Te placki sycą bardziej od ziemniaczanych. Można jeść je na diecie, na słodko i na słono
Awokado zazwyczaj podajemy w formie guacamole lub jako dodatek do kanapek czy tostów z jajkiem lub pomidorem. Mało kto wie, że z tego zdrowego owocu można przygotować również sycące placki. Świetnie smakują na słodko na przykład na śniadanie, jak i w wersji wytrawnej na lekki obiad lub kolację. Podpowiemy ci, jak zrobić placki z awokado, oraz z czym najlepiej je podawać.
Zdrowa dieta nie musi być nudna i monotonna. Placki z awokado to ciekawe danie, które jest zarazem lekkostrawne i sycące. Sprawdzi się w jadłospisie sercowców, dzieci, seniorów, oraz osób, które chcą dbać o formę. W poniższym artykule zdradzimy ci przepisy na dwie wersje pysznych placków z awokado.
Dlaczego warto jeść awokado? Powodów jest wiele. Przede wszystkim jest ono źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, który korzystnie wpływają na układ krążenia, pracę serca, oraz pomagają zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo kwasy te wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, pozytywnie działają na urodę, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Awokado ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pomaga również zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi.
W awokado znajdziemy także witaminę A, która wspiera zdrowie oczu; witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy; witamina E, pomagającą dbać o piękną skórę, czy witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krążenia. W awokado zawarte są minerały, magnez, poprawiający pracę mózgu, serca i mięśni, oraz potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Jednym z ciekawych i bardzo smacznych, wytrawnych przepisów na placki z awokado jest ten z dodatkiem sera cheddar. Takie danie nie tylko smakuje świetnie, ale i ma niski indeks glikemiczny. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie niskowęglowodanowej, keto, a także dla cukrzyków i osób z insulinooponorścią.
Składniki:
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- ok. 50 g tartego sera cheddar,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobinę soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- szczypta płatków chili,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Wydrąż awokado i rozgnieć je widelcem na gładką masę. Dodaj jajka, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki chili, sól i pieprz do smaku, oraz starty ser cheddar. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni nasmarowanej oliwą.
Z czym jeść wytrawne placki z awokado? Możesz pałaszować je samodzielnie, podać z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół, np. szczypiorku, koperku, czy mięty. Świetnie smakować będą również z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym.
Te placki z awokado będą idealną opcją na śniadanie, czy kolację, można zabrać je również ze sobą na lunch do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 banan,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- szczypta cynamonu,
- oliwa do smażenia.
Rozgnieć banana i awokado na gładką masę, dodaj mąkę orkiszową, szczyptę cynamonu i wszystko wymieszaj. Smaż na oliwie z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Z czym jeść placki z awokado na słodko? Opcji jest wiele, możesz podać je z dodatkiem sezonowych owoców, np. truskawek, borówek, malin, czy jagód, oraz jogurtem greckim, lub tym typu skyr. Ciekawym połączeniem będzie również miód, orzechy włoskie, oraz kawałki awokado.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To najgorsza i niezdrowa kawa. Polacy się przyzwyczaili i piją na okrągło
Szklanka przed snem i będziesz spać jak niemowlę. Ten sok chroni też serce, stawy i dba o skórę
Dodaj do płatków owsianych. Cukier nie podskoczy, mózg będzie dobrze pracował, przestaniesz podjadać