Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad
Odchudzanie to proces, który wymaga od nas pracy oraz cierpliwości. Na szczęście są sposoby, dzięki którym może on przebiec miło i przyjemnie. Podpowiadamy, w jaki sposób zadbać o zdrową dietę i przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę bogatą w białko. Sprawdzi się, kiedy zabraknie ci pomysłu na obiad.
Aby odchudzanie było skuteczne, a jego efekty utrzymały się na długi czas, musimy zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę. To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zadbać o kilka elementów.
Zdrowa i zrównoważona dieta to taka, która zawiera w sobie trzy kluczowe elementy - węglowodany, białko oraz tłuszcze. To właśnie dzięki ich obecności mamy szansę stworzyć posiłki, które nie tylko są pyszne, ale również sycące. Bardzo prosto zadbać o węglowodany. To pieczywo, makarony, kasze, warzywa i owoce. O wiele większy problem mamy z białkiem. Często komponując posiłki, zapominamy o nim, przez co tworzymy dania, które nie zapewniają nam poczucia sytości na długo.
Białko jest niezwykle ważnym elementem, szczególnie podczas odchudzania. W naszym organizmie odpowiada za budowę i odbudowę tkanek, takich jak mięśnie, skóra, włosy, paznokcie, krew czy kości. Przyda się szczególnie osobom, które regularnie uprawiają aktywność fizyczną. Dodatkowo wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie i mogą pomóc w przyspieszeniu trawienia, syntezie hormonów czy produkcji energii.
Białko to składnik odżywczy, który znajdziemy w mięsie, rybach, owocach morza, jajkach, nabiale, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz pestkach. Warto eksperymentować, a do diety włączyć różne rodzaje białka. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że w kuchni nie zapanuje nuda.
Zobacz także: Żadne kanapki czy owsianka. To najlepsze sycące śniadanie na chłodne dni
Składniki na dwie porcje:
- 200 g fileta z łososia,
- 300 g ziemniaków,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 150 g różnych rodzajów sałaty,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ogórek,
- 2 garści pomidorków koktajlowych,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 0,5 awokado,
- 1 puszka białej fasoli.
Składniki na dressing:
- 60 g hummusu,
- 60 g greckiego jogurtu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, a na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Po jednej stronie układamy filety z łososia, a po drugiej ziemniaki. Polewamy je oliwą, ziemniaki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, a łososia solą oraz pieprzem. Wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15-20 minut. Wyciągamy, kiedy ziemniaki będą miękkie, a łosoś będzie dobrze wypieczony.
Sałatę kroimy niedbale na mniejsze kawałki, awokado, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa i mieszamy je ze sobą. W małej miseczce umieszczamy hummus, jogurt grecki oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników.
Warzywa dzielimy na dwie porcje i układamy na talerzach. Dzielimy po równo fasolę, ziemniaki i łososia i układamy na zieleninie. Całość polewamy dressingiem i serwujemy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?