Reklama
Reklama

Warto mieć w domu ten miód. Poprawia odporność, doskonale działa na żołądek, a nawet poparzenia i egzemy

Ten uznawany za najlepszy i najzdrowszy miód na świecie, wyglądem może przypominać miód gryczany. Jego właściwości są jednak o wiele mocniejsze. Sprawdź, czym wyróżnia się ten produkt i jak rozpoznasz go na sklepowej półce. Zwróć uwagę na kilka aspektów, dzięki którym będziesz mieć pewność, że miód manuka jest produktem o wysokiej jakości.

Miód to cenny składnik, bogaty we właściwości, które wspierają nasz organizm. Okazuje się, że niektóre produkty są jednak bardziej wartościowe niż inne. Poznaj miód, który uznawany jest za najcenniejszy spośród wszystkich. 

Czym jest miód manuka?

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej części Australii. Wynika to z obecności krzewów herbacianych manuka w tej części świata. Kwitną one jedynie przez cztery tygodnie w ciągu roku, a w tym czasie pokrywają się licznymi białymi kwiatami, które konieczne są do uzyskania tego cennego produktu. W raporcie opublikowanym w 2014 roku specjaliści z Nowej Zelandii ustalili, że miód manuka może pochodzić tylko i jedynie z krzewów manuka. W jego smaku wyczuwalna jest goryczka i lekko ziemisty smak, nazywane smakiem mineralnym. Z kolei zapachem produkt przypomina miód wrzosowy.

Jakość miodu manuka rozpoznamy po odpowiednich oznaczeniach. Jednym z nich UMF, czyli Unique Manuka Factor oraz MGO. Te dwa wskaźniki podpowiadają nam, jak silne właściwości lecznicze ma dany miód. To od nich zależy również cena miodu manuka. Na rynku jego wartość może się mocno wahać, a ceny sięgają od 90 do nawet 500 zł za słoik. Dostaniemy go w aptekach, sklepach zielarskich i ekologicznych.

Zobacz także: Wzmacnia serce i odporność, pobudza krążenie. Dodaj do miodu i jedz regularnie

Jakie właściwości ma miód manuka?

Miód manuka znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawartość MGO, czyli substancji o nazwie methylglyoxal, odpowiada za silne właściwości antybakteryjne oraz lecznicze. Przede wszystkim wzmacnia on układ odpornościowy oraz działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Z tego powodu polecany jest osobom starszym oraz dzieciom.

Miód manuka ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pomaga w leczeniu niestrawności oraz jej objawów, jak zgaga, wzdęcia czy refluks. Ze względu na swoje antybakteryjne działanie, wspiera w walce z gronkowcem oraz bakterią helicobacter pylori. Miód może poprawić zdrowie jelit, wyeliminować problem zaparć, a także złagodzić stan zapalny, który jest skutkiem zapalenia błony śluzowej żołądka.

Miód manuka może być stosowany nawet od zewnątrz. Ze względu na to wspiera proces gojenia, może być stosowany do leczenia ran oraz oparzeń. Działa przeciwzapalnie oraz zapobiega infekcjom, co może przyspieszyć proces gojenia. Polecany jest również podczas leczenia egzemy, łuszczycy, grzybicy, łojotokowego zapalenia skóry, trądziku i odleżyn. Często można go spotkać w składzie maseczek do ciała czy twarzy. Jego działanie regeneracyjne poprawia wygląd skóry i przywraca jej blask.

Jak stosować miód manuka?

Miód manuka podobnie jak inne miody traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st. C. Przez to dodawanie go do herbaty czy gorących napojów może nie mieć sensu.

Produkt jest najlepiej przyswajalny, kiedy spożywa się go bezpośrednio. Wystarczą 2-3 łyżeczki dziennie ok. pół godziny przed posiłkiem, aby wzmocnić organizm i cieszyć się jego właściwościami zdrowotnymi.

Uważać na niego powinny jedynie osoby cierpiące na alergie. Jako że jest to produkt pochodzenia pszczelego, może mieć on właściwości uczulające. Dlatego przed spożyciem warto sprawdzić, czy nie występuje żadna reakcja uczuleniowa.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu

Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami

W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: miód | zdrowie