieszenie przemiany materii, co w konsekwencji może pomóc w redukcji nadprogramowych kilogramów. W kontekście odchudzania nie bez znaczenia jest także fakt, że w kaszy gryczanej jest sporo białka roślinnego, które także wpływa na sytość posiłku, dzięki czemu zmniejsza łaknienie. Należy jednak podkreślić, że jedynym sposobem na redukcję masy ciała jest utrzymanie deficytu kalorycznego.
Kasza gryczana to także bogactwo witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarcza witamin z grupy B, które pomagają dbać o układ nerwowy, krążenia i mięśniowy. Nie brakuje tu także wapnia, magnezu i fosforu, które wpływają korzystnie między innymi na wzmocnienie kości, zębów, oraz odpowiednią pracę mięśni. Znajduje się tu także wspierający odporność cynk, zmniejszające ryzyko anemii żelazo, oraz jod, który działa korzystnie na układ hormonalny. Ponadto znajdują się w niej przeciwutleniacze, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Warto wspomnieć także, że kasza gryczana jest produktem bezglutenowym, dzięki czemu mogą jeść ją osoby, które borykają się z celiakią lub z jakichś powodów ograniczają jedzenie pszenicy. Kasza gryczana ma również stosunkowo niski indeks glikemiczny, w porównaniu do innych produktów zbożowych, dlatego będzie lepszym wyborem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Możesz podawać ją zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. W wersji porannej zrób ją zamiast owsianki. Wystarczy ugotować kaszę gryczaną na mleku i zaserwować z ulubionymi owocami, orzechami, czy jogurtem. Jej smak doskonale podbije cynamon.
Kaszę gryczaną można podać z sadzonym jajkiem, piersią z kurczaka, czy rybą z piekarnika, taki posiłek uzupełniony o warzywa, idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Z kaszy można zrobić kaszotto, zagęścić nią zupę jarzynową, lub zrobić na jej bazię sałatkę. Gryka może być także bazą do bezmięsnych kotletów czy placków.
Źródła: terazogotuje.pl, youtube.com/@Just-Sayin-ang
Zobacz też:
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?
Piję zamiast kawy. Trzymam linię i mam dużo energii przez cały dzień