Zielony koktajl piję od dwóch tygodni na śniadanie. Przemiana materii ruszyła, tłuszczyk się spala
Zielone koktajle kojarzą się z dietą odchudzającą i specyficznym, warzywnym smakiem. Wcale nie muszą być one tak niedobre, jak nam się wydaje. Ten z mojego przepisu wychodzi tak fenomenalny, że zachwycają się nim wszystkie koleżanki. Nie tylko jest pyszny, ale też pomógł mi w zrzuceniu wagi.
Koktajl z jarmużem piję na śniadanie od dwóch tygodni. Warzywna mieszanka już na początek dnia pobudza mój metabolizm i napełnia energią do działania. Od tego czasu moja waga leci w dół, a boczki zaczynają znikać.
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych, a jego jadalną częścią są długie, zielone liście. Mimo tego, że jego skład jest bogaty, to nie jest on chętnie jedzony przez Polaków. Między innymi uzupełni zapotrzebowanie na witaminę C, E, K, B3, B9. Do tego zawiera dużo magnezu, fosforu, potasu, wapnia oraz żelaza. Nie można także zapomnieć o błonniku oraz antyoksydantach takich jak sulforafan i flawonoidy.
Jedną z najważniejszych i najcenniejszych właściwości zdrowotnych jarmużu jest jego antyoksydacyjne działanie. Niweluje negatywny wpływ wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do wywołania stresu oksydacyjnego. Opóźnione zostaną procesy przedwczesnego starzenia organizmu i skóry. Co więcej, zahamuje rozwój komórek nowotworowych i powstawanie przerzutów.
Regularne jedzenie jarmużu wspomoże funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Udrażnia naczynia krwionośne i je wzmacnia, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Obniży się również poziom "złego" cholesterolu LDL, co zapobiegnie zapadnięciu na choroby serca.
Jarmuż poprawi krzepliwość krwi. Przy tym może zmniejszyć nadmierne krwawienie miesiączkowe. Ochroni przed wystąpieniem krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych oraz przyspieszy gojenie się ran.
Liście jarmużu obfitują w błonnik pokarmowy. Przy tym warzywo jest niskokaloryczne, gdyż w 100 g ma on zaledwie 50 kcal. Taki skład sprawia, że to idealny produkt do zajadania się na diecie odchudzającej.
Duża ilość błonnika sprawi, że niewielka ilość jarmużu da uczucie sytości na dłuższy czas. Przy tym nie dostarczy do organizmu dużych ilości kalorii. To zapobiegnie podjadaniu między posiłkami, co przełoży się na szybsze odchudzanie.
Dodatkowo błonnik wesprze trawienie i pobudzi metabolizm. Perystaltyka jelit zostanie usprawniona, co przełoży się na regularny rytm wypróżniania. Dzięki temu jarmuż przyspieszy spalanie zbędnego tłuszczu i zrzucanie kilogramów.
Koktajl z jarmużu robi się w kilka chwil. Nie tylko wesprze odchudzanie, ale także odpowiednio nawodni, dostarczy witamin i oczyści organizm od środka. Odkąd piję go na czczo zamiast śniadania, waga spadła, a humor jest znacznie lepszy.
Składniki:
- 3 duże liście jarmużu
- 1 kiwi
- 1/2 jabłka zielonego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 cytryny
- 2 szklanki wody
- szczypta chilli.
Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jarmuż i seler naciowy posiekaj. Jabłko oraz kiwi obierz ze skóry, które również pokroisz na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa i owoce wrzuć do misy blendera. Dolej do nich wodę, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i dosyp szczyptę chilli. Wszystko zblenduj na gładką, niezbyt gęstą masę.
Koktajl z jarmużem pij od razu po przygotowaniu. Możesz też przygotować go już wieczór wcześniej i schować do lodówki, aby z rana był już gotowy do spożycia.
Źródło: ncez.pzh.gov.pl, medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?