Reklama
Reklama

Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu

Borówki to sezonowe owoce, które zachwycają smakiem i aromatem praktycznie przez całe lato. Obecnie coraz częściej można spotkać je w sklepach również zimą. Warto włączyć je do swojej diety nie tylko przez naturalną słodycz, ale również multum właściwości zdrowotnych, którymi wspierają nasz organizm. Przekonaj się, co się dzieje w twoim organizmie, kiedy borówki będą pojawiać się w twoim jadłospisie regularnie.

Małe i wygodne do jedzenia owoce to ulubieńcy wielu z nas. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i docenić wpływ, jaki mają na nasz organizm. Przekonaj się, jak wpłyną na twój organizm, kiedy będziesz jeść je regularnie.

Borówki amerykańskie — owoc pełen witamin

Ten niewielki, okrągły owoc przywędrował do nas z Ameryki Północnej, gdzie występuje dziko. Obecnie borówka amerykańska uprawiana jest na całym świecie, a jej smakiem możemy cieszyć się nawet zimą. Ma intensywny niebieski lub fioletowy kolor, który jest dowodem na bogactwo cennych antyoksydantów, antocyjanów oraz flawonoidów. Zawiera również fitoestrogeny, czyli związki organiczne, które działają na ludzki organizm podobnie jak estrogeny.

Oprócz nich w borówkach znajdziemy naturalne cukry, jak glukoza i fruktoza, które w towarzystwie błonnika stanowią cenne źródło energii. Z kolei kwaskowaty smak to świadectwo zawartości kwasu cytrynowego, który wspiera trawienie oraz proces detoksykacji organizmu. Oprócz niego borówki zawierają sporo wody — stanowi ona aż 85 proc. owocu. Dzięki temu nawadnia nasz organizm oraz ma niewiele kalorii. W 100 g borówek znajdziemy ich jedynie ok. 55.

Owoce to również bogactwo witamin i minerałów. W ich składzie znajdziemy witaminę C, K, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawierają dawkę potasu, fosforu, wapnia, cynku, magnezu oraz żelaza.

Zobacz także: Polski super owoc na zdrowe serce, problemy z ciśnieniem i jelitami. Szkoda, że o nim zapomnieliśmy

Co się dzieje, gdy jesz borówki amerykańskie?

Borówki amerykańskie mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Do wielu właściwości zdrowotnych, które wykazują, zaliczamy:

  • działanie przeciwzapalne i antynowotworowe,
  • ochronę przed rozwoje chorób układu krwionośnego i serca, jak miażdżyca czy zawał,
  • pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz drożność naczyń krwionośnych,
  • opóźnienie procesów starzenia się organizmu,
  • wspomaganie pamięci,
  • opóźnianie procesów starzenia się mózgu,
  • przyspieszenie regeneracji mięśni, szczególnie po zwiększonym wysiłku,
  • pozytywny wpływ na metabolizm glukozy i zwiększenie wrażliwości na insulinę,
  • wsparcie zdrowia oczu,
  • wspomaganie produkcji kolagenu, utrzymanie elastyczności skóry i jej ładnego wyglądu.

Na co pomagają borówki amerykańskie?

Borówki to owoce, które powinny znaleźć się w diecie każdego. Jest jednak kilka grup, które szczególnie docenią ich właściwości zdrowotne.

Są to przede wszystkim osoby dbające o zdrowie serca. Borówki mogą obniżyć ciśnienie krwi, poprawić krążenie oraz zapobiec rozwojowi wielu chorób. Sprawdzą się również w diecie cukrzyków oraz osób cierpiących na insulinooporność, jako że pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2.

Borówki dzięki zawartości błonnika, przyspieszają metabolizm oraz wspomagają trawienie. Docenią je przez to osoby, cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomogą przy wzdęciach, zaparciach oraz utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej. Jednocześnie sprzyjają odchudzaniu się. Niewielka ilość kalorii sprawia, że będą doskonałą słodką przekąską.

Borówki amerykańskie powinny włączyć do diety osoby, które chcą zadbać o układ odpornościowy oraz zredukować poziom stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. Witamina C i antyoksydanty sprawiają, że borówki przydadzą się, szczególnie kiedy organizm jest osłabiony.

Borówki pomogą także oczom. Mogą pomóc w poprawieniu widzenia w słabym świetle oraz zmniejszyć ryzyko chorób, jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry

Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami

W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie