Reklama
Reklama

Miksuję z owocami i piję na śniadanie. Metabolizm przyspieszył, mniej choruję

Sok z brzozy okazał się remedium na moje najbardziej dokuczliwe dolegliwości. Od kiedy na śniadanie przygotowuję koktajl z jego dodatkiem, skończyły się moje problemy z łamliwymi paznokciami i słabymi włosami, a metabolizm wreszcie przyspieszył. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób pić sok z brzozy, ten koktajl jest właśnie dla ciebie. Sprawdź, z jakimi owocami go zmieszać, aby cieszyć się najlepszymi efektami.

Sok z brzozy można pobierać samemu lub kupić go w sklepie. Jego właściwości przekonają cię, dlaczego warto go pić. Wystarczy wiedzieć, z czym go łączyć, by cieszyć się wieloma korzyściami.

Oskoła, czyli sok z brzozy. Jakie ma właściwości?

Brzoza to drzewo cenione za swoje właściwości od wieków. W celach zdrowotnych wykorzystuje się jej liście, pączki, korę oraz dziegieć brzozowy. Nic dziwnego, że również jej sok ma wspaniałe właściwości, które warto odkryć.

W przypadku drzew liściastych okres wczesnowiosenny oznacza zwiększoną produkcję soku drzewnego. Za pomocą wody pod dużym ciśnieniem składniki odżywcze transportowane są z korzeni do pąków drzew. To właśnie dlatego już w drugim tygodniu marca przypada najlepszy okres na pozyskanie soku z brzozy. Jeśli nie posiadamy w okolicy tego gatunku drzew, możemy zawsze zdecydować się na kupną oskołę.

Sok z brzozy jest niezwykle bogaty w substancje odżywcze. Zawiera spore ilości cynku oraz miedzi, a także mniejsze ilości magnezu, fosforu i wapnia. Wśród jego wartości odżywczych znajdziemy również bioaktywne składniki, takie jak garbniki, polifenole, enzymy i naturalne kwasy roślinne. Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę C.  

Ceniony jest szczególnie za swoje właściwości detoksykujące, moczopędne oraz regulujące przemianę materii. Ma korzystny wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie - wzmacnia je i zapobiega ich łamliwości i podatności na zniszczenia. Wspiera układ odpornościowy oraz działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Pomoże szczególnie osobom cierpiącym na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza. Wspiera również układ krwionośny, ponieważ jego przyjmowanie zapobiega zakrzepicy oraz chorobom niedokrwiennym serca.

Zdrowe pyszności z soku z brzozy. Połącz go z tymi składnikami, aby cieszyć się efektami

Sok z brzozy ma lekko słodki i delikatny smak. Z tego powodu nadaje się jako baza do różnych napojów oraz potraw. Jest uniwersalny, a latem będzie stanowił orzeźwiający przysmak.

Sok z brzozy można używać do przyrządzania koktajlów, zamiast wody lub mleka. Warto zmieszać go z owocami, które mamy pod ręką - nadają się banan, kiwi, truskawki, ananas, rodzynki czy jabłko. Jeśli lubimy koktajle o bardziej wytrawnym smaku, możemy dodać warzywa, takie jak burak czy szpinak - ich wartości docenią szczególnie osoby cierpiące na anemię. Jeśli chcemy, aby koktajl był bardziej sycący, możemy dodać do niego pestki słonecznika, dyni, nasion chia lub siemienia lnianego. Stanowią one doskonałe źródło błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczy.

Sok z brzozy będzie stanowił również doskonałą bazę do różnego rodzaju lemoniad. Wystarczy zmieszać go z sokiem cytryny, miodem lub niewielką ilością zmiksowanych owoców. Z łatwością przyrządzimy lemoniadę arbuzową czy truskawkową. Możemy doprawić ją za pomocą ziół - mięty, rozmarynu lub bazylii.

Latem wolimy wybierać potrawy na zimno. Dlatego fani owsianki ucieszą się, kiedy okaże się, że mogą przyrządzić ją w lodówce. Wystarczy dzień wcześniej zalać płatki owsiane sokiem z brzozy, porządnie wymieszać i dodać do niej ulubione dodatki. Tak przygotowaną potrawę wystarczy przykryć i włożyć do lodówki. Następnego dnia okaże się, że płatki są miękkie, a owsianka gotowa do spożycia.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy