Zjesz garstkę dziennie i przejdzie ci ochota na słodycze. W sam raz dla kobiet po 50. i walczących z wysokim cholesterolem
Wystarczy garść dziennie tych nasion, a ochota na słodycze całkowicie minie. Niepozorne pestki to bogactwo witamin i związków, które stanowią idealną kombinację dla kobiet. Do tego zwalczą wysoki cholesterol i działają przeciwmiażdżycowo. Co jeszcze kryją w sobie ziarna słonecznika? To tylko część ich właściwości.
Ziarna słonecznika można kupić niemal w każdym markecie. Zwykle w ofercie dostępne są ziarna łuskane, niełuskane, surowe, prażone czy solone. Który rodzaj wybrać i jak będą one wpływać na organizm? Ich właściwości są zaskakujące.
Ziarna słonecznika to bogate źródło witamin E, B1, B3, B6, B9, D, A. Z minerałów uzupełniają zapotrzebowanie na wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez. Poza tym pestki dostarczają kwasów tłuszczowych omega-6 czy antyoksydantów.
Regularne jedzenie ziaren słonecznika daje właściwości obniżające poziom cholesterolu. Duża zawartość antyoksydantów w postaci fitosteroli pozwoli na ochronę układu krążenia. Zadziałają przeciwmiażdżycowo, zapobiegną wystąpieniu zawału czy udaru. Mogą równocześnie regulować ciśnienie tętnicze krwi i hamować apetyt na słodycze.
Ziarna słonecznika wykazują działanie przeciwutleniające, neutralizując szkodliwe wolne rodniki. Wpłyną na organizm przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zwiększą odporność organizmu, zmniejszając ryzyko nie tylko rozwoju przeziębień i drobnych infekcji, ale także nowotworów (szczególnie sutka, płuc, jelita grubego i skóry).
Antyoksydanty w ziarnach słonecznika ponadto nadają mu właściwości przeciwstarzeniowych. Między innymi z tego powodu polecany jest kobietom po 50. roku życia. Nasiona opóźnią powstawanie zmarszczek i utratę jędrności skóry. Ochroniony zostanie również umysł, poprawiając pamięć i chroniąc przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.
Aby móc korzystać z tych wszystkich właściwości, pestki należy zjadać w odpowiedniej ilości. Słonecznika należy jeść około 30 g dziennie. Jest to bezpieczna i optymalna dawka dla zdrowej osoby.
Podczas zakupu słonecznika najlepiej zakupić taki, który będzie nieprażony i niesolony. Warto też wybrać ziarnka w łupinach. Okazuje się, że nasiona otoczone łupiną zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych i witamin. Bez niej składniki mogą utleniać się, a przysmak stanie się mniej wartościowy.
Ziarna słonecznika są na tyle uniwersalne w smaku, że można je dodać niemal do wszystkiego. Z powodzeniem urozmaicimy nimi domowe kanapki, musli, owsianki czy sałatki.
Zarazem ziarna słonecznika dodać do słodkich wypieków, szczególnie dobrze będą smakować w zbożowych ciastach z dodatkiem bakalii. Sprawdzą się jako jeden ze składników lub posypka do pieczywa.
Co więcej, ziarna słonecznika w kuchni można zastosować jako zamiennik orzechów, np. w domowym pesto bazyliowym. Z namoczonych nasion przygotujemy również pyszną pastę kanapkową.
Źródło: dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj ziarna i złocistą przyprawę
Ewa Wachowicz dodaje do koktajlu z siemienia lnianego. Sylwetki można tylko pozazdrościć
Zjedz garstkę dziennie, a odchudzanie pójdzie z górki. Do tego wzmocnisz serce