Błyskawiczne i pulchne ciasto z truskawkami jak u babci. Strzelczyk zdradził przepis
Sezon na truskawki trwa w pełni. Warto więc skorzystać z tego, że teraz te owoce są świeże, soczyste i w niższej cenie. Znudziło ci się jednak jedzenie ich w samotności? Z truskawkami zrobisz szybkie, niesamowicie pulchne ciasto jak u babci. Przepis Strzelczyka zwala z nóg.
Ciasto z truskawkami kojarzy się z latem, dzieciństwem i wyjazdem do babci. Jeśli chcesz wrócić do tych wspomnień, używając smaku, konieczne spróbuj przepisu Tomasza Strzelczyka. Jest obłędny.
Ciasto z truskawkami z przepisu Tomasza Strzelczyka jest błyskawiczne w przygotowaniu. Przy tym wychodzi wyjątkowo pulchne, przez co niemalże rozpływa się w ustach. Do tego ciekawej tekstury nadaje tradycyjna kruszonka, która przełamuje delikatne ciasto.
Do zrobienia ciasta z truskawkami użyjesz:
- 210 g mąki pszennej,
- 300 g truskawek,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- 80 ml oleju,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 100 g cukru.
Kruszonkę przygotujesz za to z:
- 75 g mąki pszennej,
- 30 g mąki krupczatki,
- 60 g cukru,
- 75 g masła,
- 30 g posiekanych migdałów.
Zacznij od zrobienia kruszonki. Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, posiekane migdały oraz masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki ugniataj za pomocą dłoni tak, aby połączyły się. Kruszonkę odstaw na bok.
Truskawki dokładnie umyj i pozbaw szypułek. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Do osobnego naczynia wbij trzy jajka i dodaj cukier. Składniki ucieraj za pomocą miksera, do momentu aż masa stanie się biała. Gdy tak będzie, dolej olej, mleko i ponownie połącz mikserem. Podczas miksowania zacznij stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia.
Do ciasta wrzuć część pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem lub wysmaruj masłem. Do niej wlej przygotowane ciasto. Jego górę udekoruj drugą częścią pokrojonych truskawek i posyp kruszonką.
Ciasto z truskawkami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je do przestygnięcia. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Pulchne ciasto z truskawkami jest tak pyszne, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż zostanie zjedzone od razu. Jeśli jednak tak nie będzie, trzeba je odpowiednio przechowywać. W przeciwnym wypadku może stać się wyschnięte lub po prostu popsuje się.
Ciasto z truskawkami warto przechowywać w specjalnym pojemniku do przechowywania ciasta. Jest on nieco wyższy od standardowego pojemnika na żywność, dzięki czemu ciasto będzie wolniej wysychać. Dodatkowo przykrycie ochroni ciasto od przejmowania innych zapachów, co pozwoli na zachowanie własnego, słodkiego aromatu.
Tak zabezpieczone ciasto warto wstawić do lodówki lub do chłodnej spiżarki. Wystrzegajmy się zostawiania ich w ciepłych i wilgotnych miejscach. W niższej temperaturze opóźnimy proces psucia się truskawek. Z tego też powodu ciasto z truskawkami w takich warunkach należy zjeść do 4 dni od upieczenia.
Źródło: youtube.com/@oddaszfartucha, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru