Reklama
Reklama

Przez te mity dietetyczne tracisz zdrowie. Lekarz tłumaczy, dlaczego jemy źle

"Nie możesz jeść cukru i tłuszczu", "ogranicz porcje, a szybko schudniesz". Każdy z nas słyszał niejednokrotnie takie zdania. Większość porad dotyczących zdrowego żywienia to szkodliwe mity dietetyczne. Pięć z nich obala doktor Marek Skoczylas.

Mity dietetyczne

Mity dietetyczne są szczególnie niebezpieczne dla osób, które chcą szybko zrzucić nadmiarowe kilogramy. Prowadzą do złych nawyków żywieniowych i mogą szkodliwie wpłynąć nie tylko na wygląd, ale też na stan zdrowia. Wcale nie chodzi o diety cud lub ekspresowe rozwiązania odchudzające, a powszechne przekonanie na temat niektórych produktów, które na co dzień zajadamy. Z mitami dietetycznymi postanowił rozprawić się dr Marek Skoczylas, starając się obalić najgorsze z nich.

Węglowodany tuczą

Spożywanie węglowodanów szkodzi i trzeba ograniczyć ich porcję w posiłku do absolutnego minimum, aby nie przytyć - nieraz słyszałeś pewnie to stwierdzenie. Doktor tłumaczy, że to nieprawda, bo węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Oczywiście nie należy ich przyjmować w nadmiarze. 

Co więcej, istnieje wiele ich rodzajów i w zależności od typu mają różny wpływ na nasze zdrowie. Faktycznie powinniśmy spożywać jak najmniej cukrów prostych (np. fruktozy, glukozy), ale przyjmowanie węglowodanów złożonych (np. błonnika pokarmowego) może być korzystne. Jeśli do diety wprowadzisz produkty pełnoziarniste i owoce, a jednocześnie wyeliminujesz z jadłospisu zboża rafinowane czy produkty zawierające cukry proste, to zmniejszasz ryzyko otyłości, miażdżycy i cukrzycy. 

Tłuszcz jest niezdrowy

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, krzywo spoglądamy też na tłuszcze, które od razu kojarzą się z szybkim przybieraniem na masie. Tymczasem to również jeden z podstawowych składników dobrze zbilansowanej diety. Najważniejszy będzie wybór tzw. zdrowych tłuszczów, które pozytywnie oddziałują na organizm, minimalizując ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ekspert poleca sięganie po produkty roślinne, które zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowsze od tych pochodzenia odzwierzęcego lub najmniej bezpiecznych dla zdrowia - tłuszczów trans (znajdujących się w produktach przetworzonych, np. typu fast food czy słodyczach). Do codziennego jadłospisu dodaj pestki i nasiona, oliwę z oliwek czy olej lniany, aby odczuć różnicę w wyglądzie i samopoczuciu.

Sok jest tak samo zdrowy, jak owoc

Czy szklanka soku ma tyle samo wartości odżywczych co owoc, z którego została przygotowana? Choć mit dietetyczny jest powtarzany w internecie, niestety to nieprawda. Sok jest skoncentrowanym źródłem witamin, minerałów i innych substancji (np. cukrów), które naturalnie występują w owocach. Brakuje w nim jednak błonnika pokarmowego, który w dużych ilościach dostarczany jest podczas jedzenia owocu. Substancja odpowiada za wolniejsze wchłanianie cukrów prostych do organizmu oraz zapewnienie sytości na dłużej, co zapobiega podjadaniu. Właśnie dlatego codzienne spożywanie owoców, nawet obarczone przyjmowaniem fruktozy, będzie dopuszczalne w diecie. 

Natomiast codzienne picie soków owocowych może wiązać się z nadmierną dawką przyjmowanych cukrów, tzw. płynnych kalorii. Może to doprowadzić do cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Doktor podaje prosty przykład, który świetnie obrazuje sytuację. Jedną szklankę soku wyciśniemy z 3 pomarańczy i wypijemy bez problemu, np. do śniadania. Gdybyśmy jednak chcieli spożyć te trzy owoce naraz, okazałoby się, że porcja jest zbyt duża - tak zadziałby na nas błonnik. Specjalista podkreśla, że regularnie najlepiej jest jeść świeże owoce i pić niesłodzoną wodę. Dla fanów soków, ekspert zaleca te warzywne.

Modne i drogie produkty są zdrowe

Pamiętasz, gdy cukier brązowy lub olej kokosowy stały się bardzo popularne? Przekonywano, że mają mniej kalorii, a ich wpływ na zdrowie jest zdecydowanie korzystniejszy. Polacy zastąpili więc nimi biały cukier i oliwę z oliwek. Tymczasem, już po latach, okazało się, że np. olej kokosowy to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie pomagają układowi sercowo-naczyniowemu w prawidłowej pracy. Zastępując oliwę olejem kokosowym, możesz wywołać wzrost poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Choć podnosi on też stężenie tego "dobrego" cholesterolu, to jednak negatywny wpływ na organizm czyni go produktem, którego nie powinniśmy stosować na co dzień. Podobnie z cukrem brązowym - w nadmiarze również zaszkodzi zdrowiu. Modne i drogie produkty wcale nie muszą dobrze na nas działać - najczęściej są po prostu promowane jako składniki diety cud. 

Mniej jedz, a szybko schudniesz

Jeśli chcesz szybko schudnąć, musisz jeść mniej niż dotychczas - to bardzo szkodliwy mit, który może prowadzić do niezdrowych głodówek lub zaburzeń odżywiania. Choć podstawą diety jest ograniczenie liczby kalorii, to wcale nie oznacza, że osiągniemy to zmniejszając serwowane porcje. Niekiedy na talerzu odchudzającego znajdzie się znacznie więcej jedzenia niż mógłby się spodziewać. Dlaczego? 

Ważne jest nie tylko to, ile jesz, ale też, co jesz. Najistotniejszym elementem zdrowej diety jest ograniczenie wysokokalorycznych i szkodliwych dla organizmu produktów, a więc zmiana nawyków żywieniowych. Jeśli dotychczasowo spożywane produkty miały dużo kalorii, ograniczenie porcji o połowę może wciąż okazać się niewystarczające do zrzucenia kilogramów. Warto dowiedzieć się, które artykuły spożywcze mają najniższą kaloryczność, a jednocześnie są źródłem wartościowych składników odżywczych (warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby, rośliny strączkowe).

Doktor Marek Skoczylas podkreślił, że podążanie za mitami dietetycznymi może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Najlepiej skonsultować się ze specjalistą ds. żywienia lub obserwować rzetelne źródła internetowe, aby zweryfikować, czy wdrożone nawyki żywieniowe na pewno są bezpieczne. 

Źródło: YouTube @MarekSkoczylasPL, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak schudnąć w 2 tygodnie? Takie produkty pozwolą ci zrzucić oponkę

Greczynki dodają do kawy nietypowy składnik. Twierdzą, że nie ma lepszego napoju na odchudzanie

Śniadanie dla cukrzyków. Owsianka, sałatka, pasta na kanapki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie