Zjesz garstkę dziennie i przejdzie ci ochota na słodycze. W sam raz dla kobiet po 50. i walczących z wysokim cholesterolem
Wystarczy garść dziennie tych nasion, a ochota na słodycze całkowicie minie. Niepozorne pestki to bogactwo witamin i związków, które stanowią idealną kombinację dla kobiet. Do tego zwalczą wysoki cholesterol i działają przeciwmiażdżycowo. Co jeszcze kryją w sobie ziarna słonecznika? To tylko część ich właściwości.
Ziarna słonecznika można kupić niemal w każdym markecie. Zwykle w ofercie dostępne są ziarna łuskane, niełuskane, surowe, prażone czy solone. Który rodzaj wybrać i jak będą one wpływać na organizm? Ich właściwości są zaskakujące.
Ziarna słonecznika to bogate źródło witamin E, B1, B3, B6, B9, D, A. Z minerałów uzupełniają zapotrzebowanie na wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez. Poza tym pestki dostarczają kwasów tłuszczowych omega-6 czy antyoksydantów.
Regularne jedzenie ziaren słonecznika daje właściwości obniżające poziom cholesterolu. Duża zawartość antyoksydantów w postaci fitosteroli pozwoli na ochronę układu krążenia. Zadziałają przeciwmiażdżycowo, zapobiegną wystąpieniu zawału czy udaru. Mogą równocześnie regulować ciśnienie tętnicze krwi i hamować apetyt na słodycze.
Ziarna słonecznika wykazują działanie przeciwutleniające, neutralizując szkodliwe wolne rodniki. Wpłyną na organizm przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zwiększą odporność organizmu, zmniejszając ryzyko nie tylko rozwoju przeziębień i drobnych infekcji, ale także nowotworów (szczególnie sutka, płuc, jelita grubego i skóry).
Antyoksydanty w ziarnach słonecznika ponadto nadają mu właściwości przeciwstarzeniowych. Między innymi z tego powodu polecany jest kobietom po 50. roku życia. Nasiona opóźnią powstawanie zmarszczek i utratę jędrności skóry. Ochroniony zostanie również umysł, poprawiając pamięć i chroniąc przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.
Aby móc korzystać z tych wszystkich właściwości, pestki należy zjadać w odpowiedniej ilości. Słonecznika należy jeść około 30 g dziennie. Jest to bezpieczna i optymalna dawka dla zdrowej osoby.
Podczas zakupu słonecznika najlepiej zakupić taki, który będzie nieprażony i niesolony. Warto też wybrać ziarnka w łupinach. Okazuje się, że nasiona otoczone łupiną zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych i witamin. Bez niej składniki mogą utleniać się, a przysmak stanie się mniej wartościowy.
Ziarna słonecznika są na tyle uniwersalne w smaku, że można je dodać niemal do wszystkiego. Z powodzeniem urozmaicimy nimi domowe kanapki, musli, owsianki czy sałatki.
Zarazem ziarna słonecznika dodać do słodkich wypieków, szczególnie dobrze będą smakować w zbożowych ciastach z dodatkiem bakalii. Sprawdzą się jako jeden ze składników lub posypka do pieczywa.
Co więcej, ziarna słonecznika w kuchni można zastosować jako zamiennik orzechów, np. w domowym pesto bazyliowym. Z namoczonych nasion przygotujemy również pyszną pastę kanapkową.
Źródło: dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita
Domowa herbatka na spalanie tłuszczu. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy przyspieszy metabolizm
Mocna mieszanka na zdrowe jelita. Podstawowy składnik to ulubiony napój naszych babć