Reklama
Reklama

Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad

Odchudzanie to proces, który wymaga od nas pracy oraz cierpliwości. Na szczęście są sposoby, dzięki którym może on przebiec miło i przyjemnie. Podpowiadamy, w jaki sposób zadbać o zdrową dietę i przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę bogatą w białko. Sprawdzi się, kiedy zabraknie ci pomysłu na obiad.

Aby odchudzanie było skuteczne, a jego efekty utrzymały się na długi czas, musimy zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę. To wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zadbać o kilka elementów.

Białko jest ważne podczas odchudzania. Jak włączyć je do diety?

Zdrowa i zrównoważona dieta to taka, która zawiera w sobie trzy kluczowe elementy - węglowodany, białko oraz tłuszcze. To właśnie dzięki ich obecności mamy szansę stworzyć posiłki, które nie tylko są pyszne, ale również sycące. Bardzo prosto zadbać o węglowodany. To pieczywo, makarony, kasze, warzywa i owoce. O wiele większy problem mamy z białkiem. Często komponując posiłki, zapominamy o nim, przez co tworzymy dania, które nie zapewniają nam poczucia sytości na długo.

Reklama

Białko jest niezwykle ważnym elementem, szczególnie podczas odchudzania. W naszym organizmie odpowiada za budowę i odbudowę tkanek, takich jak mięśnie, skóra, włosy, paznokcie, krew czy kości. Przyda się szczególnie osobom, które regularnie uprawiają aktywność fizyczną. Dodatkowo wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie i mogą pomóc w przyspieszeniu trawienia, syntezie hormonów czy produkcji energii.

Białko to składnik odżywczy, który znajdziemy w mięsie, rybach, owocach morza, jajkach, nabiale, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz pestkach. Warto eksperymentować, a do diety włączyć różne rodzaje białka. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że w kuchni nie zapanuje nuda. 

Zobacz także: Żadne kanapki czy owsianka. To najlepsze sycące śniadanie na chłodne dni

Sałatka bogata w białko na odchudzanie — przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 200 g fileta z łososia,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 150 g różnych rodzajów sałaty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ogórek,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • 0,5 awokado,
  • 1 puszka białej fasoli.

Składniki na dressing:

  • 60 g hummusu,
  • 60 g greckiego jogurtu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, a na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Po jednej stronie układamy filety z łososia, a po drugiej ziemniaki. Polewamy je oliwą, ziemniaki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, a łososia solą oraz pieprzem. Wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15-20 minut. Wyciągamy, kiedy ziemniaki będą miękkie, a łosoś będzie dobrze wypieczony.

Sałatę kroimy niedbale na mniejsze kawałki, awokado, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa i mieszamy je ze sobą. W małej miseczce umieszczamy hummus, jogurt grecki oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. 

Warzywa dzielimy na dwie porcje i układamy na talerzach. Dzielimy po równo fasolę, ziemniaki i łososia i układamy na zieleninie. Całość polewamy dressingiem i serwujemy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki