Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Wypróbowałam wiele przepisów, ale ten jest najlepszy
Już niedługo każdy wpadnie w pierogowy szał i będziemy kleić pierogi na Wigilię. Chcemy, aby nasze ciasto otulające farsz było delikatnie i rozpływające się, ale nie zawsze umiemy takie zrobić. Też miałam ten problem, dopóki nie trafiłam na przepis Magdy Gessler. Wypróbowałam wiele receptur, ale tylko ta jest najlepsza.
Ciasto na pierogi w teorii jest proste do zrobienia. Wystarczy mąka, woda, olej i ewentualnie jajko. Czemu więc często wychodzi ono zbyt twarde lub gumowe? Sekret tkwi m.in. w recepturze i odpowiednich proporcjach. Jeśli jednak składniki będą niedobre, nawet najlepszy przepis nie pomoże.
Składnikiem, który ma największy wpływ na konsystencję ciasta na pierogi, jest mąka. To jej odpowiedni wybór będzie skutkować tym, czy powstała masa wyjdzie twarda. Znaczenie będzie mieć jej rodzaj oraz typ.
Najlepsze ciasto na pierogi wychodzi z mąki białej pszennej. Przysmak przyrządzony z mąki pełnoziarnistej zawsze będzie nieco twardszy, do tego będzie potrzebować dodania większej ilości wody. Lepszym zamiennikiem białej mąki pszennej będzie mąka orkiszowa, która nada całości ciekawy smak.
Zwróć uwagę również na typ. Spośród mąk białych, najlepsza na pierogi będzie mąka pszenna poznańska typu 500. Ciasto z niej łatwo się formuje i wychodzi elastyczne. Po ugotowaniu natomiast jest miękkie i lekkie.
W życiu przetestowałam wiele różnych receptur, ale ten przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler jest najlepszy. Proporcje są dobrane idealnie, a więc danie wychodzi delikatne, mięciutkie, a po ugryzieniu niemalże rozpływa się w ustach. Wypróbuj go na nadchodzącą Wigilię, a na pewno się nie zawiedziesz.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 500,
- 200 ml dobrze ciepłej wody,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Gdy przesiejesz całość, zrób w mące mały dołek i wlej do niego połowę ciepłej wody i dopraw solą. Ze składników zacznij szybko zagniatać ciasto. Po chwili zacznij stopniowo dolewać resztę wody, cały czas zagniatając.
Ciasto będzie wyrobione, gdy przestanie kleić się do rąk. Wtedy uformuj z niego gładką kulkę, zawiń w bawełnianą ściereczkę i odstaw na 10 minut na bok. Dodatkowo możesz je nakryć gorącą miską lub garnkiem.
Ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler jest gotowe. Teraz rozwałkuj je na cienko, wytnij koła szklanką, napełnij ulubionym farszem, uformuj w tradycyjny kształt pieroga i ugotuj.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru