Te placki sycą bardziej od ziemniaczanych. Można jeść je na diecie, na słodko i na słono
Awokado zazwyczaj podajemy w formie guacamole lub jako dodatek do kanapek czy tostów z jajkiem lub pomidorem. Mało kto wie, że z tego zdrowego owocu można przygotować również sycące placki. Świetnie smakują na słodko na przykład na śniadanie, jak i w wersji wytrawnej na lekki obiad lub kolację. Podpowiemy ci, jak zrobić placki z awokado, oraz z czym najlepiej je podawać.
Zdrowa dieta nie musi być nudna i monotonna. Placki z awokado to ciekawe danie, które jest zarazem lekkostrawne i sycące. Sprawdzi się w jadłospisie sercowców, dzieci, seniorów, oraz osób, które chcą dbać o formę. W poniższym artykule zdradzimy ci przepisy na dwie wersje pysznych placków z awokado.
Dlaczego warto jeść awokado? Powodów jest wiele. Przede wszystkim jest ono źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, który korzystnie wpływają na układ krążenia, pracę serca, oraz pomagają zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo kwasy te wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, pozytywnie działają na urodę, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Awokado ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pomaga również zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi.
W awokado znajdziemy także witaminę A, która wspiera zdrowie oczu; witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy; witamina E, pomagającą dbać o piękną skórę, czy witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krążenia. W awokado zawarte są minerały, magnez, poprawiający pracę mózgu, serca i mięśni, oraz potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Jednym z ciekawych i bardzo smacznych, wytrawnych przepisów na placki z awokado jest ten z dodatkiem sera cheddar. Takie danie nie tylko smakuje świetnie, ale i ma niski indeks glikemiczny. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie niskowęglowodanowej, keto, a także dla cukrzyków i osób z insulinooponorścią.
Składniki:
- 1 awokado,
- 2 jajka,
- ok. 50 g tartego sera cheddar,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobinę soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- szczypta płatków chili,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Wydrąż awokado i rozgnieć je widelcem na gładką masę. Dodaj jajka, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki chili, sól i pieprz do smaku, oraz starty ser cheddar. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż z dwóch stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni nasmarowanej oliwą.
Z czym jeść wytrawne placki z awokado? Możesz pałaszować je samodzielnie, podać z sosem jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół, np. szczypiorku, koperku, czy mięty. Świetnie smakować będą również z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i ogórkiem zielonym.
Te placki z awokado będą idealną opcją na śniadanie, czy kolację, można zabrać je również ze sobą na lunch do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 banan,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- szczypta cynamonu,
- oliwa do smażenia.
Rozgnieć banana i awokado na gładką masę, dodaj mąkę orkiszową, szczyptę cynamonu i wszystko wymieszaj. Smaż na oliwie z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Z czym jeść placki z awokado na słodko? Opcji jest wiele, możesz podać je z dodatkiem sezonowych owoców, np. truskawek, borówek, malin, czy jagód, oraz jogurtem greckim, lub tym typu skyr. Ciekawym połączeniem będzie również miód, orzechy włoskie, oraz kawałki awokado.
Szukasz więcej słodkich przepisów, które będą odpowiednie na diecie ketogenicznej? Musisz wypróbować przepis na keto sernik z wiaderka. Jest równie pyszny, jak klasyczny sernik, a ma bardzo mało węglowodanów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Z ulubionego warzywa Polaków zrób zdrowy ryż. Ma dużo błonnika, niewiele kalorii, w sam raz na dietę